Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 lis 2024, o 23:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 lis 2014, o 21:22 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Hej Koledzy i Koleżanki :)

Ostatnimi czasy zapragnąłem pobawić się trochę terminalem. Co mi z tej zabawy wyszło? A no taki o to programik:

Obrazek

Jak on działa? Otóż bardzo prosto. Po kliknięciu na przycisk otwórz port i wybraniu uprzednio portu i baudrate'a na jakim jest nasz zestaw ATB, zostanie otworzone połączenie z naszym zestawem. Następnie po zaznaczeniu jakie diody mają się nam zapalić i kliknięciu USTAW do naszego zestawu lecą odpowiednie komendy. Tak, komendy a nie pojedyncze znaki. W ATmedze stringi są odbierane i porównywane z pewnymi wzorcami w pamięci flash. Nie udostępnie bibliotek ani kodu programu z megi bo bazują one na bibliotekach Mirka. Udostępniam za to plik projektu w którym można sobie podejrzeć jak komendy wyglądają i napisać sobie ich obsługę :)

Wiem, że dla wielu z Was to pryszcz napisać taki banalny program ale tak się ucieszyłem że mi to działa że chciałem się z kimś podzielić. To mój pierwszy jakiś konstruktywny program w C#. Zdaję sobię sprawę że nie do końca jest dopracowany i wiele można by poprawić ale to moje początki więc bądźcie wyrozumiali.

Z kodu z ATmegi chciałbym wam jedynie zapodać funkcje do porównywania dwóch stringów, z czego jeden jest w pamięci FLASH a wskaźnik do niego podawany jest jako pierwszy argument. Drugi to wskaźnik do tablicy stringów które właśnie nam nadleciały z UARTA.

Oto prościutka funkcja:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Tutaj film przedstawiający działanie programu (z góry przepraszam za słabą jakość i trzaski):

Jeżeli jednak twierdzicie że ten "program" jest beżużyteczny to niech Moderator usunie ten post bo nie chciałbym zaśmiecać forum :)

W załączniku program lub jak kto woli cały projekt ;)

Załącznik:
ATB Diodes Manager.zip

Załącznik:
DIOD_STER.zip

@EDIT

Wrzucam jeszcze kod w C# ale od razu mówie że wiele można by tam jeszcze poprawić :)

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Pozdrawiam,

Rafał

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

Ostatnio edytowano 30 lis 2014, o 11:26 przez Nefarious19, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lis 2014, o 21:25 
Moderator

Nie ma to jak małe własne narzędzia :D - fajne

PostNapisane: 28 lis 2014, o 21:27 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Nie ma to jak małe własne narzędzia - fajne

MAŁE to dobre słowo :)

Zawsze można coś innego pod te piny podłączyć, zamiast kabla dać moduły bluetooth i zaczyna robić się ciekawiej.... :)

Dzięki za ciepłe słowo :)

PostNapisane: 28 lis 2014, o 21:38 
Moderator

Nefarious19 napisał(a):
Zawsze można coś innego pod te piny podłączyć, zamiast kabla dać moduły bluetooth i zaczyna robić się ciekawiej....

Dokładnie o to chodzi - takie projekciki zwykle tylko pokazują potencjalne możliwości tego co później można zrobić - wszystko zleży tylko od naszej wyobraźni ;)

PostNapisane: 28 lis 2014, o 22:13 
Użytkownik

Chciałem przetestować programik ale nie uruchamia się. Jakiej wersji net frameworka używasz? Jak miałem wersję 4.0 to wyskoczył mi komunikat o aktualizacji do wersji 4.5. I teraz po kliknięciu na program nic się nie uruchamia.

PostNapisane: 28 lis 2014, o 22:17 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja używam 4.5 i na takim był program kompilowany... Po Aktualizacji powinno ruszyć..

PostNapisane: 28 lis 2014, o 22:24 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ten teraz w załączniku pod 4.0 jest skompilowany... Nie mam pojęcia czemu się nie odpala... Ja to pisałem na Microsoft Visual Studio 2012 - wersji studenckiej.. Ale myślę że to nie ma znaczenia..

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 28 lis 2014, o 22:43 
Użytkownik

kanciasty trochę :)
Spoko jest ... ważna zabawa i walory uzytkowo edukacyjne :)

PostNapisane: 28 lis 2014, o 22:50 
Użytkownik

Hej, VS to jest "for windows desktop"?

