Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 sty 2025, o 20:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 sty 2015, o 15:46 
Użytkownik

Witam, jako że już powoli kończę edukację w technikum elektronicznym, a matura i egzaminy zawodowe zbliżają się wielkimi krokami. Pomyślałem, że czas już powoli sie zastanowić na dalszą ścieżką edukacji, otóż chciał bym studiować, na politechnice rzeszowskiej, ze wzgledu na bliskie położenie tej uczelni, ale nie mogę się zdecydować jaki kierunek obrać, generalnie zastanawiam się nad dwoma, czyli elektroniką i telekomunikacją lub informatyką, ale nie mogę się zdecydować. Czy ktoś z uzytkowników forum studiuje lub studiował w Rzeszowie, jake są wasze opinie na temat politechniki, oraz ogólne wrażenia. No i najważniejsze pytanie jaki kierunek wybarć, żeby w przyszłości nie było zbyt dużych problemów z pracą, a może zaproponujecie, inny kierunek ?

pozdr. ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 sty 2015, o 16:05 
Użytkownik

Witam

Ja się tam wybieram na EiT, słyszałem, że jest ciężko od kilku moich znajomych. Może się tam spotkamy :)

Pozdrawiam
Elektronik

PostNapisane: 9 sty 2015, o 16:06 
Użytkownik

o super :D zresztą byłem dzis nawet na politechnice na OWT

PostNapisane: 9 sty 2015, o 16:16 
Użytkownik

Witam

Ja tam byłem rok temu na Euroelektrze. A jak tam OWT optymalizacja zrobiona ? Mi się udało, tylko zadania z grupy EiE, były takie sobie.

Pozdrawiam
Elektronik

PostNapisane: 9 sty 2015, o 16:27 
Użytkownik

haha optymalizacja była całkiem całkiem, a pozostałe to kosmos

PostNapisane: 9 sty 2015, o 16:42 
Użytkownik

Obecnie w rzeszowie jest popyt na informatyków/programistów i podejrzewam, że ta tendencja się utrzyma.

Ciężko doradzić co lepiej wybrać - raczej Ty sam zdecyduj kim się czujesz bardziej: elektronikiem czy informatykiem ?

Studia jak to studia - ucz się matematyki.

PostNapisane: 9 sty 2015, o 17:17 
Użytkownik

Witam, studiowałem tam elektronikę i telekomunikację. Jeśli chodzi o mnie to gorąco polecam ten kierunek i tą uczelnie. Informatyki nie studiowałem ale to zalezy od Ciebie czy chcesz uczyć się elektroniki typu ukłądy cyfrowe, analogowe, mikroprocerosry, teoria obwodów itd czy informatyki gdzie głównie jest programowanie wydaje mi się.... Na elektronice i telekomunikacji jest bardzo dużo fajnych wykładowców choć zdarzają sie i czarne owce :D Jak pójdziesz na elektronike to nie polecam specjalizacji telekomunikacja tylko urządzenia elektroniczne ale to tylko moja sugestia ponieważ ja lubię konstruować urządzenia elektroniczne i robić to w praktyce a telekomunikacja zdecydowanie od tego odbiega :) Generalnie wbijaj na PRZ :D

PostNapisane: 9 sty 2015, o 17:28 
Użytkownik

bardziej mam dryg w stronę elektroniki, i dobrze się czuje w otoczeniu scalaków :D

PostNapisane: 9 sty 2015, o 21:56 
Użytkownik

Lex_ napisał(a):
Obecnie w rzeszowie jest popyt na informatyków/programistów i podejrzewam, że ta tendencja się utrzyma.

Ciężko doradzić co lepiej wybrać - raczej Ty sam zdecyduj kim się czujesz bardziej: elektronikiem czy informatykiem ?

Nie znam tej uczelni, jestem z Łodzi... ale...

z mego doświadczenia, kontaktów z wieloma elektronikami, informatykami (pracownicy, stażyści, WYGI, oraz Ci, którzy nie podlegają absolutnie żadnej klasyfikacji - ludzie mający to coś) powiem jedno:

jest bardzo wielu informatyków - nie ubliżając nikomu, którzy nie mają pojęcia o zasilaniu lub też do czego służy niewielka, szara substancja na świeżo zakupionym procku do PC, nie wspominając już o tym, że po dołożeniu RAM potrzeba czegoś więcej niż restart.

Tak jestem nieco złośliwy, ale to tylko przytoczone fakty z życia.

Tak naprawdę winę za to (moim zdaniem) ponosi system edukacji oraz tzw. kategorie kierunków "informatycznych" na wyższych uczelniach, zwłaszcza dotyczy to uniwersytetów:

- wszelkie "informatyki stosowane w ... " (stosowane chyba w dowcipach po paru głębszych itp.) jedynie oszukują absolwentów, szczególnie tych, którzy chcieliby się uczyć.

Może tylko ja tak uważam, ale programowanie w jakimkolwiek języku wyższego poziomu bez poznania podstaw elektryczności, elektrotechniki, elektroniki jest zbyt wirtualne.
Pewnie tylko niewielka grupka pozytywnych maniaków do której chciałbym się zaliczyć, uważa, że elektronik=informatyk i to taki trochę MacGyver, co to nie da sobie wcisnąć kitu przy naprawie pralki (cyt.: "cały programator trzeba wymienić... ")

Nie namawiam Cię do studiowania czystej elektroniki, lub też jedynie słusznej i rozwojowej informatyki z naciskiem na dobrze płatne programowanie.

Szukałbym bardziej po wykładowcach - nie wszyscy mają dar przekazywania wiedzy.

Moim zdaniem tych dwóch dziedzin w dzisiejszych czasach nie powinno się rozdzielać.

Wybierając jeden z nich nie powinieneś zapomnieć o zgłębianiu drugiego, choćby we własnym zakresie (bez papieru na to)

Co do zdobycia pracy - tu nie ma żadnych gwarancji:
Bywa, że zatrudniasz się mając odpowiednie wykształcenie, na konkretne stanowisko, a zaczynasz robić coś innego w danej firmie - nie ma na to reguł.

PostNapisane: 10 sty 2015, o 00:17 
Użytkownik

avrski zgadzam się z tobą w 100%, ponieważ widzę to doskonale po czterech latach technikum, że szkoła daje tylko papier i nic więcej, ja duzo uczę się sam, bo mnie to porostu interesuje, ale chodzą ze mną do klasy osoby, które po czterech latach, nie wiedzą jak wygląda tranzystor, nie mówiąc juz o scalakach :lol:
a propo szkoly, przeczytajcie to http://michalpasterski.pl/2014/04/13-bl ... -edukacji/

PostNapisane: 12 sty 2015, o 10:02 
Nowy

Politechnikę Rzeszowską skończyłem w 2007roku więc dość dawno, pewnie wiele tam się zmieniło. Studiowałem elektrotechnikę, specjalność automatyka i informatyka - polecam kierunek i specjalność.

Strefa czasowa: UTC + 1