Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 sty 2025, o 10:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: KiCad
PostNapisane: 28 lip 2012, o 10:38 
Użytkownik

Szukam kogoś, kto zna program i pomoże mi dołożyć stabilizator do gotowej już płytki. Ja się niestety poddaję :(

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: KiCad
PostNapisane: 28 lip 2012, o 13:55 
Użytkownik

o fuuuu tu ja nie pomogę , nie cierpię tego grzyba

PostNapisane: 28 lip 2012, o 16:04 
Moderator

SunRiver napisał(a):
o fuuuu tu ja nie pomogę , nie cierpię tego grzyba

Hahahahahaha Sun podobają mi się twoje ekspresyjne określenia ;) hahahaha ale ja mam podobne odczucia z tym że ja nazwałbym kicad (jak to ja) kocim programem ;)

a na poważnie to ja też nie pomogę bo go w ogóle nie trawię, i jak widzę jakieś schematy w nim zrobione to jakoś oczopląsu dostaję ;)

PostNapisane: 28 lip 2012, o 16:37 
Użytkownik

Oj nie ładnie koledzy. W KiCADzie można tworzyć schematy/płytki nawet według zasad opisanych/omówionych przez kolegę Mirka na jego blogu(jaka różnica). Ja projektowanie PCB jakieś ponad 10 lat temu zacząłem od rysowania footprintów w CorelDraw i zgromadziłem sporą bibliotekę. Później do Eagle podchodziłem wiele razy i dopiero w KiCADdzie zrobiłem projekt od początku do końca. Proszę więc, nie wyśmiewajcie tego czego nie znacie. BTW jak tak dalej pójdzie to na tym forum powstanie "kółko różańcowe" właścicieli płytki ATB i zwolenników Eagle.

PostNapisane: 28 lip 2012, o 17:18 
Użytkownik

Ciekawe czy kolega za chwilę dostanie ostrzeżenie? ;).

Eagle wcale nie jest trudny, ja kiedyś męczyłem się w Circuit Maker PCB aż wreszcie przyszło mi robić projekt w którym było dużo elementów do których bibliotek w CM w ogóle nie było. Postanowiłem wtedy kolejny raz spróbować Eagle'a i opłaciło się. Teraz mam program obcykany na tyle, że m.in. sam robię biblioteki jak jakiegoś elementu jeszcze nie ma w dostępnych.

PostNapisane: 28 lip 2012, o 17:28 
Użytkownik

Dla mnie Eagle jest mniej intuicyjny niż KiCAD. Dla tego odpieram zarzuty przeciw KiCADowi. Tym bardziej że osoby krytykujące ten program posiadają firmy i najczęściej kupują pełne wersje Eagle. KiCAD jest otwarty dla wszystkich

PostNapisane: 28 lip 2012, o 18:13 
Użytkownik

Piotrek_P napisał(a):
Dla mnie Eagle jest mniej intuicyjny niż KiCAD. Dla tego odpieram zarzuty przeciw KiCADowi. Tym bardziej że osoby krytykujące ten program posiadają firmy i najczęściej kupują pełne wersje Eagle. KiCAD jest otwarty dla wszystkich

Popieram kolege trzeba bedzie sie kiedyś poznać lepiej ten darmowy program , Eagle po poznaniu jest fajny tylko cena jakby sie coś wiecej chciało zrobić odtraszajaca .

PostNapisane: 28 lip 2012, o 18:17 
Użytkownik

Przecież KiCad jak nazwa wskazuje kic go przez okno :) już wole Altium Designera od tego ...hmmm badziewa, praca w kiCadzie przypomina bardziej masturbacje niz projektowanie pcb , jak dostaje projekt w tym czymś -- to od razu kosz ..... no nie kosz bo przyzwyczajeniem z Amigi jak sru to sru , a nie potem może przywrócę :) Wywalam to ma znikać :)

Piotrek_P .... tu cie zdziwię bo używam Altiuma w firmie :P

PostNapisane: 28 lip 2012, o 18:35 
Użytkownik

szopler napisał(a):
Ciekawe czy kolega za chwilę dostanie ostrzeżenie? ;).

