Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lis 2024, o 22:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 paź 2014, o 16:43 
Nowy

Witam,

Ostatnio postanowiłem przygotować sobie płytkę testową dla mikrokontrolerów ATMega, która wyczerpie moje plany projektowe na najbliższy czas. Moja stara płytka przestała być wystarczająca ponieważ zmuszony jestem przejść na napięcie zasilania 3,3V. Podyktowane jest to chęcią użycia modułu bluetooth HC-05.

Cechy płytki:
Zasilanie 3,3V
Dioda sygnalizująca podanie napięcia
Dioda programowalna
2 przyciski typu microswitch
3 przyciski typu dip - switch
złącze umożliwiające podłączenie modułu bluetooth HC-05
złącze wejściowe na 2 kanały ADC
3 złącza śrubowe wyprowadzające zasilanie i masę na płytki z rozszerzeniami których wykonałem kilka (i planuję jeszcze kilka)
Złącze ISP do programowania mikrokontrolera
Złącza goldpin żeńskie na które są podane sygnały z portów C i D

Narysowałem taki oto schemat i płytkę do tego:

Obrazek
Obrazek

Prosiłbym o sprawdzenie czy nie popełniłem jakiś bardzo poważnych błędów przy projektowaniu i odpowiedź na następujące pytania:
1. Czy zaprojektowanie tak zwanej masy analogowej jest w tego typu projekcie krytyczne? Pomiary nie będą jakieś bardzo skomplikowane, głównie pomiar wartości napięcia na akumulatorkach, bateriach etc.
2. Czy zasilanie i masa poprowadzone zostały prawidłowo? Złącza śrubowe zasilane są bezpośrednio z gniazda zasilania, by nie obciążać niepotrzebnie stabilizatora płytkami rozszerzeń na których znajdują się głównie przyciski, diody, wyświetlacz HD i tego typu peryferia.
3. Może ktoś się orientuje i wyjaśni mi łopatologicznie czy piny KEY i STATE modułu HC-05 muszą być podłączone do procesora i za co one dokładnie odpowiadają.

Jeżeli komentarze będą w miarę pozytywne, to skończony projekt mogę wrzucić do działu DIY. Dodam, że jest to rozgrzewka przed zaprojektowaniem pierwszej płytki pod mikrokontroler w technologi SMD więc chciałbym, żeby ta płytka była możliwie bliska ideałowi.

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 paź 2014, o 17:13 
Moderator

Szybko przekona się kolega na tej płytce jak ważna jest PRAWIDŁOWA filtracja zasilania - bo tutaj to ona "LEŻY" :( niestety ... chcesz wiedzieć jak i dlaczego ? poczytaj:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.html

i to:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/fi ... wazne.html

ale dokładnie - wtedy zrozumiesz o czym mówię

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Druga sprawa - złącze programatora .... co to za jakiś mega KOCI standard AVR ISP ? :( czy nie lepiej użyć typowego złącza KANDA pasującego do praktycznie wszystkich normalnych programatorów ISP z takim 10-pinowym złączem ?

http://mirekk36.blogspot.com/2012/06/is ... lemow.html

PostNapisane: 29 paź 2014, o 17:45 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
co to za jakiś mega KOCI standard AVR ISP ?

Mirku :) metoda prob i bledow do perfekcji :D

A w zakresie plytki np ja ... jako poczatkujacy to sobie czasem tez biore z biblioteki "pinhead" zlacze i wtedy mam otwarty rownoczesnie schemat / widok PCB , ze wiem jak poprowadzic polaczenia na schemacie zeby miec jak najlatwiej na PCB .... to moze tez byc jakis pomysl :)

PostNapisane: 29 paź 2014, o 17:53 
Nowy

O proszę i już czegoś nowego nauczony. Przyznam się bez bicia, że wiedza o zasilaniu mikrokontrolera pochodzi u mnie z dość dawnych czasów i zaczerpnięta została z innego bloga na którym nie było słowa o parach kondensatorów.