PostNapisane: 28 lis 2014, o 23:10 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

artur85 napisał(a):
Hej, VS to jest "for windows desktop"?

Co masz na myśli? ;) bo nie za bardzo rozumiem ;)

PostNapisane: 28 lis 2014, o 23:30 
Użytkownik

Z tego co się orientuję to aplikacje napisane w VS for Windows odpalisz tylko na Win8, te aplikacje możesz wystawiać w windows store. Do pisania zwykłych aplikacji (czyli takich, które będzie można odpalić na starszych windosach) jest wersja VS for windows desktop. Niech ktoś mnie poprawi jeśli jestem w błędzie. W tym kursie taki jeden Bob tłumaczy to lepiej ode mnie :P http://www.microsoftvirtualacademy.com/ ... -beginners

PostNapisane: 29 lis 2014, o 00:07 
Użytkownik

Apka super:D Swetna robota Rafal :) !

Kazda Tworczosc ktora laczy hardware i software jest "magia 21'ego wieku" :)

Moze jeszcze jakies animacje diod ? :)

PostNapisane: 29 lis 2014, o 00:38 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

SunRiver napisał(a):
kanciasty trochę
Spoko jest ... ważna zabawa i walory uzytkowo edukacyjne

Zgadza się, w C# jestem zielony, to mój 3 program w życiu z zego pierwszy to był kalkulator ;)

Cytuj:
Z tego co się orientuję to aplikacje napisane w VS for Windows odpalisz tylko na Win8, te aplikacje możesz wystawiać w windows store. Do pisania zwykłych aplikacji (czyli takich, które będzie można odpalić na starszych windosach) jest wersja VS for windows desktop. Niech ktoś mnie poprawi jeśli jestem w błędzie. W tym kursie taki jeden Bob tłumaczy to lepiej ode mnie http://www.microsoftvirtualacademy.com/ ... -beginners

Ja wybrałem jako nowy projekt Windows Form Application więc to raczej jako normalny program się się skompilowało :)

RafPe napisał(a):
Apka super:D Swetna robota Rafal !

Kazda Tworczosc ktora laczy hardware i software jest "magia 21'ego wieku"

Moze jeszcze jakies animacje diod ?

Dzięki za dobre słowo, choć i tak wiem że to z grzeczności :) Ale tak jak pisałem, uczę się i mam nadzieję że następnę będą bardziej zaawansowane i coś ciekawego wniosą na nasze forum :)

PostNapisane: 29 lis 2014, o 00:44 
Użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
Dzięki za dobre słowo, choć i tak wiem że to z grzeczności

No ja Cie prosze :P Przeciez wlasnie tak sie zaczyna :) od migania dioda ... / napisania czegos prostego i zdobycia tych jakze w zyciu waznych umiejetnosci :) Przeciez Mirek tez kiedys migal dioda pierwszy raz :)

PostNapisane: 29 lis 2014, o 16:27 
Użytkownik

artur85 napisał(a):
Z tego co się orientuję to aplikacje napisane w VS for Windows odpalisz tylko na Win8, te aplikacje możesz wystawiać w windows store. Do pisania zwykłych aplikacji (czyli takich, które będzie można odpalić na starszych windosach) jest wersja VS for windows desktop. Niech ktoś mnie poprawi jeśli jestem w błędzie. W tym kursie taki jeden Bob tłumaczy to lepiej ode mnie

Herezje pan głosisz ... oczywiście programy napisane w VS są przeznaczone dla Windows , ale nie tylko dla Win8 wszystko zależy dla jakiego frameworka się skompiluje , np XP -umarł i jak dasz FV4.5 (dla CLR) w kompilacji to już XP nie ruszy podobnie jak gdy zrobisz w WPF to tylko poleci na tych windowsach które obsługują Silvera , A w windows store możesz wystawić aplikacje każdą jaką napiszesz dla Windows nawet na kamiennych tabliczkach .... po uiszczeniu opłaty za wystawienie w Windows STORE

:P

PostNapisane: 29 lis 2014, o 20:56 
Użytkownik

U mnie nadal nie działa. Jak będę miał możliwość to sprawdzę na innym kompie.

