Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 gru 2024, o 21:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: ATB-FT232...
PostNapisane: 1 sty 2012, o 23:43 
Użytkownik

Fajnie, że jest taka możliwość w zestawie ATB, gdzie można programować procesor w opcji (ATB-FT232) bez stosowania programatora zewnętrznego (np. USB ASP, STK500v.2, ARDUINO itd. ). Jako, że posiadam programator VP-280 i nie mogę go zastosować bezpośrednio do tego zestawu, to skorzystam z ATB-FT232, który jest w systemie ATB.
Nasuwa mi się pomysł zastosowania zestawu ATB jako opcja dodatkowa 'programator ATB AVR' .
Posiadając zestaw ATB z takim dodatkiem, nie musiałbym kupować żadnego programatora AVR jak w/w.
Czy jest możliwe poszerzenie tego zestawu o taką opcję?
A może wystarczy tylko włożyć do podstawki zamiast procesora odpowiedni wtyk z kabelkiem podłączonym do pinów ISP i programować inne urządzenia? Było by to fajne, ale chyba myślę na skruty?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 00:19 
Użytkownik

Teoretycznie można użyć samej przejściówki USB-Ft232R by zaprogramować dowolny AVR w trybie Bitbang, a mając lepszą przejściówkę
na FT2232 nawet ARM-y , ale każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety.

jako posiadacz ATB masz możliwość programowania wszystkich AVR-ów przez zestaw ATB (-sama jego przejściówką po odpowiednim podłączeniu kabelków do innego zestawu albo co się da w podstawce na ATB) używając MkCalkulatora, do pewnego stopnia jest to rozwiązanie dobre i skuteczne ale:

Targanie gdzieś płyty ATB żeby coś zaprogramować ?? - mocno niewygodne i bezsensowne , a jak się okazuje samych przejściówek na FT232R/L już MkCalc nie wspiera o czym miałem się okazje przekonać osobiście. Dlatego uważam że niema złotego środka.

Można użyć bootloadera wygodne ustrojstwo i nie trzeba żadnego programatora, ale czasem nie da się go upchać nawet maleństwa
Mirka :(

Można przez FTDI z ATB , ale jest za wielki i gdy przyjdzie konieczność skorzystania w warunkach polowych -- mało wygodne

Więc mimo wszystko USBaspa warto mieć pod ręka - czy też inny np STK500v2 czy też mój ulubiony PicKIT3, który po wpadce z FTDI mam teraz zawsze pod ręką
Tak wiem jest do PIC -- dla mnie to zaleta bo często tych procków używam, dodatkowo pracuje jako przejściówka USB-USART więc
mogę zaprogramować każdy procek który ma bootloader wgrany i AVRy też o dziwo, a nawet przydatny prosty analizator stanów logicznych (nie polecam PK2/3 użytkownikom tylko AVR żeby nie było bo strasznie drogi i dla tych co niewiedzą do czego lepiej omijać je dużym łukiem wspomniałem tylko w celu informacyjnym ze warto mieć inna opcje programowania).

Nie mniej jak mówiłem Warto korzystać z wbudowanego sposobu programowania przez FTDI na płytkach ATB , ale warto tez mieć pod ręką
jakiś programator tak w razie "W" bo nie zawsze wszystko idzie tak jak powinno :) Wydatek na Aspa aż taki wielki nie jest, a wiele problemów i rwania włosów nam może oszczędzić :)

Oczywiście dodam też że dalej mogę sobie bezkarnie używać FTDI do programowania w samym AVRDUDE , ale od czasu jak mnie Mirek rozleniwił swoim świetnym programem MkCalkulator już nie bardzo mi się chce wklepywać z ręki komendy do konsoli :)

PostNapisane: 2 sty 2012, o 01:08 
Moderator

elsat1 napisał(a):
Czy jest możliwe poszerzenie tego zestawu o taką opcję?
A może wystarczy tylko włożyć do podstawki zamiast procesora odpowiedni wtyk z kabelkiem podłączonym do pinów ISP i programować inne urządzenia? Było by to fajne, ale chyba myślę na skruty?