Wrzucam poprawiony schemat, przy okazji powalczyłem trochę z "laurkowością" sekcji zasilania bo gęsto tam się zrobiło po modyfikacjach.

Pytanie: Pojemność 100n na Vin stabilizatora wziąłem z przykładowej aplikacji z noty katalogowej, tak samo jak pojemność 10uF. Czy potrzebny jest dodatkowy kondensator na Vin poza tym 100n?

Odnośnie złącza programowania to przyznam się, że wziąłem gotowca z jakiejś biblioteki pobranej z internetu (nazywa się avr-6) faktycznie nie wygląda to złącze zbyt wyjściowo, ale skusiły mnie podpisane piny :oops: (co więcej sprawdziłem ich podpisanie i mimo że na obrazku nie po kolei to numerki się zgadzają). Masz mirku jakiegoś bardziej wyjściowego gotowca, czy mam użyć zwykłych goldpinów i podoprowadzać do nich sygnały? (na płytce oczywiście używam typowego złącza).

poprawiony schemat:
Obrazek

Ostatnio edytowano 29 paź 2014, o 17:58 przez D3vill, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 29 paź 2014, o 17:58 
Użytkownik

D3vill napisał(a):
Odnośnie złącza programowania to przyznam się bez bicia, że wziąłem gotowca z jakiejś biblioteki pobranej z internetu

Tutaj masz biblioteke , w ktorej znajdziesz zlacza http://www.cadsoftusa.com/downloads/file/avr-7.lbr

A tu jako ciekawostke mozesz looknac co mi sie dzialo kiedy nie mialem filtracji zasilania :D http://forum.atnel.pl/topic7590.html#p86249

PostNapisane: 29 paź 2014, o 18:02 
Nowy

hmm w bibliotece avr-7 złącze jest dokładnie takie samo jak ja mam na schemacie ;/

i jeszcze w związku z tym złączem, przypomniało mi się pytanie:

Co zrobić z pinem VCC na tym złączu, ponieważ przy napięciu 3,3V nie zgadzają się napięcia.
Podpiąć go przed stabilizator czy nie podłączać wcale? Nie chciałbym uszkodzić tego małego stabilizatorka.

PostNapisane: 29 paź 2014, o 19:58 
Użytkownik

Po co ściągać bibliotekę, skoro gniazdo to znajduje się w bibliotece: con-harting-ml.
Wystarczy je tylko odpowiednio podłączyć zgodnie ze standardem.

Pozdrawiam!

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 29 paź 2014, o 20:18 
Moderator

D3vill napisał(a):
Wrzucam poprawiony schemat, przy okazji powalczyłem trochę z "laurkowością" sekcji zasilania bo gęsto tam się zrobiło po modyfikacjach.

Brawo, wygląda dużo lepiej.

D3vill napisał(a):
Pytanie: Pojemność 100n na Vin stabilizatora wziąłem z przykładowej aplikacji z noty katalogowej, tak samo jak pojemność 10uF. Czy potrzebny jest dodatkowy kondensator na Vin poza tym 100n?

eeeeh zawsze to samo ... jakby w notach PDF mieli uczyć każdego prawidłowej filtracji zasilania.... ... hmmm nie nie ... no troszkę się już nie chce powtarzać wciąż tego samego - pomyśl chwilkę sam .... gdyby mieli każdego uczyć i pisać o tym w szczegółach - to co by wyszło zamiast noty PDF ?

