Piotrek_P napisał(a):
Oj nie ładnie koledzy. W KiCADzie można tworzyć schematy/płytki nawet według zasad opisanych/omówionych przez kolegę Mirka na jego blogu(jaka różnica). Ja projektowanie PCB jakieś ponad 10 lat temu zacząłem od rysowania footprintów w CorelDraw i zgromadziłem sporą bibliotekę. Później do Eagle podchodziłem wiele razy i dopiero w KiCADdzie zrobiłem projekt od początku do końca. Proszę więc, nie wyśmiewajcie tego czego nie znacie. BTW jak tak dalej pójdzie to na tym forum powstanie "kółko różańcowe" właścicieli płytki ATB i zwolenników Eagle.
Nie ładnie panie kolego. Każdy może mieć swoje zdanie na temat dowolnej rzeczy a także programu. Nie oznacza to, że zaraz trzeba się obrażać albo innych obrażać co czynisz pisząc o tym kółku różańcowym.
Mnie na przykład tak samo nie podoba się tragicznie najnowszy AVR Studio 5/6 i co za to też powiesz że niedługo będzie kółko różańcowe?
UWAGA! przykro mi ale na tym forum będą panowały inne zasady niż na elektrodzie. Tu trzeba umieć dyskutować. Już zdarzyło się kilku kolegów którym to nie wychodziło - się obrazili i dalej nie weszli na to forum. Może więc kolega dołączyć do ich grona zamiast pisać takie inwektywy. Jeśli się to powtórzy to przykro mi kasuję posty i żegnam.
Reasumując to, że mi się nie podoba jakiś program wcale nie oznacza, że jest on do niczego. Można z tego wysnuć tylko taki wniosek, że nie mam o nim za dużego pojęcia bo taka jest prawda - a nie podobają mi się po prostu jego cechy zewnętrzne. Poza tym zwykle uczymy się jednego lub dwóch góra trzech programów do czegoś tam a nie wszystkich jakie są dostępne na świecie i z nich korzystamy i one się podobają.....
Jeśli więc ty jesteś zwolennikiem kicada - to zamiast pietruszkować o kółkach różańcowych postarałbyś się może czymś zainteresować oponentów w dyskusji jeśli chodzi o ten czy inny program itp
ZDECYDOWANIE TAKIE PODEJŚCIE NA FORUM SKOŃCZY SIĘ POŻEGNANIEM Z NIM RAZ NA ZAWSZE. Można też samemu się obrazić na nie i je opuścić albo można zrozumieć, że tu jest INACZEJ czyli kulturalne dyskusje i KONIEC!
------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]gufim napisał(a):
Piotrek_P napisał(a):
Dla mnie Eagle jest mniej intuicyjny niż KiCAD. Dla tego odpieram zarzuty przeciw KiCADowi. Tym bardziej że osoby krytykujące ten program posiadają firmy i najczęściej kupują pełne wersje Eagle. KiCAD jest otwarty dla wszystkich
Popieram kolege trzeba bedzie sie kiedyś poznać lepiej ten darmowy program , Eagle po poznaniu jest fajny tylko cena jakby sie coś wiecej chciało zrobić odtraszajaca .
Takie opinie i argument bardzo dobrze rozumiem i one przemawiają do każdego - bo też podane są na poziomie a nie jak wyżej pisałem.
www.youtube.com/mirekk36 ]