Wprawdzie SunRiver sporo wyjaśnił, nie mniej jednak ja dodam, że nie myślisz na skróty ;)

Jak najbardziej można użyć całego zestawu ATB po prostu jako programatora do całkiem innych układów itp...

ale nie trzeba nic wkładać do podstawki procesora - po prostu należałoby albo zrobić sobie dłuższy ten "kabel programatora" który my sprzedajemy - tak żeby go wpiąć nie w gniazdo ISP w zestawie ATB ale do innej płytki, w której masz procka i chcesz go zaprogramować. Jak najbardziej. Jeśli nie ma takiego dłuższego kabla to zawsze można to zrobić za pomocą 4 najzwyklejszych przewodów połączeniowych zgodnie z rysunkiem na stronce

http://sklep.atnel.pl/pl/i/Programator-w-ATB/6

tyle tylko, że znowu zamiast wpiąć je w gniazdo ISP w zestawie ATB - to podpinamy je do całkiem innej płytki z procesorem, który chcemy zaprogramować ;) .... dodam, że sam już nie raz tak robiłem. Bo rzeczywiście, możliwość działania na wbudowanym programatorze tak rozleniwia, że człowiek czasem zapomni programatora zewnętrznego do domciu zabrać - a trzeba coś tam przeprogramować. I wtedy taki zestaw ATB w roli programatora sprzętowego sprawdza się jak najbardziej z powodzeniem.

SunRiver - oczywiście nie mam nic przeciwko programatorom zewnętrznym, nawet warto jakiś mieć, ale chodzi właśnie o takie sytuacje jak opisałem wyżej ;)

PostNapisane: 2 sty 2012, o 11:06 
Użytkownik

Cytuj:
Wprawdzie SunRiver sporo wyjaśnił, nie mniej jednak ja dodam, że nie myślisz na skróty ;)

Jak najbardziej można użyć całego zestawu ATB po prostu jako programatora do całkiem innych układów itp...

Nawet mi się nie śniło, że tak szybko uzyskam odpowiedź. Dziękuję, dzięki ludziom którzy nie idą spać z kurami :D

PostNapisane: 2 sty 2012, o 13:30 
Użytkownik

No wiesz kolego .... to najlepsza pora by coś po programować sobie --- cisza, spokój można dopiero myśleć :)

PostNapisane: 2 sty 2012, o 17:13 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
No wiesz kolego .... to najlepsza pora by coś po programować sobie --- cisza, spokój można dopiero myśleć :)

Ja też mam czas USA, dlatego dzięki waszym USA zamówiłem zestaw LEO dzisiaj. Nie chcę skakać na głęboką wodę, chociaż mam kartę pływacką .Dobra podpowiedź autora książki.

PostNapisane: 4 sty 2012, o 20:45 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
Tak wiem jest do PIC -- dla mnie to zaleta bo często tych procków używam, dodatkowo pracuje jako przejściówka USB-USART więc
mogę zaprogramować każdy procek który ma bootloader wgrany i AVRy też o dziwo, a nawet przydatny prosty analizator stanów logicznych (nie polecam PK2/3 użytkownikom tylko AVR żeby nie było bo strasznie drogi i dla tych co niewiedzą do czego lepiej omijać je dużym łukiem wspomniałem tylko w celu informacyjnym ze warto mieć inna opcje programowania).

Wiem że OT ale jak już wspomniałeś o PicKit2 i programowaniu AVR:

http://pickit2.isgreat.org/

PostNapisane: 4 sty 2012, o 21:57 
Użytkownik

Ot właśnie kolego SONIX działa i dobrze się spisuje :) nie miałem jeszcze powodów do narzekania
swoją drogą to mam całkiem spory park programatorowy na każdą prawie okazje :)

PostNapisane: 13 sty 2012, o 11:07 
Użytkownik

Przy próbie programowania ATB-FT232 otrzymuję taki komunikat
Launching C:\AVRDUDE_FT232R\avrdude -pm32 -cATB-FT232R -Pft0 -Uflash:w:11_RC5_decode.hex:a "-CC:\AVRDUDE_FT232R\avrdude.conf"
Output:
avrdude: ft0 open failed
avrdude finished

Środowisko przeinstalowałem ponownie, jaki popełniam błąd ? Kabelek sprawdzałem, połączenie jest poprawne. Wykonuję test z filmu , przykład 11. Zestaw LEO.

