Witam
I znowu odwieczny problem i walki czy zestaw czy stykówka czy od razu trawienie PCB ......... W pierwszej kolejności to zastanów się co chcesz z tym wszystkim robić ?
Masz dwie drogi które i tak się zejdą .
1. Nauka podstaw elektroniki czyli rezystor, kondensator , tranzystor potem jakiś scalaczek czy moduł i oczywiście programowanie (Bascom lub C). Do tego nie jest Ci potrzebny zestaw ATB ponieważ tam za Ciebie wszystko zrobił Mirek. Jakiś tani prosty Attiny za 4 pln i trochę drobnicy i tylko stykówka, nie opłaca się trawić i bawić w pcb tylko dla eksperymentów również w dziedzinie programowania . Bardzo spodobał mi się post w którym dotykany jest problem z pytaniami "a jaki rezystor tu wstawić albo czy tranzystor jest potrzebny?" jeżeli zaczniesz od tego kroku to zaoszczędzisz sobie kupy czasu i szybko poznasz odpowiedz, nie będziesz o to w ogóle pytał. Faktem iż potrzebny będzie i czas i chęci ale satysfakcja gwarantowana.Materiałów jest bardzo dużo w necie.Nie ma problemu z Datasheetami tylko uczyć się i eksperymentować.
2. Naucz sie programować ....tak i tu jeżeli nie masz zamiaru zgłębiać tajników elektroniki , podstaw to jest bardzo dobre rozwiązanie , dokupujesz tylko zestawy łączysz magistrale i śmigasz. A jak pojawia się problem to nic nie wiesz na temat "podciągdania do Vcc ani do czego w sumie służy tranzystor, ale zawsze możesz poszukać postu na tym forum z odpowiedzią.
W sumie obie drogi w końcu spotkają się także wybór należy do Ciebie, ja osobiści proponuję zakup paru mikrokontrolerów i drobnicy rezystorów tranzystorów (najbardziej popularnych), kondensatorów , LEDów może jakiś wyświetlacz 7 segmentowy i płytka stykowa (patrz zestaw w botland-płytka +przewody+ zasilacz-błacha rzecz a potrzebna) i jakiś programator np. Mirkowy- jest dobry (Mirek zapewnia pomoc , nie bierz z netu bo na 80% będziesz miał problem i żadnej pomocy).
Owszem na allegro można kupić klony Arduino jest ich sporo ...tylko nie wiem czy dla Ciebie to nie za duże wyzwanie. Pobaw się podstawami i zobacz czy Ciebie to pociąga.
Potem otwieraj sakiewką ......
Serdeczni Pozdrawiam Wszystkich
------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]i byłbym zapomniał:
jeżeli zamierzasz uczyć się C to ..........obowiązkowo Mirkowa książeczka Niebieska. Kopalnia wiedzy, podstawy. Chyba każdy na tym forum od tego zaczynał i zaczyna...