Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lis 2024, o 20:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 gru 2014, o 16:59 
Użytkownik

To tak jeszcze przy okazji ;)
Umieściłbym wszystkie ustawienia (kanały i resztę) na jednej karcie i może nawet dodał "zastosuj", bo teraz żaby zatwierdzić border, trzeba zamknąć obie karty. A przy testach fajnie byłoby mieć to pod przyciskiem. Ewentualnie zamienić kolejnością te okna, bo ilość kanałów raczej rzadziej się zmienia.

No i skoro program pamiętał by port można rozważyć opcję autostartu (na przełącznik).

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 gru 2014, o 23:10 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jaką funkcją API pobierałeś informacje o kolorze ekranu?
Czy działa też jeśli obraz jest generowany przez OpenGL lub DirectX?

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 14 gru 2014, o 23:21 
Użytkownik

PROTON napisał(a):
Jaką funkcją API pobierałeś informacje o kolorze ekranu?
Czy działa też jeśli obraz jest generowany przez OpenGL lub DirectX?

Tzn nie uzywalem specyficznej funkcji tylko gotowej funkcjonalnosci SlimDX. Czyli wykonaj zrzut ekranu a nastepnie napisalem sam funkcje do analizy poszczegolnych czesci ekranu.

Jesli chodzi o DirectX to jest on "fundamentem" dzialania programu. I jesli zdarzy sie , ze nie masz http://www.microsoft.com/en-us/download ... aspx?id=35 to apka po prostu sie wysypie z tego co zauwazylem u siebie po reinstalacji

PostNapisane: 26 gru 2014, o 19:37 
Użytkownik

Dla wszystkich zainteresowany - w glownym watku udostepniona odswiezona aplikacja / nowe wsady oraz dla zainteresowanych maly konkursik :)

PostNapisane: 26 gru 2014, o 21:58 
Użytkownik

Konkurs wg regulaminu utworzony został w tym wątku:

KONKURS PRZENIESIONY TUTAJ

w nim proszę publikować swoje efekty

PostNapisane: 27 gru 2014, o 00:43 
Użytkownik

@RafPe
Dzięki za implementacje moich sugestii.
Wziąłem pół metra ledów od Mirka, więc teraz będzie 3x10+3 :)
Przydałaby się jeszcze jakaś większa plazma ;)

- Tak z szybkich testów, w samej aplikacji na starcie wyskakuje mi takie okno:
Obrazek

- Rozumiem że lewe i prawe suwaki odpowiadają za X i Y, chyba warto by było je oznaczyć:
Obrazek

- Naciśniecie STOP nie wyłącza ledów.

Mam jeszcze takie przemyślenia na tema samego algo przetwarzające obraz.
Ponieważ jestem dość wrażliwy na wszelkiego rodzaju skokowe zmiany/migotania światła, czasem zauważam że przy nie wielkich zmianach jasności sceny, ledy zmieniają jasność/kolor dość skokowo.
Może warto by było dorzucić do przetwarzania jakiś filtr dolnoprzepustowy (najlepiej z regulowaną ilością uwzględnianych próbek), dzięki czemu przejście byłoby płynniejsze. Taki filtr działałby tylko przy niewielkich zmianach, przy dużych byłby pomijany (próg mógłby być też regulowany).

Domyślam się że może być z tym sporo roboty i być może nie każdy zwróci na to uwagę, ale byłaby to taka wisienka na torcie jeżeli chodzi o jakość wyświetlanego efektu ;)

PostNapisane: 27 gru 2014, o 00:56 
Użytkownik

#ciamciak# napisał(a):
Tak z szybkich testów, w samej aplikacji na starcie wyskakuje mi takie okno:
Obrazek

Okno jest zamierzone ponieważ wsad licencjonowania programu jest na razie free dlatego wyskakuje takie okno.
Jeżeli RafPe zkupi kiedyś licenję do wsadu licencjonowania to okno przestanie wyskakiwać
bynajmniej na razie musi tak zostać

#ciamciak# napisał(a):
Rozumiem że lewe i prawe suwaki odpowiadają za X i Y, chyba warto by było je oznaczyć:
Obrazek

Tak suwaki są tak oznaczone i zawsze RafPe zapomina dodać ich opis do programu nie mniej następna wersja progsa już będzie posiadała takowy opis.

#ciamciak# napisał(a):
Naciśniecie STOP nie wyłącza ledów.

Stop nie wyłącza ledów bo to tylko zatrzymanie wyświetlania nie mniej wyłączenie programu już wyłącza ledy.

#ciamciak# napisał(a):
Ponieważ jestem dość wrażliwy na wszelkiego rodzaju skokowe zmiany/migotania światła, czasem zauważam że przy nie wielkich zmianach jasności sceny, ledy zmieniają jasność/kolor dość skokowo.
Może warto by było dorzucić do przetwarzania jakiś filtr dolnoprzepustowy (najlepiej z regulowaną ilością uwzględnianych próbek), dzięki czemu przejście byłoby płynniejsze. Taki filtr działałby tylko przy niewielkich zmianach, przy dużych byłby pomijany (próg mógłby być też regulowany).