To aż tak źle tutaj traktują forumowiczów, nic mi nie wiadomo na ten temat ;)

Alituma używam na codzień w firmie, KiCad'a próbowałem jakiś czas temu opanować ale po serii tutoriali dałem sobie spokój.
Eagle'a po serii tutoriali załapałem dosyć szybko, jednak używam go sporadycznie w ramach rozrywki :).

Prawda jest taka że bardziej intuicyjny będzie ten program którego nauczysz się na początku.

Ja zaczynałem od Autotraxa na PC klasy AT z monitorem CGA ale kto to jeszcze pamięta?? :lol:

W sumie trochę offtop ale tak jakoś wyszło.....

PostNapisane: 28 lip 2012, o 18:55 
Użytkownik

Kolego szopler -- bo do lochu ześlę za takie .... hmmm texty :)

Sonix: widzę że modernizatorzy górą :P

PostNapisane: 28 lip 2012, o 20:18 
Moderator

Piotrek_P napisał(a):
Oj nie ładnie koledzy. W KiCADzie można tworzyć schematy/płytki nawet według zasad opisanych/omówionych przez kolegę Mirka na jego blogu(jaka różnica). Ja projektowanie PCB jakieś ponad 10 lat temu zacząłem od rysowania footprintów w CorelDraw i zgromadziłem sporą bibliotekę. Później do Eagle podchodziłem wiele razy i dopiero w KiCADdzie zrobiłem projekt od początku do końca. Proszę więc, nie wyśmiewajcie tego czego nie znacie. BTW jak tak dalej pójdzie to na tym forum powstanie "kółko różańcowe" właścicieli płytki ATB i zwolenników Eagle.

Nie ładnie panie kolego. Każdy może mieć swoje zdanie na temat dowolnej rzeczy a także programu. Nie oznacza to, że zaraz trzeba się obrażać albo innych obrażać co czynisz pisząc o tym kółku różańcowym.

Mnie na przykład tak samo nie podoba się tragicznie najnowszy AVR Studio 5/6 i co za to też powiesz że niedługo będzie kółko różańcowe?

UWAGA! przykro mi ale na tym forum będą panowały inne zasady niż na elektrodzie. Tu trzeba umieć dyskutować. Już zdarzyło się kilku kolegów którym to nie wychodziło - się obrazili i dalej nie weszli na to forum. Może więc kolega dołączyć do ich grona zamiast pisać takie inwektywy. Jeśli się to powtórzy to przykro mi kasuję posty i żegnam.

Reasumując to, że mi się nie podoba jakiś program wcale nie oznacza, że jest on do niczego. Można z tego wysnuć tylko taki wniosek, że nie mam o nim za dużego pojęcia bo taka jest prawda - a nie podobają mi się po prostu jego cechy zewnętrzne. Poza tym zwykle uczymy się jednego lub dwóch góra trzech programów do czegoś tam a nie wszystkich jakie są dostępne na świecie i z nich korzystamy i one się podobają.....

Jeśli więc ty jesteś zwolennikiem kicada - to zamiast pietruszkować o kółkach różańcowych postarałbyś się może czymś zainteresować oponentów w dyskusji jeśli chodzi o ten czy inny program itp

ZDECYDOWANIE TAKIE PODEJŚCIE NA FORUM SKOŃCZY SIĘ POŻEGNANIEM Z NIM RAZ NA ZAWSZE. Można też samemu się obrazić na nie i je opuścić albo można zrozumieć, że tu jest INACZEJ czyli kulturalne dyskusje i KONIEC!

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

gufim napisał(a):
Piotrek_P napisał(a):

Popieram kolege trzeba bedzie sie kiedyś poznać lepiej ten darmowy program , Eagle po poznaniu jest fajny tylko cena jakby sie coś wiecej chciało zrobić odtraszajaca .

