Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 paź 2025, o 20:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 paź 2014, o 19:05 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Panie Mirku a jak sprawa wygląda z atmega8 i więcej niż 16MHz ? :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lis 2014, o 12:16 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A więc tak drodzy Panowie :)

próbując nadal generować PWM można powiedzieć że się udało i nawet zrozumiałem działanie trochę kosztowało mnie to nerwów i czasu ale myślę że warto było ;)
następny celem było regulacja PWM poprzez wartość ADC także zabrałem się za poradniki Pana M o tematyce ADC.
I tak pojawiły się błędy z którymi nie mogę sobie poradzić albowiem ADC sypie różne dziwne wartości i jest strasznie niestabilny. Poniżej przedstawiam schemat, ( i proszę o na razie nie wstawianie uwag co do estetyki czy zasad projektowani schematów gdyż nie w tym problem a przyjdzie i na to czas).
Co do schematu to:
R9 = 31,6 k
R10 = 8,1 k
Wzmacniacz op = TL8041N
LM7805

Gdy pod nóżkę PC5 nie jest podłączone nic to ADC wskazuje tak:
Obrazek

Gdy podepnę układ dzielnika wzmacniacz itp lecz na główny potencjometr dalej nie jest podane napięcie to ADC wskazuje tak, (podpięte do zasilania jest tylko wzmacniacz 5V i diody)
Obrazek

tutaj jest kod programu
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

a tutaj "profesjonalny" schemat :)

Obrazek

mógłby ktoś doradzić na co tu konkretnie zwrócić uwagę ?

PostNapisane: 5 lis 2014, o 12:52 
Użytkownik

Kolega to już na starcie dyskwalifikuje moją przynajmniej pomoc:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Popraw to bo to jest początek Twoich kłopotów ;)

Poza tym formatowanie kodu pozostawia wiele do życzenia...

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

Kolega dodam jeszcze abyś przeczytał koniecznie podrozdział noty katalogowej:

Prescaling and Conversion Timing

Zobacz sobie jaką maksymalną częstotliwość, może mieć przetwornik, a jaką ty masz!

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

Nie podłączaj AREF bezpośrednio do masy. Daj pomiędzy kondensator 100nF.

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

Kolejna sprawa to gdzie dławik na zasilaniu AVcc??

PostNapisane: 5 lis 2014, o 13:01 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rozumiem że tego #define F_CPU 8000000UL ma nie być w ogóle ?

a są jakieś ogólne zasady formatowania kodu ? bo tak go formatuje że dla mnie jest czytelny, czy jakieś inne rady ? a to w komentarzu dotyczące PWM to w ogóle pomijamy na razie, zostawiłem to aby mi się nigdzie nie zgubiło ;p

język c

PostNapisane: 5 lis 2014, o 13:04 
Użytkownik

Kolega chodzi o to, że masz linijki "rozstrzelone w kosmos" ;)

Taktowanie procesora definiujemy w ustawieniach projektu, a nie w kodzie.

Doman89

PostNapisane: 5 lis 2014, o 16:30 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

No w ustawieniach jest ustawione na 8 a z kodu usunąłem,
Ale co z moim problem:/

PostNapisane: 5 lis 2014, o 21:08 
Użytkownik

A weź tak dla testu pomiń wzmacniacz operacyjny i zobacz co ci ADC pokaże.

A tak w ogóle to jakiego wzmacniacza używasz? Bo na schemacie co innego i co innego piszesz. Poza tym nie znam takiego TL8041N. Wujek google też nie. Czy chodziło ci o TL081?

PostNapisane: 5 lis 2014, o 22:59 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

schemat jak pisałem ideowy tylko, dałem symbol wzmacniacza,
dobrze jest TL0841N tak jest na nim napisane, a to nota http://www.laro.com.pl/pdf/tl084.pdf

PostNapisane: 6 lis 2014, o 00:15 
Użytkownik

Kolega a poprawiłeś to co Ci wcześniej napisałem?

