Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 06:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 sty 2015, o 22:20 
Użytkownik

Witam,

Chciałem rozpocząć prace z AtXmega16A4u na innym kompie (Windows7-64BIT). Zainstalowałem wszystkie sterowniki do programatora AVR PRog MK II (Jungo Windriver i AVRISP MKII) i mam je widoczne w menadżerze urządzeń. Gdy chcę wpisać program do Xmegi (używam WinAVR i Programmers Notepad), to wywala mi błędy komunikacji i w ogóle nie widzi programatora, czy jest procek podpięty czy nie.

Jak uczynić, żeby programowanie było możliwe?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 sty 2015, o 23:09 
Użytkownik

Wszystko zależy jaki masz wgrany firmware do mkII jak pod Atmel Studio to za chiny avrdude go nie zobaczy - spróbuj najpierw w AS jak go uruchomisz to będzie znaczyło że masz pod AS, żeby działał z avrdude musisz załadować mu soft pod avrdude - niestety przy starszych programatorach mkII tak już jest, a jeszcze pytanie czy masz oryginał czy clona?

PostNapisane: 8 sty 2015, o 00:06 
Użytkownik

Ten sam programator z najnowszym firmware (lufa) działał mi bez problemu na WinXp i kompie 32 bit, a tu przesiadka na inny komp i schody.
Z tego samego pakietu co na starym kompie, instalowałem WinAVR na nowym. Wgranie najnowszego AVRDude także nic nie dało, a modyfikacja starego z poziomu jakiegoś kalkulatora (ściągniętego gdzieś z Antela) spowodowała, że AVRDude zapomniał, że istnieje Xmega16A. Tak więc jak się nie odwrócisz, to...zawsze z tyłu.

Nie wiem, czy klon, czy oryginalny, ale kupiłem go w firmie SIBIT i nie zaglądałem do środka, bo plomba gwarancyjna jest.

PostNapisane: 8 sty 2015, o 09:09 
Użytkownik

Skoro masz go na gwarancji to czemu nie napiszesz do firmy SIBIT o wsparcie?

PostNapisane: 8 sty 2015, o 13:39 
Użytkownik

Ja ostatnio zrobiłem klona na projekcie lufa najnowszy wsad możliwością przełączania, działa dobrze na win7x64. Instalowałem stery według tej instrukcji: http://and-tech.pl/wp-content/download/ ... 20v1.0.pdf , dla avrdude należy zainstalować sterowniki AVRJungoUSB i LibUsbDotNet.
Kwestia jaki masz wsad dla avr studio czy avrdude

PostNapisane: 8 sty 2015, o 20:22 
Użytkownik

Na pewno dla Dudka, bo mi ten sam programator na innym kompie (32 bit, WinXp) hulał aż miło pod tym samym pakietem WinAVR (na obu kompach instalowane z tej samej instalki). Potem wgrałem nowego AVRDude, ale to samo: nie widzi urządzenia.

Telefon do producenta także niewiele dał. Poinstruowano mnie tam, ale programu nadal nie da się wgrać do procka; brak komunikacji, choć po podłączeniu zachowuje się zgodnie z opisem. Nie jest możliwe, by programator się uszkodził od leżenia w szafie przez święta!

EDIT:

Pod Bascomem hula, odczytałem bez problemu zawartość Flash Xmegi, lecz nie po to przesiadałem się na C, muszę uruchomić to z Dudkiem.

EDIT1:

Próba użycia interfejsu graficznego i innego Dudka spowodowała, że mogę już skomunikować się z prockiem, ale odczytuje cały czas sygnaturę 0000, a Bascom odczytuje normalnie, więc nie może być problemu z układem.

Ostatnio edytowano 8 sty 2015, o 21:01 przez m@ciej, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 sty 2015, o 20:53 
Użytkownik

mkAVRCalculator odczytuje ? avrdude instalowałeś przez mkAVRCalculator?
działanie u mnie z mkvcalulatora i ustawienia z eclipse
ObrazekObrazek

w configu "avrdude.conf" masz na liście procki xmega?

Ostatnio edytowano 8 sty 2015, o 21:18 przez jaman7, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 sty 2015, o 21:11 
Użytkownik

Uzyłem AVRDude z linku, który znajdował się w PDFie, którego podałeś post wyżej mojego. Używam Programmers Notepad i nie mam Eclipse.

Wcześniej próbowałem użyć tego kalkulatora, ale wtedy Xmega14A4 wypadła z listy obsługiwanych.

EDIT:

Użyłem tego kalkulatora jeszcze raz, pisze mi "błąd AVRDUDE"

Odczytuje bez problemu "zwykłe" Atmegi i Attiny po przełączeniu na SPI, ale XMEGI pod PDI ni w ząb.

PostNapisane: 8 sty 2015, o 21:37 
Użytkownik

no tak bo confie avrdude z mkvcaltulatora sa tylko trzy xmegi, tutaj masz najnowsza wersje avrdude 6.1 http://download.savannah.gnu.org/releas ... ingw32.zip (avdrude.exe i avrdude.conf)
http://download.savannah.gnu.org/releases/avrdude/
lista obsługiwanych xmega
- ATxmega128A1U, ATxmega128A3U, ATxmega128A4U, ATxmega128B1,
ATxmega128B3, ATxmega128C3, ATxmega128D3, ATxmega16A4U,
ATxmega16C4, ATxmega192A3U, ATxmega192C3, ATxmega192D3,
ATxmega256A3BU, ATxmega256A3U, ATxmega256C3, ATxmega256D3,
ATxmega32A4U, ATxmega32C4, ATxmega384C3, ATxmega384D3,
ATxmega64A1U, ATxmega64A3U, ATxmega64A4U, ATxmega64B1,
ATxmega64B3, ATxmega64C3, ATxmega64D3

Xmega14A4 taka chyba nie istnieje

PostNapisane: 8 sty 2015, o 22:26 
Użytkownik

Ja już byłem dzisiaj na tej stronie i testowałem AVRDUDE 6.1, teraz jeszcze 6,0 i oba nie widzą nawet "zwykłych" AVRów. Wersja 5,8 widzi "zwykłe", ale nie widzi XMEGI.

EDIT

16A4, walnąłem się, sorki.

Jak na razie działa taka opcja, że pisałbym w C, kompilował w C, ale hexa wpuszczał pod Bascomem, bo tutaj nie ma najmniejszych problemów. Lecz nie o to przecież chodzi!

EDIT1:

Właśnie zajrzałem na stronę producenta AND-TECh i są tam różne firmwary, jedne jakby dedykowane pod Bascom, inne pod AVRDUDE. Ja wgrałem "LUFA140928.hex", może to tylko dla Bascoma jest, bo tutaj chodzi,a trzeba pod AVRDude wgrać? Niestety Flip krzyczy o Java Virtual Machine, ale ja mam jave zainstalowaną. heh, życie....

EDIT2:

W pewien sposób się udało. Pozostawiłem firmware "LUFA140928.hex" i użyłem AVRDude 5.8. Problemem była tylko odczytywana zerowa sygnatura Xmegi. Wpisałem więc w plik MakeFile klauzulę "-F", czyli ma pomijać sygnaturę procka i wgrał poprawnie program. Wersja 5,8 odczytywała poprawnie sygnatury "zwykłych" Atmeg i myślę, że chyba na tym poprzestanę. Bascom odczytuje sygnaturę poprawnie.

Strefa czasowa: UTC + 1