PostNapisane: 13 sty 2012, o 11:20 
Moderator

Pierwsze pytanie - czy program "ATB Manager" wykrywa poprawnie podłączony zestaw uruchomieniowy ?

Drugie - czym próbujesz to programować ???? korzystałeś z MkAvrCalculator ? i masz taki błąd ? czy sam z ręki klepiesz w konsoli te polecenia ? Czy w Eclipse ??

Bo gdyby się okazało, że sam z ręki piszesz to w konsoli to się nie dziwię, że nie działa.

PostNapisane: 13 sty 2012, o 19:30 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Pierwsze pytanie - czy program "ATB Manager" wykrywa poprawnie podłączony zestaw uruchomieniowy ?
Drugie - czym próbujesz to programować ???? korzystałeś z MkAvrCalculator ? i masz taki błąd ? czy sam z ręki klepiesz w konsoli te polecenia ? Czy w Eclipse ??
Bo gdyby się okazało, że sam z ręki piszesz to w konsoli to się nie dziwię, że nie działa.

Program "ATB Manager" nie wykrywa zestawu uruchomieniowego. Ja po dorobieniu kabelków próbuję uruchomić po raz pierwszy zestaw ATB- LEO. Wzoruję się przykładem jak na filmie, przykład 11, w Eclipse. Wczytany program 11 kompiluje się bezbłędnie. Nie posiadam innego programatora, dlatego chcę korzystać z tej dostępnej opcji programowania. Pewnie popełniam jakiś błąd w ustawieniach w tym środowisku. Mikrokontroler w zestawie jest Atmega644PA. A może brakuje czegoś w moim PC, bo nie dawno przeinstalowałem system XP i używany dysk 160 GB ?

PostNapisane: 13 sty 2012, o 22:47 
Moderator

No jeśli ATB Manager nie wykrywa podłączonego zestawu czyli tak na prawdę układu przejściówki USB/RS232 w postaci scalaka FT232R to znaczy, że najwyraźniej w świecie nie zainstalowałeś do niego sterowników dla Windows :(

A to jest podstawa - bez tego ani rusz.

Sterowniki masz albo na płycie DVD dołączonej do książki albo można pobrać ze strony producenta scalaka, ftdichip.com

popróbuj a jak nic ci nie wyjdzie to bez oporów łap mnie na Skype (nick: mirekk36) mając słuchawki i mikrofon i zaraz w 5 minut pomogę ci wszystko odpalić jak trzeba - bo nie ma co się męczyć.

PostNapisane: 14 sty 2012, o 00:17 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
No jeśli ATB Manager nie wykrywa podłączonego zestawu czyli tak na prawdę układu przejściówki USB/RS232 w postaci scalaka FT232R to znaczy, że najwyraźniej w świecie nie zainstalowałeś do niego sterowników dla Windows :(

A to jest podstawa - bez tego ani rusz.

Nie instalowałem tych sterowników, zainstaluję i odpowiem, dziękuję za już cenną podpowiedź :oops:

PostNapisane: 14 sty 2012, o 22:26 
Użytkownik

Zainstalowałem wszystkie sterowniki jakie są w zestawie i dalej ten sam komunikat po próbie zapisu do mikerokontrolera?

PostNapisane: 14 sty 2012, o 23:17 
Moderator

elsat1 napisał(a):
Zainstalowałem wszystkie sterowniki jakie są w zestawie i dalej ten sam komunikat po próbie zapisu do mikerokontrolera?

