Pozwolę sobie, za plecami naszego guru - SunRiver udzielić wsparcia koledze Wojtek, który chyba nadal ma problemy z Juno. Na końcu sam poproszę SunRivera o pomoc, w sprawie co prawda banalnej, ale jednak trochę mnie irytującej. Najpierw fakty:
Wojtek, mamy obaj wersję Juno od Sunrivera. W tym poście
http://forum.atnel.pl/download/file.php?id=148&mode=viewpiszesz, że występuje u Ciebie ten błąd. Chyba poznałem lekarstwo na tą przypadłość, bo sam dzisiaj miałem takie same przypadki. Otóż Nowy projekt należy tworzyć wypełniając wszystkie formularze kreatora nowego projektu, mimo, że Mirek na swoim filmie zaleca np. ustawianie rodzaju procka i zegara dopiero po zamknięciu kreatora i utworzeniu projektu. U mnie przynajmniej to zadziałało. Napiszę jeszcze raz w punktach, jak to robię, odnosząc się do nazw konkretnych okien i przycisków:
1. W otwartym oknie Eclipse Juno (pewnie to ważne, ale mam Version: Juno Release
Build id: 20120524-0130) klikam na pasku
PLIK/NOWY/C PROJEKT2. Wybieram
AVR CROSS TARGET APLICATION/
EMPTY PROJECT/AVR - GCC TOOLCHAIN.
3. Z pewnością robisz tak samo, ale żeby się upewnić jedziemy dalej:
4. Wpisujemy nazwę projektu u góry w okienku.
5. Przechodzimy
DALEJ.
6.
ODZNACZAMY opcję
DEBUG - specjalnie wyróżniłem, żeby inni się zorientowali.
7.
NIE KLIKAMY ADVANCED SETTINGS... tylko klikamy
Dalej. 8. Pojawia się okno ustawień rodzaju procka i jego zegara. Wpisujemy prawidłowe wartości procesora i zegara.
9. Klikamy zakończ. Projekt zostaje utworzony.
10. Dalej tworzymy main.c. Na pasku klikamy ikonę
NEW C/C++ Source File opcję
Source File. Otwiera się okno tworzenia nowego pliku źródłowego: wpisujemy w migające okno Source File nazwę - main.c i kończymy pracę kreatora wciskając
ZAKOŃCZ.
11. Następnie, nic nigdzie nie otwieramy, tylko klikamy na pasku menu
PROJEKT/ Właściwości/AVR/Target Hardware i sprawdzamy, czy nasze wstępne ustawienia się zgadzają. Jeśli się zgadzają, to ok, jeśli nie to nie mam pojęcia dlaczego Wam się nie zgadza
12. Przechodzimy do zakładki
AVRDude i w pasku
AVR Programmer musimy rozwinąć opcje i zaznaczyć
ATB-FT232.
13. Potem już tylko
ZASTOSUJ i ZAMKNIJ i możemy smarować nasze kody w C.
Mam nadzieję, że dość obrazowo nasmarowałem wszystko, wyszedł prawie tutorial. Jeśli komuś pomogłem, to wszystkie piwa proszę przesłać na adres podany przez PW
.
Ale niestety, jak pisałem na wstępie, ja też mam problem i zarazem pytanie do Sunriver'a:
Otóż problem jest typu: nie wpływa na kulistość Ziemii, ale jednak cierpi moja uwaga i skupienie. Otóż w trakcie pisania programu i komentarzy nie mogę używać kilku znaków diakrytycznych j. polskiego. Są to: małe ś (duże Ś mogę bez problemu) oraz małe i duże ć (ćma) - otwiera się okienko
Folder Selection.
Wiem, że to drobiazgi, ale jednak trochę irytują. Dodam, że w wersji Eclipse Ganymade (tej z płyty Mirka książki) nie mam problemu.
Napiszę, co zrobiłem, bo domyślałem się, gdzie może leżeć problem. Otóż:
1. Zmieniłem czcionkę edytora kodu na Times New Roman - w nim na pewno są te znaki.
2. Wywaliłem wszystkie skróty z użyciem klawisza ALT i s oraz c.
3. Wszystko to oczywiście w Preferencjach okna
OKNO.
No i nie wiem, jak temu zaradzić. Wiem, że to problem banalny i można sobie pisać komenty bez tych ogonków, ale cóż - ja wolę z nimi, zwłaszcza, że palce przyzwyczajone i zawsze klepią tego ALT'a.
Będę wdzięczny za pomoc.