Takie opinie i argument bardzo dobrze rozumiem i one przemawiają do każdego - bo też podane są na poziomie a nie jak wyżej pisałem.

PostNapisane: 28 lip 2012, o 20:32 
Użytkownik

no tak ... racja ... Mirku:)

dodam jeszcze tylko tyle ... niestety nie jestem posiadaczem ATB więc do kółka różańcowego się nie dostanę :) więc pewnie ześle się do lochu
i przykuje do ściany w ramach protestu oczywiście :)

Jeśli jedynymi kolegi argumentami za kicadem jest stwierdzenie że coś można zrobić - to trochę mało bo tyle można w paincie.
dla mnie a niestety często muszę się ścierać z projektami w KC i znam go dosyć dobrze , nie na zasadzie że próbowałem , ale ....
Nie podoba mi sie jego interfejs , jest powieleniem starego corela gdzie wala się po ekranie stado nikomu nie potrzebnych funkcji
i zostaje znaczek pocztowy do pracy .... , no ale to takie profesjonalne i tu skąpy interface eagla wygląda jak z painta .

Dlatego też uważam że blee ... co ciekawe jak napisałem w pracy używam altiuma na co dzień a ten jest zakręcony jak chata ślimaka
sam się dziwię co mnie podkusiło na DXP ..

Czy to oznacza że muszę zakładać KR nie ...

PostNapisane: 28 lip 2012, o 20:33 
Użytkownik

Ehhh, Sun .... a ty znowu pierwszy :P

Mirku spokojnie, bo ciśnienie podskoczy ;) i tak jakoś na myśl mi przychodzi " Matka trzymaj mnie bo nie wytrzymam" ;)

Kolego Piotrek_P, wbrew pozorom z miłą chęcią poznamy ten program :) i możesz się do tego bardzo mocno przyczynić poprzez dział PORADNIKI :)

PostNapisane: 29 lip 2012, o 01:38 
Użytkownik

W kwestii wyjaśnienia. Kolega miszczo poprosił o pomoc, tak :?: W pierwszej odpowiedzi dostał tekst od SunRivera który nic nie wnosi, a dodatkowo Mirek uśmiał się nie lada z postu SunRivera. To mnie właśnie poirytowało. Można było napisać, "czy ktoś z odwiedzających forum może pomódz koledze miszczo?" zamiast odrazu jechać tekstem o "kocim" programie. Podobno to przyjazne forum :)

PostNapisane: 29 lip 2012, o 09:41 
Użytkownik

No cóż, szanowny kolego jak już pisałem "zapraszamy" do działu poradniki.
I wybacz ale chyba nie bardzo jest już sens roztrząsania tej kwestii. Co do "kociego czegoś" po prostu trzeba znać historię tego sformułowania żeby móc prawidłowo wyciągnąć wnioski. I jeszcze raz, zachęcam to napisania poradnika na temat tego programu. Na pewno wiele osób z miłą chęcią potestuje ten program, wliczając w to miedzy innymi mnie. :)
Co do atmosfery na tym forum, jest bardzo miła i przyjazna, ale muszę przyznać że bardzo specyficzna, co jest bardzo dużą zaletą w porównaniu do innych forów i można to zaakceptować lub odejść ( co było by w moim mniemaniu dużą stratą).
Więc jak, możemy liczyć na jakiś poradnik z twojej strony ? :)

PostNapisane: 29 lip 2012, o 11:29 
Moderator

Malutki_27 --> bardzo fajnie to ująłeś, dobrze, że przede mną .... tzn wcześniej niż ja tutaj pisałem... Kurczę nadajesz się na dyplomatę.