Łap mnie na Skype bo musisz popełniać jakiś kardynalny błąd. Włączę się na twój pulpit i ci naprawię to albo lepiej pokażę jak się to prawidłowo robi.

Bo rozumiem, że niby po zainstalowaniu sterowników do FT232R nadal "ATB Manager" nie wykrywa zestawu tak ?

Już miałem hmm ze 2 dni temu klienta, który na jednym kompie miał wszystko OK na na drugim właśnie kicha .... okazało się, że miał jakieś skopane sterowniki stare zainstalowane i tak mu się wgryzły w windę, że nawet nie wiedział jak je przeinstalować. Sprawdź czy w menadżerze urządzeń windows przypadkiem nie masz dopisku "HIGH speed usb device" po podłączeniu FT232R - bo jak tak - no to właśnie masz ten sam albo podobny problem.

Nie ma innego wyjścia.

A przez zdalny pulpit można to rozwiązać w minutkę.

PostNapisane: 15 sty 2012, o 00:13 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
elsat1 napisał(a):

Łap mnie na Skype bo musisz popełniać jakiś kardynalny błąd. Włączę się na twój pulpit i ci naprawię to albo lepiej pokażę jak się to prawidłowo robi.

Bo rozumiem, że niby po zainstalowaniu sterowników do FT232R nadal "ATB Manager" nie wykrywa zestawu tak ?

A przez zdalny pulpit można to rozwiązać w minutkę.

Dziękuję, może od razu połączymy się za pomocą TeamViewer.
Tylko jak mam to zrobić po kolei , bo nie mam doświadczenia ?
Chodzi mi o połączenie z Tobą!

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

Ostatnio edytowano 15 sty 2012, o 01:07 przez elsat1, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15 sty 2012, o 00:38 
Moderator

No ok - ale to przynajmniej zainstaluj Skype żeby był na początek jakiś komunikator żeby się porozumieć co do czasu startu sesji.

żeby się połączyć będziesz musiał:

1. wejść na stronę www.atnel.pl
2. przejść do zakładki/menu "Kontakt"
3. na środku strony jest rysunek z napisem "Pomoc zdalna" - trzeba kliknąć, pobrać i zapisać aplikację teamvievwera ode mnie

jak to zrobisz to podasz mi komunikatorem kod ID z programu i wtedy dopiero się będę mógł podłączyć do twojego pulpitu

PostNapisane: 19 sty 2012, o 22:15 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
No ok - ale to przynajmniej zainstaluj Skype żeby był na początek jakiś komunikator żeby się porozumieć co do czasu startu sesji.
żeby się połączyć będziesz musiał:
1. wejść na stronę http://www.atnel.pl
2. przejść do zakładki/menu "Kontakt"
3. na środku strony jest rysunek z napisem "Pomoc zdalna" - trzeba kliknąć, pobrać i zapisać aplikację teamvievwera ode mnie
jak to zrobisz to podasz mi komunikatorem kod ID z programu i wtedy dopiero się będę mógł podłączyć do twojego pulpitu

Dziękuję za pomoc, sesja TeamViewer, Twój czas w w ustawieniach na moim komputerze jest skuteczny, wszystko działa poprawnie.
Sam bym nie doszedł do celu, a miałem wiele błędów w instalacji i ustawieniach środowiska dla ATB-FT232 :D

PostNapisane: 13 lut 2012, o 22:10 
Użytkownik

Ok, to ja trochę w temacie, bo znalazłem Mirku, Twój projekt programatora na ft232, a ponieważ się przymierzam do zrobienia docelowego układu w którym i tak wykorzystuję układ ft do komunikacji UART, to pomyślałem, że można by zaoszczędzić miejsce na płytce i nie robić złącza Kanda, tylko całą komunikację wejściową i wyjściową procka zrobić w oparciu o ft232 i jeden kabel usb.

