Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lis 2024, o 15:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 lut 2015, o 15:04 
Użytkownik

Witam mam taki problem z przejściówkami USB---RS232.
Zerknijcie na zdjęcie bo ono dużo wyjaśnia. Przypadek A przedstawia współpracę komputera stacjonarnego z układem zawierającym mikro-kontroler ponieważ wynika różnica napięć dla tych dwóch urządzeń stosuje MAX232 tak jak powinno to byś standardowo wykonane. Komunikacja działa prawidłowo wszystko OK.
Gdy rozpocząłem jednak pracę na laptopie (Przypadek B) w którym nie ma oryginalnie Coma. Zakupiłem sobie przejściówkę taka jak na zdjęciu. Od tego momentu pojawiły się problemy. Mianowicie owe przejściówki zaczęły mi się psuć w tym sędzie że komputer ich wcale nie wykrywa gdy podłącze do USB. Czyli są padnięte. Pierwsza uszkodzona przejściówka wydala mi się przypadkiem ale obecnie mam już uszkodzone 4 sztuki.

Czytając trochę o przejściówkach okazuje się ze mogą występować w dwóch standardach TTL i tym zgodnym z prawdziwym Comem. Te ze standardem TTL powinny mieć jednak stosowny dopisek. Moje przejściówki tego nie mają.
Mogę zrobić próbę i połączyć przejściówka do mikro-kontrolera bezpośrednio i sprawdzić działanie. Ale nie o to chodzi bo z koleji jka podłączy się ktoś z komputera stacjonarnego to na pewno uszkodzi mikro-kontroler.
Generalnie potrzebuję rozwiązanie które będzie gwarantować prawidłową pracę z komputerem PC jak i przejściówka.
Ok to tyle Co sądzicie o tej sprawie.

Obrazek

Ostatnio edytowano 1 lut 2015, o 22:40 przez TomekTomek55, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lut 2015, o 15:09 
Moderator

TomekTomek55 napisał(a):
Te ze standardem TTL powinny mieć jednak stosowny dopisek.

Tak tak .... szczególnie te chińskie ;) chyba dopisek w języku chińskim .... kolega raczy żartować ...

nie musisz dołączać do procka żeby sprawdzać - wystarczy wziąć miernik w łapki i sprawdzić napięcia jakie na niej masz .... poza tym że często te chińskie są zakończone złączem DB9 co sugerować już by mogło poziom napięć RS232 to często mają właśnie TTL a równie często po prostu nie działają ....

dlatego jak chcesz mieć sprawdzone i pewne rozwiązanie to PRZEDE WSZYSTKIM kupuj nie te przejściówki po 5zł tylko te które są na scalaku FT232 ...

PostNapisane: 1 lut 2015, o 15:13 
Użytkownik

Nie no jasne sprawdził bym ale nie mam już działającej :).

PostNapisane: 1 lut 2015, o 17:38 
Użytkownik

Ale kup/zrób sobie przejściówkę na ft232r w standardzie ttl i max232 nie będzie Ci potrzebny

Strefa czasowa: UTC + 1