Domyślam się że może być z tym sporo roboty i być może nie każdy zwróci na to uwagę, ale byłaby to taka wisienka na torcie jeżeli chodzi o jakość wyświetlanego efektu ;)

No to już do RafPe :)

Od siebie mogę dodać jeszcze fakt iż od momentu pojawienia się nowej wersji nie musimy ręcznie podawać ilości ledów.
W treyu mamy wybór jasności ledów :)

wystarczy wgrać najnowszy wsad hex 1.5 wersję topic9450.html#p106194 .... w ustawieniach wybrać ilość ledów ... najlepiej wyłączyć i włączyć program i przy starcie programu ilość ledów w procesorze jest ustawiana z wyboru ustawień programu

nie mniej zachęcam do wzięcia udziału w konkursie:

KONKURS

PostNapisane: 27 gru 2014, o 08:54 
Użytkownik

[/quote]
majster napisał(a):
No to już do RafPe :)

@Majster : Dzieki za bardzo celne i wyczerpujace odpowiedzi :) podejrzewam , ze sam nie ujal bym tego lepiej.

Cytuj:

Jest szansa , ze cos takiego powstanie .. ale nie moge nic obiecac :)

PostNapisane: 5 sty 2015, o 11:58 
Użytkownik

Możesz opisać szerzej komunikację?
Też pracuję nad sterowaniem magicledow z kompa przez bt i sterowanie samymi komendami at może być uciążliwe.
Chodzi mi o ramkę danych.

PostNapisane: 5 sty 2015, o 15:20 
Użytkownik

Hey, wiec opracowlem sobie ze okreslona wartosc reprezentuje start np 0x01 a 0x02 koniec a wszystko pomiedzy to sa dane. Ale tutaj w duzej mierze to zalezy od Twojego projektu

Sent from my iPhone using Tapatalk

PostNapisane: 2 lut 2015, o 11:46 
Nowy

Witam wszystkich projekt jak najbardziej genialny; tak się składa iż wpadła mi w ręce pięciometrowa taśma WS2812B więc i ja postanowiłem spróbować swoich sił niestety chyba się spóźniłem ponieważ podczas próby odpalenia Massive Color wyrzuca komunikat o wygaśnięciu licencji :(
Ogromna prośba do autora da się coś z tym zrobić?

PostNapisane: 2 lut 2015, o 12:56 
Użytkownik

Hey! Zobacze co mozemy na to poradzic wieczorem jak wroce do domu

Sent from my iPhone using Tapatalk

PostNapisane: 8 lut 2015, o 19:53 
Nowy

Hej, na początek chciałbym podziękować RafPe za poświęcony czas i pomoc :) ; oraz opisać dla potomnych moje śmieszne aczkolwiek ciekawe sugestie.
1. Niby oczywiste ale jednak; na pasku diod WS2812B są oznaczenia kierunku w którym diody przesyłają dane za pomocą protokołu NZR, a więc podczas łączenia pinu procesora z z pinem sygnałowym di taśmy warto zwrócić uwagę na wspomniane strzałeczki na taśmie :D
2. Podczas aktywnego połączenia PuTTY aplikacja Massive Color nie ma możliwości nawiązania fizycznego połączenia z procesorem;
3. Dla osób raczej początkujących jeżeli baud rate oraz taktowanie procesora są odpowiednio dobrane do wsadu (aktywne połączenie PuTTY ); korzystając z programatora -resetując procesor w oknie dialogowym powinien pojawić się napis start, to samo dotyczy komend AT. Mianowicie po poprawnym wysłaniu komendy procesor wysyła informację zwrotną w postaci napisu "ok"
pozdrawiam wszystkich

PostNapisane: 10 lut 2015, o 16:34 
Nowy

Cześć. Fajna sprawa domowe AMBILIGHT, kawał dobrej roboty, ale czy wyjdzie jakaś aktualizacja tego programu? Na tą chwile nie ma chyba możliwości żeby go uruchomić (komunikat o wygaśnięciu licencji)? Pozdrawiam

PostNapisane: 17 lut 2015, o 22:45 
Użytkownik

Witam jestem zaskoczony projektem po prostu cudo. A ja sobie tak siedzę czytam post i myślę czy dało by się napisać apkę na TV z androidem i pobierać dane z telewizora o kolorach i wysyłać je przez internet do procka i tam tak jak jest teraz. Większość nowych TV ma już Androida i połączenie przez WI-FI. Plan szalony ale jak się ktoś zna niech się wypowie czy jest taka możliwość pobrania informacji o kolorach.

PostNapisane: 18 lut 2015, o 07:14 
Użytkownik

Hey,

Pmysl bardzo fajny i przeszedl nam przez mysl. Ale koncem bedzie latwiej Ci analizowac obraz plynacy do TV (przez composite video / HDMI) bo tutaj duzo bedzie zalezec od predkosci.