Ale nurtuje mnie problem funkcjonalności takiego rozwiązania.
1. Program mkAVRCalculator wspiera tak skonstruowany programator?
(w wersji którą dostałem na płycie dołączonej do książki jest opcja wybrania ATB-FT232R- czy zrobiony układ wg. Twojego schematu i zastosowanie tej opcji programatora w Twoim programie wystarczy do normalnej pracy z uC?)

2. Aby korzystać z tego programatora w Eclipse, zrobiłeś jakieś programiki, którymi się chwalisz tu:
http://mirekk36.blogspot.com/2011/08/ec ... adzie.html

czyli ATB Remote i ATB Manager.
Rozumiem, że jedyną opcją aby stać się posiadaczem tych programów jest kupienie płytki testowej ATB?

3. Czy do uruchomienia takiego zestawu muszę wgrywać przez MProg cokolwiek do eeproma kości ft232, czy zadziała wszystko na takiej świeżynce z fabryki?

Pozdrawiam
Marcin

PostNapisane: 13 lut 2012, o 22:33 
Moderator

Już odpowiadam jak to jest:

Program MkAvrCalculator można nabyć całkiem oddzielnie bez zestawu uruchomieniowego:

http://sklep.atnel.pl/pl/p/MkAvrCalculator/4

żaden problem jak widać, ale .....

niestety jest jedno ALE ..... otóż program MkAvrCalculator jak na razie współdziała z programatorami opartymi o scalak FT232R TYLKO w 2 przypadkach:

1. dla użytkowników zestawów uruchomieniowych naszej firmy działa w 100% - w pełni i obsługuje FT232R

2. w wersji DEMO/FREE programu działa z programatorem FT232R ale tylko w DEMO/FREE, jeśli zaś ktoś sobie zrobi taki programator we własnym zakresie to niestety nie będzie działać :( tzn nie będzie działać obsługa FT232R bo naturalnie wszystkie inne programatory sprzętowe będą obsługiwane i w DEMO/FREE i po zakupie pełnej licencji

dlaczego taka polityka ? ... na dzień dzisiejszy to troszkę skomplikowane ale może się za jakiś czas to zmienić na razie nie mogę obiecać. Mogę tylko powiedzieć, że jednym z powodów takiego ograniczenia był fakt, że w pewnym momencie jak się pojawiła wersja beta programu z obsługą FT232R to zaczęły ją polecać do swoich zestawów uruchomieniowych firmy konkurencyjne, które same nie potrafią zadbać o dobre wsparcie programistyczne dla swoich produktów sprzętowych. Dlatego szybko to się skończyło.....

Mam pewne pomysły jak to powoli rozwiązać - no ale na to będzie trzeba poczekać.

PostNapisane: 13 lut 2012, o 22:55 
Użytkownik

Ok, rozumiem, że z czegoś trzeba żyć i nie można rozdawać swojej pracy i czasu poświęconego wszystkim i za darmo.

Reasumując opcja zaimplementowania schematu przez Ciebie zaprezentowanego do własnego układu i późniejsze z tego korzystanie jako programatora zintegrowanego w docelowym układzie nie jest możliwe? Szkoda, bo to by była świetna opcja.

Wiem, ze nie "sprzedasz" mi teraz tak oficjalnie na forum tajników kuchni, ale zaryzykuję jeszcze 2 pytania ;-)
1. w wątku na elektrodzie, dot. tego programatora są jakieś pomysły edycji avrdude w celu zmuszenia go do współpracy z tymże programatorem. czy przedstawione tam opcje konfiguracji pliku .conf są wstanie rozwiązać sytuację na tyle, żeby przez takowy programator wgrać hexa na uC?

2.czy do najprostszej pracy jako programator i interfejs ubs-rs232, układ ft wymaga jakiejś specjalnej konfiguracji, czy wystarczy go wlutować w docelowy układ i zapomnieć?

PostNapisane: 13 lut 2012, o 23:06 
Moderator

marthinek napisał(a):
Ok, rozumiem, że z czegoś trzeba żyć i nie można rozdawać swojej pracy i czasu poświęconego wszystkim i za darmo.

