Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 lut 2025, o 05:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 lis 2014, o 14:26 
Użytkownik

http://helion.pl/ksiazki/programowanie- ... prouka.htm

O, taką książkę znalazłem dziś jak przeglądałem swoje G+.
Ciekawe jaki to ma poziom i w jakim języku napisana... tzn czy w takim ludzkim jak BB czy w "mądrym", nie zrozumiałym dla nikogo :)
Nie żebym reklamował, tylko tak z ciekawości się chwale moim (niezbyt szczęśliwym) znaleziskiem. Poza tym, to cona ochydna. Wole dołożyć troszkę i kupić BB, przynajmniej dobrze zainwestuję pieniądze na coś co jest sprawdzone, bo wiem jaki Helion ma czasem poziom książek... :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lis 2014, o 16:14 
Użytkownik

Witam

Moim zdaniem nie ma co książki oceniać po okładce , czy spisie treści, należy ją przeczytać a dopiero wyciągać wnioski. Uważam, że każda książka ma w sobie jakieś aspekty edukacyjne jedna większe druga mniejsze. Raczej jej na razie nie kupię, ponieważ muszę uzbierać pieniądze na greenbooka :) Ale kto wie może ją kupię w przypływie pieniędzy. O to takie zdanie prostego człowieka bez wykształcenia :) Nie rozumiem dlaczego nazywasz to niezbyt szczęśliwym znaleziskiem.

Pozdrawiam
Elektronik

PostNapisane: 1 lis 2014, o 16:55 
Użytkownik

Osobiście uważam,iż Helion wydaje całkiem ciekawe książki w szczególności o programowaniu i elektronice,
Co do tej pozycji to poczytaj fragment, który jest dostępny. Traktuje tak w skrócie o PWM to sam wyciągniesz wniosek jaki poziom książki i czy dla Ciebie...

PostNapisane: 1 lis 2014, o 17:55 
Użytkownik

Zgadzam się z przedmówcami, jak można ocenić książkę której się nie czytało?
Ba, jak można książkę której się nie przeczytało porównać do książki której się również nie przeczytało?

No cóż, dziwne ludzie czasami wymyślają rzeczy...

Ja mogę porównać BB z książką p. Francuza na znaczną korzyść BB,
"ANSI C" ze "Szkoła Programowania Język C" na korzyść tej drugiej.
Aczkolwiek, żadnej nie skrytykuję, bo każda ma jakąś merytoryczną wartość, a w życiu nie oceniłbym książki po okładce!

Dla porównania:
http://www.antykwariat.waw.pl/ksiazka,1005789/antoni_nikiel_jezyk_niemiecki_dla_poczatkujacych,189065.html
Książka z której najlepiej mi się uczy niemieckiego, a mam ich całą masę (takie hobby). Pod względem "lekkości" nauczania bije wszystkie nowe na głowę (choć ma parę rzeczy do odświeżenia - stara gramatyka). No ale po okładce bym musiał jej nie kupić? Do tego ten rocznik...

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 1 lis 2014, o 18:04 
Użytkownik

doman89 napisał(a):

Dla porównania:
http://www.antykwariat.waw.pl/ksiazka,1005789/antoni_nikiel_jezyk_niemiecki_dla_poczatkujacych,189065.html
Książka z której najlepiej mi się uczy niemieckiego, a mam ich całą masę (takie hobby). Pod względem "lekkości" nauczania bije wszystkie nowe na głowę (choć ma parę rzeczy do odświeżenia - stara gramatyka). No ale po okładce bym musiał jej nie kupić? Do tego ten rocznik...

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

Tak swoją drogą to była cała seria książek do nauki różnych języków. Nie tylko niemiecki ale i angielski, włoski... ;-) Stare czasy

PostNapisane: 1 lis 2014, o 18:09 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ehhh no właśnie.
Jak przeczytałem wypowiedź kolegi to się załamałem i zamierzałem odpowiedzieć, ale akurat musiałem już jechać.
Po powrocie widzę, że większość została już powiedziana.
Tu pytanie: Dlaczego krytykujesz coś czego nawet nie widziałeś na oczy?
Czemu twierdzisz, że Helion wydaje jakieś "trefne" książki - zawartość merytoryczna książki w małym stopniu zależy od wydawcy/sprzedawcy, a jednak bardziej od wiedzy autora i ewentualnie tłumacza/korektora.
Nie oceniaj książki po okładce - to powiedzenie doskonale tu pasuje.
Myślę, że Mirek też zgodzi się z taką opinią tym bardziej, że w innych miejscach na niego jako autora i producenta też bez sensu "jadą".