Ja też dopiero zacząłem uczyć się C# i wiem ile radości dają takie własnoręcznie napisane programiki. Radość porównywalna do tej gdy pierwszy raz zamigała mi dioda podłączona do procka :-)

PostNapisane: 29 lis 2014, o 21:07 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

jacekk232 napisał(a):
U mnie nadal nie działa. Jak będę miał możliwość to sprawdzę na innym kompie.

Ja też dopiero zacząłem uczyć się C# i wiem ile radości dają takie własnoręcznie napisane programiki. Radość porównywalna do tej gdy pierwszy raz zamigała mi dioda podłączona do procka :-)

Zamieściłem cały plik projektu wiec jak masz ochotę to sobie pobierz i skompiluj u siebie ;) to drugi plik w pierwszym poście ;)

PostNapisane: 29 lis 2014, o 21:21 
Użytkownik

Ja używam Visual C# 2010 Express i przy próbie otwarcia projektu pokazuje mi się komunikat, że projekt utworzony jest w nowszej wersji i dlatego nie może być otwarty.

Wcześniej pisałeś, że programik skompilowałeś na frameworku 4.0. W warsztacie mam kompa z WinXp z frameworkiem 4.0 i spróbuję na nim odpalić ten program. Przy okazji sprawdzę czy mój programik sterujący dwoma silniczkami pisany na frameworku 4.5 i skompilowany do wersji 4.0 będzie mi działał na tym kompie z WinXp.

PostNapisane: 29 lis 2014, o 21:39 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

jacekk232 napisał(a):
Ja używam Visual C# 2010 Express i przy próbie otwarcia projektu pokazuje mi się komunikat, że projekt utworzony jest w nowszej wersji i dlatego nie może być otwarty.

Wcześniej pisałeś, że programik skompilowałeś na frameworku 4.0. W warsztacie mam kompa z WinXp z frameworkiem 4.0 i spróbuję na nim odpalić ten program. Przy okazji sprawdzę czy mój programik sterujący dwoma silniczkami pisany na frameworku 4.5 i skompilowany do wersji 4.0 będzie mi działał na tym kompie z WinXp.

Zobaczę, może da się to w jakimś trybie zgodności zapisac i wrzuce jak coś ;)

PostNapisane: 30 lis 2014, o 11:13 
Użytkownik

Ogolnie jesli projekt zapiszesz w VS2013 to nie otworzysz go we wczesniejszej wersji. W druga strone natomiast dziala ladnie upgrad'e

Jednak w calym projekcie chodzi przeciez glownie o kod ? a ten jest zapisany w klasach CS. Design'a moza zrobic swojego :)

PostNapisane: 30 lis 2014, o 11:29 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

RafPe napisał(a):
Jednak w calym projekcie chodzi przeciez glownie o kod ?

Racja Panie Rafale, wrzuciłem swoje wypociny do pierwszego postu ;)

PostNapisane: 2 gru 2014, o 20:56 
Użytkownik

Tak jak obiecałem sprawdziłem apkę na dwóch kompach z WinXp i frameworkiem 4.0 i na jednym jaki drugim kompie nie działa.

PostNapisane: 2 gru 2014, o 21:07 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

jacekk232 napisał(a):
Tak jak obiecałem sprawdziłem apkę na dwóch kompach z WinXp i frameworkiem 4.0 i na jednym jaki drugim kompie nie działa.

Przykro mi, nie jestem w stanie powiedzieć dlaczego... mógłbyś pokazać komunikat jaki Ci wywala?

PostNapisane: 3 gru 2014, o 10:28 
Użytkownik

Moze jest to samo co bylo z AVG ? Trzeba miec Framework 4 Client Profile i w ten sposob skompilowana aplikacje ?

PostNapisane: 3 gru 2014, o 13:01 
Użytkownik

Jeśli próbuję uruchomić apkę, którą dodałeś w pierwszym poście i tą z jednego z dalszych postów na Win7 to nic się nie uruchamia. Kursor na chwilkę zmieni się w to kręcące kółko, tak jak by się coś uruchamiało. W menedżerze zadań pojawia się na chwilkę wpis ATB Diodes Manager.exe i po chwili znika.

Natomiast w WinXp (Framework 4.0 i Framework 4 Client Profile) apka z pierwszego postu wywala taki błąd. Ale to chyba nie jest dziwne bo pisałeś, że była kompilowana na Frameworku 4.5.
Obrazek

Apka skompilowana na Frameworku 4.0 wywala mi takie coś
Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1