Doman89 napisał(a):
Kolega dodam jeszcze abyś przeczytał koniecznie podrozdział noty katalogowej:

Prescaling and Conversion Timing

Zobacz sobie jaką maksymalną częstotliwość, może mieć przetwornik, a jaką ty masz!

Z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 6 lis 2014, o 09:26 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

To tak, dołożyłem dławik oraz AREF podłączyłem przez kondensator do masy, i zmieniłem preskaler a efekty takie:

nóżka PC5 nie podłączona w ogóle
Obrazek

podłączenie przewodu do PC5 nie podłączając jego drugiego końca do niczego:
Obrazek

co za sieczka ;/

Doman a jak teraz kod ? :)

język c

wcześniej jeszcze miałem pół płytki zorganizowane na inne projekty i myślałem ze to sieje taki zakłócenia ale wszystko zdjąłem i bez zmian

zwróciłem też uwagę że zmieniając w kodzie wartość _delay_ms z np 1000 na 500 i na 100 nie zmienia szybkość wysyłania wartości ADC do terminala, jednak program się wgrywa bo gdy wszystko zakomentowałem to program się w grał i nie działało nic. nawet jak zakomentuje deklaracje preskalera to również nic sie nie zmienia.

PostNapisane: 6 lis 2014, o 12:48 
Użytkownik

Kolega obstawiam, że tu jest pies pogrzebany:

język c

Oczywiście, żeby nie było za różowo i kolorowo, to znalezieniu w tym błędu pozostawiam Tobie ;)

Doman89

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Generalnie właśnie napisałeś fajny program na generator liczb pseudolosowych ;)

PostNapisane: 6 lis 2014, o 13:12 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dzięki, zawsze to jakaś pochwała ;P

przy maskowaniu jest jak w poradniku, sprzęt też jak w poradniku i podłączone też jak w poradniku to jak może być zle ;/ oczywiście przejrzałem jeszcze raz poradnik

PostNapisane: 6 lis 2014, o 13:27 
Użytkownik

Kolega, mówi się, że człowiek się uczy na błędach. Ty powoli obalasz tą teorię :(

Czytasz czasami rady które Ci dajemy? Czy dalej usiłujesz szukać gotowego rozwiązania? Bo zobaczenie, że p. Mirek robi tak czy siak, to on wie dlaczego tak a nie inaczej. I na 100% nie robi w poradniku tak jak Ty (choć poradników o ADC nie oglądałem). W poradnikach nie szukaj kodów, a słuchaj to co nasz Master ma do przekazania. P. Mirek przekazuje wiedzę przede wszystkim, a nie gotowe kody.

Pamiętasz mój post z tego tematu?
http://forum.atnel.pl/topic8703-60.html#p101136

Jednak wyszło, że prędzej.

Doman89

PostNapisane: 6 lis 2014, o 18:04 
Użytkownik

A jakich odczytów się spodziewałeś na pustym pinie pomiarowym. Przecież wejście ADC ma wysoką impendację i nóżka AVR działa jak antena (tym bardziej kabelek do niej podłączony). Jak chcesz sprawdzić stabilność odczytów to zrób to po ludzku i podaj jakieś stabilne napięcie na ten pin. A co do pustego pinu pomiarowego proponuję eksperyment. Ustaw piny obok jako wyjścia i zmieniaj ich stan co 1s to zobaczysz co się będzie działo.

PostNapisane: 6 lis 2014, o 22:34 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

ryba84 od początku było podane normalne napięcie i też tak sypało

doman a jeśli chodzi Ci o znak " | " w linijce o której wspomniałeś to powinno go tam nie być. (tak "MASTER" w poradniku radził)

PostNapisane: 7 lis 2014, o 01:43 
Użytkownik

Kolega no to wygląda, że kod doszlifowany. Zakładam, że taktowanie rzeczywiste mikrokontrolera i ustawienia taktowania w opcjach projektu te same - 8MHz.