Nie nie - spokojnie - akurat ten program tworzę czysto hobbystycznie i cena jego sprzedaży jest po prostu symboliczna. Gdybym miał na nim zarabiać to już dawno umarłbym z głodu. No ale nie lubię gdy konkurencja będzie tak na bezczelnego posługiwać się moim oprogramowaniem w celu jakby nie było reklamy swoich produktów ;)

marthinek napisał(a):
Reasumując opcja zaimplementowania schematu przez Ciebie zaprezentowanego do własnego układu i późniejsze z tego korzystanie jako programatora zintegrowanego w docelowym układzie nie jest możliwe? Szkoda, bo to by była świetna opcja.

Tak nie jest możliwe ale jeśli chodzi o MkAvrCalculator. A być może będzie ale za jakiś czas - w jaki sposób - tego jeszcze nie mogę na tym etapie powiedzieć.

marthinek napisał(a):
Wiem, ze nie "sprzedasz" mi teraz tak oficjalnie na forum tajników kuchni, ale zaryzykuję jeszcze 2 pytania ;-)

Niczym nie ryzykujesz a ja zawsze chętnie pomogę.

marthinek napisał(a):
1. w wątku na elektrodzie, dot. tego programatora są jakieś pomysły edycji avrdude w celu zmuszenia go do współpracy z tymże programatorem. czy przedstawione tam opcje konfiguracji pliku .conf są wstanie rozwiązać sytuację na tyle, żeby przez takowy programator wgrać hexa na uC?

Pewnie, że można samemu obsłużyć taki programator mając do dyspozycji gołe AVRDUDE (bez MkAvrCalculatora) ... ale nawet ja nie pamiętam teraz szczegółów bo wszystko już dawno w kodzie zaszyłem i wiesz nie wracam do tego. Ale masz przecież to opisane w wielu postach na elektrodzie w tym moim wątku o tym programatorze FT232 - tam co i rusz ktoś wyskakiwał z informacją, że ja jestem naciągacz bo to można przecież sobie samemu zrobić - po czym co chwilę odpowiadałem - że ja nikogo nie naciągam - prezentuję swoje rozwiązanie i pomysł a wcale nie ukrywam, że można to na samym avrdude zrobić ;)

marthinek napisał(a):
2.czy do najprostszej pracy jako programator i interfejs ubs-rs232, układ ft wymaga jakiejś specjalnej konfiguracji, czy wystarczy go wlutować w docelowy układ i zapomnieć?

Nie wymaga żadnej specjalnej konfiguracji, wystarczy wlutować i już - tylko popatrz w tym temacie gdzie piszą jak to zrobić za pomocą gołego avrdude - trzeba tylko sobie piny wybrać dla ISP i poustawiać to w konfigu - i też są przykłady jak to należy wpisać w konfigu... poczytaj dokładnie ten temat

jak coś to najwyżej dopytaj

PostNapisane: 13 lut 2012, o 23:27 
Użytkownik

Ok wielkie dzięki.

rozumiem, że zintegrowanie tego z eclipse to już wyższa szkoła jazdy i to tylko przy zakupie układu Atnela? Ale nawet zakładając, że kupie płytkę testową i dostanę możliwość wgrania tej wtyczki obsługującej ten programator w Eclipse, to i tak będzie to działać tylko z programatorem dedykowanym?
A z moim docelowym układem i inną kością ft232 eclipse już nie zadziała (zakładając, że uda mi się zmusić avrdude do prawidłowej pracy z tymże układem)?