PostNapisane: 29 lip 2012, o 11:54 
Użytkownik

Kolega Piotrek_P ma zapewne naleciałość z innych forów gdzie panuje atmosfera suszenia faktów i wysyłania do wujka google ....
a naprawdę niema co stroszyć piórek .... bo i sam będziesz zdrowszy i będzie weselej , ma kolega rację może i mój post wiele nie wnosi
ale kolegi już tym bardziej NIC!! nawet bardziej niż mój -- dlaczego dlatego ze ja przyznałem się tylko publicznie że w tej kwestii nie pomogę
a kolega ?? rzucił się niczym wygłodniały wilk na padlinę doczepił się słówek, nie dał żadnych konkretnych argumentów, ani nawet chęci pomocy :)
i po co ??, a teraz koledze został w ustach posmak porażki i podstępnie twarz próbuje zachować :) Nie żebym kolegę chciał obrazić
bo przecież nie tędy droga , też liczę na jakiś tutorial , może jest w KC coś czego nie dostrzegam z przyzwyczajenia i oporu do tego programu
i chętnie bym poznał te jego zalety ... poza ta jedna że jest darmowy .... bo więcej pozytywów nie dostrzegam .. dlatego miast wojny
zaczynać skoro możesz to udowodnij że z tą choroba da się żyć ... A jeśli kolega chce to tam w profilu może mnie kolega dodać do wrogów :)

Co kolega na to ??

PostNapisane: 29 lip 2012, o 12:18 
Użytkownik

Może wrócmy do meritum, bo każdy program jest na tyle dobry, na ile potrafi się nim posługiwać.

Otóż staram się to zrobić wg tego poradnika http://leon-instruments.blogspot.com/20 ... wstep.html
Na schemacie udaje mi sie dorysować moduł zasilania, ale jak chcę wygenerować netlistę, to generuje się nowa zamiast dopisać nowe części do starej.(Chodzi o netlistę i o ten plik, w którym wybiera się obudowy).
W załączniku to co udało mi się zrobić. Plik ze schematem to atmega128.sch.
http://www.sendspace.pl/file/46a6a7cf4649462a7eebb47

PostNapisane: 29 lip 2012, o 14:51 
Użytkownik

Podeślij wszystkie pliki a najlepiej oryginalne i wyjaśnij o co dokładnie chodzi

Nie powinno być skomplikowane :)

Posługiwałem się i czasem kilkoma systemami EDA wykonywałem i wykonuję również dowolne modele 3D obudów i elementów w CAD-owskich formatach oraz w Ggoole SketchUp

Więc Panowie służę pomocą w kwestiach obsługi jak i również modelowania i obsługi CAD-a

Jeśli by ktoś miał jakieś problemy służę pomocą.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 3 sie 2012, o 22:32 przez stachu, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 29 lip 2012, o 17:12 
Użytkownik

Tak mniej więcej ma to wyglądać, tylko elementy rzuciłem, aby były :D
Obrazek
Oczywiście technika proktycznie dowolna, żadna różnica, czy smd, czy tht, aby na jednej stronie.
Moduł zasilania wg tego schematu na lm317 http://obrazki.elektroda.pl/7708982600_1339768206.png
Orginalne pliki poniżej
http://www.sendspace.pl/file/63409a91986aa6ffe3e0e96

PostNapisane: 3 sie 2012, o 22:32 
Użytkownik

Proszę ale więcej nie używaj tego czegoś ;)

A cha i połącz sobie GND i VCC zasilacza z całością bo nie są połączone zrobisz jak tam chcesz :)

http://www.sendspace.pl/file/37332482508933bd2fb062a

Obrazek

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 18 maja 2014, o 19:17 
Użytkownik

Eagle w wersji darmowej ma ograniczenie użytecznego "areału" roboczego.
A pobieramy go zdaje się -> Z TEJ STRONY <-

PostNapisane: 19 maja 2014, o 00:02 
Nowy

A jak wersja light będzie za mała to (...)

Nie tolerujemy tu zjawiska piractwa. Różowo-zielony J.

Strefa czasowa: UTC + 1