Witam,
Ostatnio postanowiłem przygotować sobie płytkę testową dla mikrokontrolerów ATMega, która wyczerpie moje plany projektowe na najbliższy czas. Moja stara płytka przestała być wystarczająca ponieważ zmuszony jestem przejść na napięcie zasilania 3,3V. Podyktowane jest to chęcią użycia modułu bluetooth HC-05.
Cechy płytki:
Zasilanie 3,3V
Dioda sygnalizująca podanie napięcia
Dioda programowalna
2 przyciski typu microswitch
3 przyciski typu dip - switch
złącze umożliwiające podłączenie modułu bluetooth HC-05
złącze wejściowe na 2 kanały ADC
3 złącza śrubowe wyprowadzające zasilanie i masę na płytki z rozszerzeniami których wykonałem kilka (i planuję jeszcze kilka)
Złącze ISP do programowania mikrokontrolera
Złącza goldpin żeńskie na które są podane sygnały z portów C i D
Narysowałem taki oto schemat i płytkę do tego:
![Obrazek](http://forum.atnel.pl/_obrazki/o/thumb/2343/ef8829546b4d079c0e856d1acf7f233f.png)
![Obrazek](http://forum.atnel.pl/_obrazki/o/thumb/2343/99d077781c8ac45f0f555a5ec0f15551.jpg)
Prosiłbym o sprawdzenie czy nie popełniłem jakiś bardzo poważnych błędów przy projektowaniu i odpowiedź na następujące pytania:
1. Czy zaprojektowanie tak zwanej masy analogowej jest w tego typu projekcie krytyczne? Pomiary nie będą jakieś bardzo skomplikowane, głównie pomiar wartości napięcia na akumulatorkach, bateriach etc.
2. Czy zasilanie i masa poprowadzone zostały prawidłowo? Złącza śrubowe zasilane są bezpośrednio z gniazda zasilania, by nie obciążać niepotrzebnie stabilizatora płytkami rozszerzeń na których znajdują się głównie przyciski, diody, wyświetlacz HD i tego typu peryferia.
3. Może ktoś się orientuje i wyjaśni mi łopatologicznie czy piny KEY i STATE modułu HC-05 muszą być podłączone do procesora i za co one dokładnie odpowiadają.
Jeżeli komentarze będą w miarę pozytywne, to skończony projekt mogę wrzucić do działu DIY. Dodam, że jest to rozgrzewka przed zaprojektowaniem pierwszej płytki pod mikrokontroler w technologi SMD więc chciałbym, żeby ta płytka była możliwie bliska ideałowi.
Pozdrawiam