Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lut 2025, o 08:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 lis 2014, o 16:18 
Nowy

Witam

Pierwszy temat na tym forum, więc przy okazji chciałbym się przywitać :)

Mam układ pomiaru temperatury jak na rys poniżej:

Obrazek

Moje pytanie brzmi: jak w prosty sposób przeliczyć zmieniającą się wartość rezystancji elementu pomiarowego KTY81-210 na wartość napięcia a tym samym na odpowiadającą jej wartość ADC a co za tym idzie - temperaturę ?
Pytam dlatego bo albo ja coś źle liczę, albo nie uwzględniam czegoś a jeśli tak, chciałbym wiedzieć czego.

Mając części w domu, poskładałem układ według powyższego schematu. Schemat podzieliłem na bloki oznaczone jako A,B,C.

Bloki A i B to dzielniki napięcia, czyli:

blok A: Uwy = Uwe*(R2/R1+R2) = 5v*(1,3k/10k+1,3k) = 0,575 v
blok B: Uwy = Uwe*(R9/R5+R9) = 5v*(1,92k/10k+1,92k) = 0,805 v

gdzie wartość R9 zależy od rezystancji elementu pomiarowego czyli temperatury; do obliczeń przyjąłem aktualną wartość wskazywaną przez multimetr.
Po obliczeniach zmierzyłem napięcie za dzielnikami i wszystko się zgadza.

Układ ze wzmacniaczem wygląda mi na wzmacniacz różnicowy, chociaż zastanawia mnie kondensator w gałęzi sprzężenia zwrotnego. Jakie on ma zadanie w tym układzie ?
Przyjmując zasadę działania jak w przypadku wzmacniacza różnicowego, liczę dalej:
stosunek rezystorów wygląda tak:

(R4/R3) = (R8/R7)

więc przyjmuję że:
Uwy = (R4/R3)*(UwyB - UwyA)
czyli
Uwy = (62k/10k)*(0,805 - 0,575) = 6,2*0,23 = 1,426 v
i tu mierząc napięcie multimetrem w realnym układzie, dostaję 1,33 v co mnie zastanawia..

Czy te ~ 10mV które "zjadło" trzeba traktować jako błąd pomiarowy, zależny od multimeru, użytych elementów, itp ?
Czy metoda obliczeń którą przedstawiłem jest prawidłowa ? No i najważniejsze pyt: jeśli obliczenia są poprawne, jak to teraz najprościej i najefektywniej zaimplementować w mikrokontrolerze ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 lis 2014, o 17:17 
Użytkownik

Hej,
Tak na szybko licząc:
Stosujesz w układzie wzmacniacz operacyjny, którego Vos jest na poziomie 2mV. Mnożąc to przez wzmocnienie układu *6,2 otrzymujemy ~12,4mV różnicy na wyjściu na dzień dobry. Do tego trzeba by uwzględnić rozrzut parametrów użytych rezystorów.

PostNapisane: 18 lis 2014, o 22:25 
Użytkownik

Witam
Tom napisał(a):
...chociaż zastanawia mnie kondensator w gałęzi sprzężenia zwrotnego. Jakie on ma zadanie w tym układzie

Najogólniej mówiąc "wycina" z sygnału wejściowego wszelkie szumy - Twój sposób liczenia dotyczy napięcia stałego. Zwróć uwagę na fakt, że dołączając równolegle do rezystora w sprzężeniu zwrotnym kondensator ich "wypadkowa" rezystancja będzie malała wraz ze wzrostem częstotliwości a tym samym wzmacniacz będzie coraz mniej wzmacniał ( ale wyszło :) )

Pozdr.

PostNapisane: 19 lis 2014, o 12:33 
Nowy

buz11 napisał(a):
Hej,
Tak na szybko licząc:
Stosujesz w układzie wzmacniacz operacyjny, którego Vos jest na poziomie 2mV. Mnożąc to przez wzmocnienie układu *6,2 otrzymujemy ~12,4mV różnicy na wyjściu na dzień dobry. Do tego trzeba by uwzględnić rozrzut parametrów użytych rezystorów.