Heh, właśnie to mnie głównie przekonało do Eclipse, znaczy to że w Eclipse można zintegrować wgranie wsadu w procka ze środowiskiem i nie stosować zewnętrznych programów (przynajmniej w sposób widoczny). A sobie teraz wymyśliłem znowu... ale po prostu spodobało mi się to rozwiązanie pod względem wykorzystania jednego kabla do wszystkiego. Owszem procka programuje się raz i potem dopiero jak się coś chce zaktualizować w swoim układzie, ale po co do takiego sporadycznego wykorzystania marnować miejsce na płytce na złącze Kanda i przede wszystkim głupio wygląda układ z 20 ilomaś nóżkami z których wykorzystuje się tylko jedną (Tx)

PostNapisane: 13 lut 2012, o 23:35 
Moderator

marthinek napisał(a):
rozumiem, że zintegrowanie tego z eclipse to już wyższa szkoła jazdy i to tylko przy zakupie układu Atnela? Ale nawet zakładając, że kupie płytkę testową i dostanę możliwość wgrania tej wtyczki obsługującej ten programator w Eclipse, to i tak będzie to działać tylko z programatorem dedykowanym?
A z moim docelowym układem i inną kością ft232 eclipse już nie zadziała (zakładając, że uda mi się zmusić avrdude do prawidłowej pracy z tymże układem)?

To żadna wyższa szkoła jazdy i bardzo chętnie ci pomogę to skonfigurować jak już zdobędziesz odpowiednią wersję avrdude na podstawie tych informacji z tematu na elektrodzie - to nie jest wiedza tajemna i zarezerwowana tylko dla jakichś wtajemniczonych snobów ;) ....

marthinek napisał(a):
Heh, właśnie to mnie głównie przekonało do Eclipse, znaczy to że w Eclipse można zintegrować wgranie wsadu w procka ze środowiskiem i nie stosować zewnętrznych programów (przynajmniej w sposób widoczny). A sobie teraz wymyśliłem znowu... ale po prostu spodobało mi się to rozwiązanie pod względem wykorzystania jednego kabla do wszystkiego. Owszem procka programuje się raz i potem dopiero jak się coś chce zaktualizować w swoim układzie, ale po co do takiego sporadycznego wykorzystania marnować miejsce na płytce na złącze Kanda i przede wszystkim głupio wygląda układ z 20 ilomaś nóżkami z których wykorzystuje się tylko jedną (Tx)

Widzisz więc na czym polegają moje rozwiązania. Ma być prosto, skutecznie i zawsze działać ;) Ja na wszystko piszę sobie oprogramowanie na PC, i ponieważ konfiguracja ft232 pod Eclipse wymaga troszkę chodzenia po menu, konfiguracji i kombinacji to można to zrobić ręcznie - ale jak sam widzisz początkujący sobie z tym często nie radzą. Zresztą co tu dużo mówić ja też sobie nie radziłem jak miałem po pół roku od nowa przekonfigurować Eclipse - myślisz że tak łatwo mi wszystko zapamiętać ? ;) .... dlatego piszę takie programy jak MkAvrCaclulator czy "ATB Manager" dla siebie i muszą zawsze ładnie mi działać żeby było wygodnie - i chyba dlatego spora część ludzi też je lubi ;)

A właśnie w ATB Manager programowo dokonuję operacji na "bebechach" Eclipse grzebiąc w jego wnętrznościach na żywca - dzięki temu nawet nie trzeba pamiętać gdzie jest taka opcja - ot KLIKASZ jeden klawisz i wszystko załatwione ..... proste ale wygodne .... tak lubię działać niż co pół roku albo sobie coś tam przypominać albo szukać w jakichś swoich zapiskach albo co gorsze znowu szaleć po necie i szukać rozwiązania ;)

PostNapisane: 13 lut 2012, o 23:42 
Użytkownik

Ok, wielkie dzięki, będę potrzebował to na pewno sie do Ciebie zgłoszę.

Swoja drogą że nie masz dosć, 2 fora hobbystycznie, praca, zabawy dla siebie... kiedy ty spisz? ;-)

PostNapisane: 13 lut 2012, o 23:45 
Moderator

marthinek napisał(a):
... kiedy ty spisz? ;-)

Też się czasem nad tym zastanawiam ;) .... ale zwykle rozprasza mnie jakiś mail albo pytanie na forum, więc nigdy nie mogę sobie na to pytanie szczerze odpowiedzieć .... może i dobrze ;) ..... "co gorsze" lubię to wszystko ;)

Strefa czasowa: UTC + 1