Teoretycznie można użyć samej przejściówki USB-Ft232R by zaprogramować dowolny AVR w trybie Bitbang, a mając lepszą przejściówkę
na FT2232 nawet ARM-y , ale każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety.
jako posiadacz ATB masz możliwość programowania wszystkich AVR-ów przez zestaw ATB (-sama jego przejściówką po odpowiednim podłączeniu kabelków do innego zestawu albo co się da w podstawce na ATB) używając MkCalkulatora, do pewnego stopnia jest to rozwiązanie dobre i skuteczne ale:
Targanie gdzieś płyty ATB żeby coś zaprogramować ?? - mocno niewygodne i bezsensowne , a jak się okazuje samych przejściówek na FT232R/L już MkCalc nie wspiera o czym miałem się okazje przekonać osobiście. Dlatego uważam że niema złotego środka.
Można użyć bootloadera wygodne ustrojstwo i nie trzeba żadnego programatora, ale czasem nie da się go upchać nawet maleństwa
Mirka
Można przez FTDI z ATB , ale jest za wielki i gdy przyjdzie konieczność skorzystania w warunkach polowych -- mało wygodne
Więc mimo wszystko USBaspa warto mieć pod ręka - czy też inny np STK500v2 czy też mój ulubiony PicKIT3, który po wpadce z FTDI mam teraz zawsze pod ręką
Tak wiem jest do PIC -- dla mnie to zaleta bo często tych procków używam, dodatkowo pracuje jako przejściówka USB-USART więc
mogę zaprogramować każdy procek który ma bootloader wgrany i AVRy też o dziwo, a nawet przydatny prosty analizator stanów logicznych (nie polecam PK2/3 użytkownikom tylko AVR żeby nie było bo strasznie drogi i dla tych co niewiedzą do czego lepiej omijać je dużym łukiem wspomniałem tylko w celu informacyjnym ze warto mieć inna opcje programowania).
Nie mniej jak mówiłem Warto korzystać z wbudowanego sposobu programowania przez FTDI na płytkach ATB , ale warto tez mieć pod ręką
jakiś programator tak w razie "W" bo nie zawsze wszystko idzie tak jak powinno
Wydatek na Aspa aż taki wielki nie jest, a wiele problemów i rwania włosów nam może oszczędzić
Oczywiście dodam też że dalej mogę sobie bezkarnie używać FTDI do programowania w samym AVRDUDE , ale od czasu jak mnie Mirek rozleniwił swoim świetnym programem MkCalkulator już nie bardzo mi się chce wklepywać z ręki komendy do konsoli