Może z tymi kilkunastoma zespołami, to się trochę zagalopowałem
Czasami się szybciej pisze niż myśli.
Jak to mówił Smoleń (albo Laskowik - nie pamiętam dokładnie) : "kolega jak coś chlapnie...."
W każdym razie sam mam dokładnie takie same doświadczenia jak kolega J23. Nawet swojego czasu udostępniałem w sieci swój wcześniejszy projekt HA - na zasadach open source.
Ale zainteresowanie nim było minimalne i po kilku latach strona zniknęła (skończył się czas na serwerze hostingowym).
Dlatego pisałem o zamkniętych - może nawet niezależnych zespołach/pojedynczych twórcach, bo zainteresować kogoś wspólnym projektem, nie zatrudniając go i płacąc mu za to, jest bardzo ciężko. Łatwiej chyba by było, żeby "każdy sam sobie rzepkę skrobał", a jedynie dostosował się do wspólnego standardu.
Inna sprawa, że z pracą zespołową to raczej mało będzie miało wspólnego, więc nie o to koledze założycielowi wątku zapewne chodziło
W tej chwili interesuje mnie tylko czy uda się wypracować jakiś wspólny protokół komunikacyjny - zasady adresowania, format przesyłanych danych, stała/zmienna długość pakietu, itp...
Co do reszty to już mniej ważne - można sobie to "wenkapsulować" do dowolnego protokołu sprzętowego (radio/ethernet/przewód).
Ja jak na razie oprogramowywałem inne elementy - właśnie bardziej te sprzętowe.
Protokół powstał do celów testowych - dosyć uproszczony (w tej chwili nie przytoczę szczegółów, musiałbym spojrzeć w źródła).
Nastawiałem się raczej na minimalizm tj. tylko to co w/g moich założeń niezbędne, zamiast jakiegoś uniwersalnego, rozbudowanego protokołu.
Problem tu jest zawsze z tym, że każdy ma jakąś swoją indywidualną wizję i koncepcję, i nie za bardzo ma ochotę dostosowywać się do innych
W rezultacie powstaje 10 indywidualnych projektów jednoosobowych, niekompatybilnych wzajemnie, których stworzenie trwa latami, bo pracy ogrom, a osoba tylko jedna programuje.