Pozostaje więc tylko aspekt sprzętowy. Tu przydałby się kompletny schemat. Przede wszystkim jak wygląda filtrowanie całego układu + zasilanie.

Doman89

PostNapisane: 7 lis 2014, o 10:09 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

a już było że znowu robię te same błędy w kodzie !! :P a tu jednak nie ;P

dorzucam parę fotek

ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazek

i do tego schemat, na razie obwód diod zabezpieczjących i wzmacniacza jest ściągnięty, segment z potencjometrami też był ściągniety w celu sprawdzenia czy to nie one sypią coś
Obrazek

PostNapisane: 7 lis 2014, o 10:36 
Użytkownik

Kolega parę "luźnych" uwag w załączeniu:

Obrazek

Do tego zastanawia mnie co to za "beczółka" między AVcc Atmegi a Vcc? Dławik? Bo moje to wyglądają jak rezystory ;)

Doman89

PostNapisane: 7 lis 2014, o 11:17 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

a ta beczułka to dławik ;p tylko takie miałem pod ręką ;/ nie może być taki ;/ ;p

1. na zasilanie dałem 2 x 10uF plus ceramiczne 100nF, chociaż w nocie Lm7805 jest podane 0.1 uF i 0.33uF.
2. Dobra ten 10 uF na VCC zaraz dorzucam.
3. Do MAX232 już też dorzucam 100nF
4. Prawą strone płytki linie masy i zasilania mam spiętą na dole płytki czego nie widać na zdjęciach, bo te przewody chciałem jak najbardziej odsunięte od uC.
5. Nie rozumiem za bardzo co masz na myśli z podłączeniem czarnego kabla od GND, ta lini pozioma płytki jest w masie, chyba że chodzi Ci o to aby głóny kabel masowy od całej płytki był w pięt w środek tej linii ?

różnica zrobiła się w sumie nie wielka, już wczoraj bez większych ingerencji tak było, np jak na nóżce PC5 jest napięcie 0 lub bliskie to ADC wali od 0 - do ok 250,
gdy napięcie jest na nóżce ok 2,65V to adc pokazuje od 800 do 850 co jakiś czas (nierównomiernie ) sypiąc wartosci rzedu 48, 80, 30, takie nie przekraczające 100,
dodam może jeszcze ze zasilam wszystko zasilaczem komputerowym, ale do uC i tak dalej jest puszczane przez stabilizator jak widac na zdjeciach

PostNapisane: 7 lis 2014, o 11:34 
Użytkownik

majkel00230 napisał(a):
a ta beczułka to dławik ;p tylko takie miałem pod ręką ;/ nie może być taki ;/ ;p

Spoko ja tylko mówię, że pierwszy raz taką beczułkę widzę jako dławik. Bo zawsze w sklepie dostawałem "zielony rezystorek" z paskami kodowymi.

majkel00230 napisał(a):
1. na zasilanie dałem 2 x 10uF plus ceramiczne 100nF, chociaż w nocie Lm7805 jest podane 0.1 uF i 0.33uF.

Jak dla mnie to strasznie liche filtrowanie, ale jak chcesz. Nadal upieram się na 2x470uF i 2x100nF.

majkel00230 napisał(a):
5. Nie rozumiem za bardzo co masz na myśli z podłączeniem czarnego kabla od GND, ta lini pozioma płytki jest w masie, chyba że chodzi Ci o to aby głóny kabel masowy od całej płytki był w pięt w środek tej linii ?

