Shiro napisał(a):
Koledzy się oburzyli. Może i słusznie.
Po pierwsze myślę, że słusznie
.
Shiro napisał(a):
Nigdzie nie napisałem, że książka jest zła.
Zapytałem tylko jaki ma poziom i jakim językiem napisana. Przeglądałem BB i próbkę tej książki. Osobiście uważam, że BB jest lepszy, bo łatwiej mi wchodziło do głowy to co przeczytałem, więcej z tego zrozumiałem. Prawdą jest, że nie czytałem całych tych książek (obydwu nie posiadam), ale po fragmentach mam już mniej więcej wyrobioną opinię. Moją własną, osobistą opinię, a nie wszystkich tutaj w naszej społeczności forum.
Po przeczytaniu "zajawki" na Helionie, a BB w całości raz, a we fragmentach niepoliczalną ilość razy zgadzam się z Tobą - BB na 100% lepszy szczególnie dla początkujących. Dodam, że to opinia tylko po przeczytaniu fragmentu książki z Heliona - więcej będę mógł powiedzieć jak zakupię i przeczytam całość.
Shiro napisał(a):
A jeśli chodzi o poziom niektórych książek z Heliona, to czasem zdarza im się popełnić coś co warto by poprawić/uzupełnić, ale to nie znaczy, że twierdzę że wszystkie mają "trefne", bo bardzo dużo pozycji mają naprawdę dobrych jakościowo i wartych polecenia!
Ja bym się jednak nie czepiał wydawnictwa (wiem wiem Mirek wydaje sam i tu jest właśnie samokontrola
), w przypadku Heliona to raczej autor/tłumacz ponosi odpowiedzialność za treść.
Shiro napisał(a):
Może faktycznie odrobinę mnie poniosło, ale nie miałem żadnych intencji żeby obrzucać błotem Heliona (czy jakichkolwiek innych wydawców) ani złych zamiarów wobec FORUM aby sprowadzać go do tych portali wymienionych przez Grzegorza.
No i choć tu na 100% się zgadzamy
.
Shiro napisał(a):
Dobra, na przyszłość już się nie będę odzywać, co by kolegów nie narażać na niepotrzebne nerwy.
Z pozdrowieniami dla wypowiadających się powyżej kolegów,
Shiro.
Ależ nie o to chodzi abyś się nie odzywał - wręcz przeciwnie, ale przed wysłaniem przeczytaj swój post (uwaga znów tu się wkradł mój dzisiejszy sarkazm).
W końcu chyba nie chodzi o to abyśmy się tu kierowali jednym myśleniem, a raczej robili "burzę mózgów" (choć ja chyba po próbach z uruchomieniem dzisiejszego układu powinienem uznać, że już nie mam mózgu).
--
Pozdrawiam.
Grzegorz...