--
Grzegorz...

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

Poza tym nie róbmy z tak zacnego forum kolejnego "obrzucacza błotem" - wystarczy, że istanieje WP, Onet, Pudelek itp. - tam się każdy frustrat może wyżyć :lol:.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 1 lis 2014, o 18:27 
Użytkownik

Grzegorz to co piszesz to święta prowda (ponoć są trzy prowdy:1 święta prowda;2 rychtik prowda;3 gó*o prowda. Ale to tylko cyt,)
Ja tak trochę może nie w temacie, a to tylko dla tego, że jak bym miał taką możliowość to od razu daję Tobie "pomógł" (napropwadzić na dobrą drogę) :lol:

PostNapisane: 1 lis 2014, o 18:50 

Shiro napisał(a):
http://helion.pl/ksiazki/programowanie-ukladow-avr-dla-praktykow-elliot-williams,prouka.htm

O, taką książkę znalazłem dziś jak przeglądałem swoje G+.
Ciekawe jaki to ma poziom i w jakim języku napisana... tzn czy w takim ludzkim jak BB czy w "mądrym", nie zrozumiałym dla nikogo :)
Nie żebym reklamował, tylko tak z ciekawości się chwale moim (niezbyt szczęśliwym) znaleziskiem. Poza tym, to cona ochydna. Wole dołożyć troszkę i kupić BB, przynajmniej dobrze zainwestuję pieniądze na coś co jest sprawdzone, bo wiem jaki Helion ma czasem poziom książek... :)

Heh podejdź do księgarni i poczytaj, tego nikt nie zabrania ;)
Ja akurat ją mam podobnie jak i inne wydane w języku polskim (w angielskim również) na ten temat (i pokrewne) ale ja to inny gatunek jestem, mam uzależnienie od książek technicznych ;) Chyba w zasadzie nigdy mi się nie zdarzyło krytykować książki technicznej, a już na pewno nie takiej jakiej nawet nie posmakowałem.

PostNapisane: 1 lis 2014, o 21:05 
Użytkownik

Koledzy się oburzyli. Może i słusznie.

Nigdzie nie napisałem, że książka jest zła.
Zapytałem tylko jaki ma poziom i jakim językiem napisana. Przeglądałem BB i próbkę tej książki. Osobiście uważam, że BB jest lepszy, bo łatwiej mi wchodziło do głowy to co przeczytałem, więcej z tego zrozumiałem. Prawdą jest, że nie czytałem całych tych książek (obydwu nie posiadam), ale po fragmentach mam już mniej więcej wyrobioną opinię. Moją własną, osobistą opinię, a nie wszystkich tutaj w naszej społeczności forum.

A jeśli chodzi o poziom niektórych książek z Heliona, to czasem zdarza im się popełnić coś co warto by poprawić/uzupełnić, ale to nie znaczy, że twierdzę że wszystkie mają "trefne", bo bardzo dużo pozycji mają naprawdę dobrych jakościowo i wartych polecenia!

Może faktycznie odrobinę mnie poniosło, ale nie miałem żadnych intencji żeby obrzucać błotem Heliona (czy jakichkolwiek innych wydawców) ani złych zamiarów wobec FORUM aby sprowadzać go do tych portali wymienionych przez Grzegorza.

Dobra, na przyszłość już się nie będę odzywać, co by kolegów nie narażać na niepotrzebne nerwy. :)

Z pozdrowieniami dla wypowiadających się powyżej kolegów,
Shiro.

PostNapisane: 1 lis 2014, o 21:28 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Shiro napisał(a):
Koledzy się oburzyli. Może i słusznie.

Po pierwsze myślę, że słusznie :).