Tak dokładnie chodzi mi o to, aby główny był wpięty w środek linii. Ale już tłumaczę dlaczego. Jak robiłem prototyp pracy inżynierskiej na płytce stykowej, to miałem problem, że przy odpalaniu silnika strasznie mi migotał wyświetlacz LCD. Setki razy sprawdzałem połączenia, filtracje itp. Kiedyś z przypadku sprawdziłem opór między jednym końcem masy, a drugim (na przeciwległych stronach płytki) i co się okazało? Że opór sięga nawet 100 om! Oczywiście zrobiłem połączenia każdego miejsca masy z głównym punktem i ta dam zaczęło działać. Nie wie kolega ile to szukałem przyczyny, a okazała się taka trywialna :)

majkel00230 napisał(a):
gdy napięcie jest na nóżce ok 2,65V

A kolega nie ma przypadkiem napięcia AREF -> 2.56V? Toż to przekroczenie zakresu jest ;)

Doman89

PostNapisane: 7 lis 2014, o 11:46 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dziwi mnie że nie widziałeś takich dławików, ten jest jeszcze opasany opaską ale są też gołe gdzie widać nawinięty drucik na rdzeniu, w dekoderach tv jest dużo takich na sekcji zasilania, a wielkość dławików myślę że zależy od wartości napięcia przy jakiej mają pracować i jaki prąd potrafią wyindukować

Tak dokładnie chodzi mi o to, aby główny był wpięty w środek linii. Ale już tłumaczę dlaczego. Jak robiłem prototyp pracy inżynierskiej na płytce stykowej, to miałem problem, że przy odpalaniu silnika strasznie mi migotał wyświetlacz LCD. Setki razy sprawdzałem połączenia, filtracje itp. Kiedyś z przypadku sprawdziłem opór między jednym końcem masy, a drugim (na przeciwległych stronach płytki) i co się okazało? Że opór sięga nawet 100 om! Oczywiście zrobiłem połączenia każdego miejsca masy z głównym punktem i ta dam zaczęło działać. Nie wie kolega ile to szukałem przyczyny, a okazała się taka trywialna :)

niby banał, a tyle czasu i nerwów zabrał taki problem .

a tutaj wyniki po tych operacjach z Twoich rad,
przy PC5 = 0
Obrazek

PC5 = 2,56V
Obrazek

podpiałem jeszcze parę kondensatorów nie wiem czy zgodnie z zasadami bo podpiąłem 100nF i 1uF na wejście pomiarowe ADC PC5 można tak ? wydaję mi się że sie poprawiło dałem jeszcze na po 2 kondesatory na stabilizator 12 V z którego jest mierzone napięcie

Obrazek

Ostatnio edytowano 7 lis 2014, o 12:35 przez majkel00230, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 7 lis 2014, o 12:31 
Użytkownik

Kolega a zrób takie doświadczenie:

Zmień napięcie referencyjne na Vcc.
Podłącz pin PC5 bezpośrenio do linii Vcc.

Powinieneś uzyskać ok. 1023, na GND ok. 0.

Doman89

PostNapisane: 7 lis 2014, o 12:42 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Świetny pomysł, jak tam pod VCC to 1023 i ani drgnie i jak na GND to 0, a jak nie podłącze nigdzie to ok 456 i pływa ;>
wnioski z tej próby to filtracja ?

PostNapisane: 7 lis 2014, o 12:48 
Użytkownik

Wniosek mi się nasuwa, że coś kiepski ma kolega ten dzielnik napięcia.

Proponuję do dalszych ćwiczeń podłączyć potencjometr 10k, naturalnie 1 nóżka Vcc, druga GND, trzecia środkowa do pinu mikrokontrolera. Powinien kolega uzyskać płynną regulację.

Doman89

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

500 post <- WOW :P

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 7 lis 2014, o 13:00 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dzięki za bardzo cenne rady, niestety zaraz wychodzę do racy i wrócę w nocy więc zajmę sie tym jutro rano i zobaczymy jakie efekty,

PostNapisane: 7 lis 2014, o 16:34 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam
Tak jak kolega powyżej napisał masz prawdopodobnie problem z ustawiniem dzielnika. Nie wiem od czego zaczynasz konstrukcję , ale na początku proponuję zastanowić się co zamierzasz mierzyć (jaki woltarz) potem konstrkcja dzielnika ale chyba raczej nie 3 potencjometrów z których jeden coś robi, reszta nie robi nic ( tak wynika ze schematu ) dobierz normalne rezystory i daj jeden potencjometr precyzyjny weź jakieś źródło napięcia zmierz ile ma i oblicz proporcję ile powinno byc na wyjściu z dzielnika i zmierz i ustaw potencjometr i po wszystkim .