W tym przykladzie apka na windows "daje" rade dzieki bardzo szybkim bibliotekom SlimDX.

Jesli bedziesz cos takiego robil daj znac jak Ci idzie!

PostNapisane: 18 lut 2015, o 14:49 
Użytkownik

RafPe napisał(a):
Hey,

Pmysl bardzo fajny i przeszedl nam przez mysl. Ale koncem bedzie latwiej Ci analizowac obraz plynacy do TV (przez composite video / HDMI) bo tutaj duzo bedzie zalezec od predkosci.

W tym przykladzie apka na windows "daje" rade dzieki bardzo szybkim bibliotekom SlimDX.

Jesli bedziesz cos takiego robil daj znac jak Ci idzie!

No może się wezmę za takie coś za 4 lata jak dobrze pójdzie bo teraz mam plan ogarnąć pisanie aplikacji pod Androida ale dla telefonu :)

PostNapisane: 18 lut 2015, o 18:08 
Użytkownik

siddawid napisał(a):
No może się wezmę za takie coś za 4 lata jak dobrze pójdzie bo teraz mam plan ogarnąć pisanie aplikacji pod Androida ale dla telefonu :)

Czy telefon czy komputer czy telewizor jeżeli to system Android to programy piszesz tak samo :)

PostNapisane: 18 lut 2015, o 18:35 
Użytkownik

majster napisał(a):
siddawid napisał(a):

Czy telefon czy komputer czy telewizor jeżeli to system Android to programy piszesz tak samo :)

Oj tam , oj tam :)

PostNapisane: 18 lut 2015, o 19:13 
Użytkownik

@Majster - tu musi sie liczyc wydajnosc i szybkosc systemu na ktorym pracujesz. Ja osobiscie nie mam doswiadczenia z Apkami na TV :) wiec wydaje mi sie to jako ciekawe wyzwanie :D

PostNapisane: 18 lut 2015, o 21:06 
Użytkownik

RafPe napisał(a):
@Majster - tu musi sie liczyc wydajnosc i szybkosc systemu na ktorym pracujesz. Ja osobiscie nie mam doswiadczenia z Apkami na TV :) wiec wydaje mi sie to jako ciekawe wyzwanie :D

Wiesz zastanawia mnie jak tam się wgrywa aplikacje, mam TV z androidem ale takiej funkcji typu sklep play nie znalazłem :)

PostNapisane: 18 lut 2015, o 21:39 
Użytkownik

Nie chcialbym robic offtopa :D Ale googlowanie pokazuje np cos takiego "http://stackoverflow.com/questions/14255633/how-can-i-test-samsung-smart-tv-app"

PostNapisane: 18 lut 2015, o 22:14 
Użytkownik

RafPe napisał(a):
Nie chcialbym robic offtopa :D Ale googlowanie pokazuje np cos takiego "http://stackoverflow.com/questions/14255633/how-can-i-test-samsung-smart-tv-app"

Może ktoś z nas się tego nauczy mam nadzieje :)

PostNapisane: 18 lut 2015, o 22:53 
Użytkownik

No ja ciezko pracuje nad opracowaniem ARM 32 bitowych zeby Ambilight dzialalo juz w pelni niezaleznie :D Dlatego opcja pisania tego pod TV zostawiam komus innemu :D chociaz jesli bede mogl ( i wiedzial ) to chetnie cos podpowiem

PostNapisane: 20 mar 2015, o 00:07 
Użytkownik

w jaki sposób planujesz zrealizować analizę obrazu?

PostNapisane: 20 mar 2015, o 07:56 
Użytkownik

Na chwile obecna chcialbym uzyc HDMI splittera i analizowac jeden ze strumieni obrazu. Jest kilka chipow na rynku. Na elektrodzie ktos ostatnio nawet opisal modyfikacje HDMI splitterow zeby mozna bylo miec odkodowany obraz :O

Oczywiscie wszystko powyzsze z uzyciem ARM :D

PostNapisane: 20 mar 2015, o 20:30 
Użytkownik

Też to czytałem. ;) Potrzebny byłby splitter i jakiś scalony dekoder z hdmi na sygnał równoległy. Potem zapis co któregoś pixela w tablicy i reszta już powinna pójść gładko o ile procek się wyrobi ;)

PostNapisane: 20 mar 2015, o 21:39 
Użytkownik

~ 180Mhz jesli dobrze to opracujesz to sie wyrobisz! :D

PostNapisane: 20 mar 2015, o 21:50 
Użytkownik

No zasadniczo nie ma potrzeby przechwytywać wszystkich klatek obrazu w pełnej rozdzielczości ;) Muszę pokombinować :)

PostNapisane: 20 mar 2015, o 22:31 
Użytkownik

Potrzebujesz tylko tyle zeby okreslic sredni kolor dla rejonu. W zaleznosci dokladnosc/wydajnosc bedziesz pobierac wieksza/mniejsza ilosc probek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1