Shiro napisał(a):
Nigdzie nie napisałem, że książka jest zła.
Zapytałem tylko jaki ma poziom i jakim językiem napisana. Przeglądałem BB i próbkę tej książki. Osobiście uważam, że BB jest lepszy, bo łatwiej mi wchodziło do głowy to co przeczytałem, więcej z tego zrozumiałem. Prawdą jest, że nie czytałem całych tych książek (obydwu nie posiadam), ale po fragmentach mam już mniej więcej wyrobioną opinię. Moją własną, osobistą opinię, a nie wszystkich tutaj w naszej społeczności forum.

Po przeczytaniu "zajawki" na Helionie, a BB w całości raz, a we fragmentach niepoliczalną ilość razy zgadzam się z Tobą - BB na 100% lepszy szczególnie dla początkujących. Dodam, że to opinia tylko po przeczytaniu fragmentu książki z Heliona - więcej będę mógł powiedzieć jak zakupię i przeczytam całość.

Shiro napisał(a):
A jeśli chodzi o poziom niektórych książek z Heliona, to czasem zdarza im się popełnić coś co warto by poprawić/uzupełnić, ale to nie znaczy, że twierdzę że wszystkie mają "trefne", bo bardzo dużo pozycji mają naprawdę dobrych jakościowo i wartych polecenia!

Ja bym się jednak nie czepiał wydawnictwa (wiem wiem Mirek wydaje sam i tu jest właśnie samokontrola :)), w przypadku Heliona to raczej autor/tłumacz ponosi odpowiedzialność za treść.

Shiro napisał(a):
Może faktycznie odrobinę mnie poniosło, ale nie miałem żadnych intencji żeby obrzucać błotem Heliona (czy jakichkolwiek innych wydawców) ani złych zamiarów wobec FORUM aby sprowadzać go do tych portali wymienionych przez Grzegorza.

No i choć tu na 100% się zgadzamy ;).

Shiro napisał(a):
Dobra, na przyszłość już się nie będę odzywać, co by kolegów nie narażać na niepotrzebne nerwy. :)

Z pozdrowieniami dla wypowiadających się powyżej kolegów,
Shiro.

Ależ nie o to chodzi abyś się nie odzywał - wręcz przeciwnie, ale przed wysłaniem przeczytaj swój post (uwaga znów tu się wkradł mój dzisiejszy sarkazm).
W końcu chyba nie chodzi o to abyśmy się tu kierowali jednym myśleniem, a raczej robili "burzę mózgów" (choć ja chyba po próbach z uruchomieniem dzisiejszego układu powinienem uznać, że już nie mam mózgu).

--
Pozdrawiam.
Grzegorz...

PostNapisane: 1 lis 2014, o 22:50 
Użytkownik

Jedni lubią blondynki a inni brunetki. Jedni wolą czarne, drudzy wolą białe. Jednym bardziej odpowiada BB a innym inne książki. Ale to wcale nie oznacza, że moje czarne jest lepsze niż twoje białe. Nasze forum jest tolerancyjne i nie oceniamy na nim innych autorów wydawnictw o innych ludzi.

PostNapisane: 25 lis 2014, o 22:32 

Po przeczytaniu ok. 25% treści tej książki mogę powiedzieć, że jest to pozycja dla czytelników niecierpliwych, którzy od razu chcą widzieć namacalnie efekty tego co niemalże od pierwszej kartki wyczytali w postaci działającego na żywo programiku. W sumie fajnie napisana ale zupełnie inaczej niż książka Mirka. Jest to tłumaczenie z angielskiego więc i jest trochę dziwnych tłumaczeń. Nie uniknięto też błędów i nie wiem czy powstały z tłumaczenia czy było tak w oryginale ale nie są to poważne błędy i jak się nie wyłączy myślenia to da się przeżyć. Generalnie jak ktoś chce szybko przechodzić do praktyki to będzie w sam raz. Wydaje się jednak że bez lektury uzupełniającej się nie obędzie ale tak to już jest że nie da się wszystkiego pomieścić w jednej książce i nie da się zadowolić każdego czytelnika :) Aha ktoś wyraził opinie, że to taka książka o przerabianiu arduino na C - nic podobnego ;)

Strefa czasowa: UTC + 1