PostNapisane: 8 lis 2014, o 11:52 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Voltarz wiem jaki chce mierzyc i dzielnik taki jak trzeba zrobilem z potencjometrow bo nie mialem takich rezystorow ale zrobie jak mowicie kupie odpowiednie rezystory i wstawię zamiast potencjometrow i zobaczymy

PostNapisane: 9 lis 2014, o 17:57 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

To tak,

zmieniłem potencjometry z dzielnika na rezystory, i zakres regulacji V do PC5 wynosi od 0.06V do 2,56V.
Co dodatkowo zrobiłem to wyciągnąłem z płytki wszystkie elementy niepotrzebne, zbliżyłem do siebie wszystko na tyle ile się dało, kabelki wymieniłem na najkrótsze, główny potencjometr duży metalowy został zastąpiony mały precyzyjnym, dofiltrowałem napięcie zasilania uC oraz dołożyłem 100nF na wejście ADC (TAK W OGÓLE MOŻNA ????) a o to wyniki,

Wartości ADC przy napięciu z dzielnika 2,56V
Obrazek

wartość V PC5 = 0.06V
Obrazek

i połowa V = 1,28 V
Obrazek

PostNapisane: 10 lis 2014, o 00:43 
Użytkownik

majkel00230 napisał(a):
dofiltrowałem napięcie zasilania uC oraz dołożyłem 100nF na wejście ADC (TAK W OGÓLE MOŻNA ????)

Pod pin PC5?? Nie nie podłączaj tam kondka :P

Daj zdjęcie po przeróbkach układu.

Doman89

PostNapisane: 10 lis 2014, o 15:18 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Obrazek

a tutaj mój kod,:

język c

i teraz pytanie, próbowałem wstawiać do OCR2 "wynik" i "pomiar" lecz pwm nie reaguje,
a zadanie jest takie, chcę sterować mosfetem przez PWM o Hz ok 71kHz bo tyle bede potrafił uzyskać stosując zew kwarc ok 18 MHz (ten przyjazny) ale gdzieś na forum wyczytałem że można uzyskać 100kHz stosując 16MHz ale to pwm sprzętowy, czy nada się on do sterowania mosfetem ?
Jeszcze pytanie takie, chcę sterować wypełnieniem PWM poprzez dwie wartości ADC, (pomiar prądy i pomiar napięcia) czy jest możliwość pomiaru jednoczesnego poprzez dwa piny ADC ? a jeśli o wsp wypełnienia sterowany wartością ADC to jak zrobić aby to się parowało, bo ADC liczy od 0 do 1023 a współczynik wypełniania osiąga 100% przy 399, (tak wyczytałem na forum) więc nie wiem jak się ma to do tego, trzeba jakoś dzielić wartość ADC a później wysyłać do rejestru PWM ? wczoraj wgrywając przykładowy program do regulacji współcznnika wypełnienia poprzez ADC zauwazyłem że przy 100% wypełnieniu na wyjsciu pwm jest 1 V, to dobrze ? nie powinno być 5 V przy 100 % wsp ? i jeszcze jedno pytanie, zależy mi bardzo na czasie walczę z tym od prawie 2 miesiecy a tak naprawdę stoję w miejscu patrząc na założenia całego projektu, czy jest ktoś chętny napisać, pomóc konkretnie we wsadzie do procka ? jestem w stanie zapłacić za pomoc która przyspieszy projekt.
Główne założenia to pomiar prądu poprzez bocznik i napiecia, czyli naprawdę jednoczesny pomiar dwóch napięć i w zależności od wartości pomiaru jest generowany PWM o właściwym współczynniku wypełnienia lub nie jest w ogole generowany jeśli wartości ADC będą osiągały zadany próg, sterowany bedzie jak pisałem wcześniej MOSFET.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1