Rezystory których użyłem na pewno nie są 1% i z tego zdaję sobie sprawę.
Co do WO... czyli wynik rzeczywisty może się różnić o ok. +/-12 mV... dla policzonego i zmierzonego przeze mnie przypadku wynika, że te 12mV trzeba odjąć od wyniku i otrzymana wartość napięcia będzie 'prawie' taka sama jak wartość zmierzona. Pytanie tylko jak bardzo te +/- 12 mV wpłynie na przeliczenie temperatury (pomijam w tym momencie uśrednianie bo to i tak trzeba by zrobić w uC).

kicajek napisał(a):
Witam
Najogólniej mówiąc "wycina" z sygnału wejściowego wszelkie szumy - Twój sposób liczenia dotyczy napięcia stałego. Zwróć uwagę na fakt, że dołączając równolegle do rezystora w sprzężeniu zwrotnym kondensator ich "wypadkowa" rezystancja będzie malała wraz ze wzrostem częstotliwości a tym samym wzmacniacz będzie coraz mniej wzmacniał ( ale wyszło :) )
Pozdr.

No tak, liczyłem układ dla napięcia stałego bo takie jest wprowadzane do układu. Czyli... w tym układzie kondensator po prostu stabilizuje parametry pracy ?

PostNapisane: 19 lis 2014, o 14:38 
Użytkownik

Witam
Tom napisał(a):
No tak, liczyłem układ dla napięcia stałego bo takie jest wprowadzane do układu.

... i słusznie bo takie napięcie Cię interesuje.
Tom napisał(a):
Czyli... w tym układzie kondensator po prostu stabilizuje parametry pracy ?

stabilizuje to mocno powiedziane; bliżej będzie: nie przepuszcza szpilek napięciowych.
Nawiasem mówiąc do tego też celu służy C1 - 100n przy KTY.... -ot taki wygładzacz jakie stosuje się do filtrowania zasilania uC.
Tu masz podany wykres z założonymi Twoimi wartościami RC ( co prawda jako poj. wzmacniacz operacyjny ale do ogólnego pojęcia wystarczy )
Obrazek
Zwróć uwagę, że wykres szybko opada już przy niskiej częstotliwości.

Pozdr.

PostNapisane: 19 lis 2014, o 16:01 
Nowy

Kondensator C1 akurat mnie nie dziwił bo stosuję takie często do LM35. ;)
Jak znajdę chwilę czasu to może uda mi się powrzucać dane do excela i zobaczę co to z tego wyjdzie :)

PostNapisane: 19 lis 2014, o 20:17 
Użytkownik

Tom napisał(a):
Jak znajdę chwilę czasu to może uda mi się powrzucać dane do excela i zobaczę co to z tego wyjdzie

... to może pooglądaj to: http://sim.okawa-denshi.jp/en/

Pozdr.

PostNapisane: 22 lis 2014, o 19:09 
Nowy

No i wrzuciłem obliczenia do excella i... to co mi wyszło raczej nie jest bliskie praktyki... :roll:

W nocie katalogowej czujnika rezystancja podana jest co 10 stopni. Przeliczyłem dla reszty temperatur według tego wzoru:
Obrazek

No a potem podstawiłem rezystancję do tych wcześniejszych wzorów na układ WO... wszystkie przeliczenia są w pliku excela. Jakby nie patrzeć, nadal wydaje mi się, że to co wychodzi "na papierze" a to co pokazuje miernik za bardzo się różni.

buz11 napisał(a):
Stosujesz w układzie wzmacniacz operacyjny, którego Vos jest na poziomie 2mV. Mnożąc to przez wzmocnienie układu *6,2 otrzymujemy ~12,4mV różnicy na wyjściu na dzień dobry.

2mV czyli 0,002 V... a odejmując to od otrzymanych wyników... wynik końcowy niezbyt się zmienia. Trzeba by odejmować wartość rzędu ~100mA.

Zauważyłem tylko, że różnica między kolejnymi wartościami policzonego napięcia to ok. 0,035 V na stopień Celsjusza więc to by już dawało jakąś sensowną podstawę do przeliczania napięcia na stopnie w mikrokontrolerze.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

Strefa czasowa: UTC + 1