W nocie PDF podają NIEZBĘDNE minimum .... na co i tak większość początkujących nie zwraca uwagi, a jak już zwrócą to zwykle na tym kończą. Czy potrzeba na wejściu VIN kondensatora elektrolitycznego ? ... myślę, że to pytanie jest spowodowane tym, że jednak nie poczytałeś do końca uważnie tych dwóch linków i nie wyciągnąłeś wniosków. Więc możesz nie dawać nigdy sobie na Vin elektrolita w żadnym wypadku ... tylko później proszę - jak już zrobisz gotowe jedno czy drugie urządzenie to nie zwracaj się z kolejnym pytaniem typu:

"a dlaczego układ mi się resetuje podczas .... ?"

albo

"a dlaczego układ pracuje mi niestabilnie gdy .....?"

tylko wtedy przypomnij sobie tę dyskusję i jeszcze raz wróć do podanych przeze mnie linków .....

a jako zadanie domowe rozważ sobie przypadek gdy na wejście tego stabilizatora podajesz tylko wyprostowane napięcie z mostka gretza dając ze swojej oszczędności tylko jeden kondek 100nF

-----------------------------

Odnośnie filtracji przy procku jedyny nadmiar który zrobiłeś i można pominąć to kondek elektrolityczny przy nodze AVCC, tu wystarczy tylko 100nF

PostNapisane: 29 paź 2014, o 22:28 
Nowy

Brak kondensatora elektrolitycznego na wejściu Vin jest rzeczywiście dużym błędem z mojej strony. Tłumaczyć go mogę tylko dosyć długim procesem projektowania i tym, że koncepcja układu zmieniała się kilka razy, najpierw miało być 5V, potem 3,3V z przetworniczki potem w sumie już w ostatniej chwili dodany został stabilizator, do tego jeszcze zapatrzyłem się za mocno w notę katalogową, gdyż LE33 będę używał pierwszy raz. To wszystko uśpiło moją czujność i stąd tak duży bubel.

Odpowiadając na pytanie - pracę domową:
Mostek Graetza jest prostownikiem dwupołówkowym więc do całkowitego wyprostowania napięcia potrzebny jest zasobnik energii czyli kondensator, stosując tylko kondensator ceramiczny o małej pojemności uzyskalibyśmy bardzo duże tętnienia napięcia, co wynika ze wzoru Obrazek. Dlatego właśnie w celu ograniczenia tętnień i odfiltrowania zakłóceń pochodzących chociażby z sieci na wejściu i wyjściu stabilizatora stosujemy pary kondensatorów elektrolitycznych i ceramicznych.

Mam nadzieję, że udało mi się poprawnie odpowiedzieć na pytanie, nigdy nie byłem dobry w wyjaśnianiu czegokolwiek :oops:

Zamieszczam kolejny poprawiony schemat i przy okazji zmieniłem złącze programowania na bardziej ludzkie niż kocie ;) Dziękuję tutaj koledze Ds3. Nie znam dobrze wszystkich bibliotek eagla związanych ze złączami.
Obrazek

Kurczę temat miał dotyczyć PCB i poprawności jego projektowania a wyłożyłem się już na schemacie :cry: . Ale mam nadzieję, że uda nam się wyprostować wszystkie błędy i jutro po naniesieniu wszystkich poprawek będę mógł zaprezentować gotowy i w miarę ostateczny projekt płytki drukowanej.

Pozdrawiam i dziękuję za cierpliwość i zwrócenie uwagi na błędy wszystkim udzielającym się w temacie :)

PostNapisane: 30 paź 2014, o 06:19 
Użytkownik

Tak na marginesie - czy jest sens zajmować na stałe porty Atmegi podłączając na sztywno przyciski lub switche? Nie lepiej wyprowadzić goldpiny?

PostNapisane: 30 paź 2014, o 07:03 
Użytkownik

Zamiast rezystorow adc wstaw zenskie goldpiny precyzyjne bedziesz mogl zmieniac wartosci.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 2 lis 2014, o 21:03 
Nowy

majster napisał(a):
Zamiast rezystorow adc wstaw zenskie goldpiny precyzyjne bedziesz mogl zmieniac wartosci.

Namazane ze smarta.

Zamiast rezystorów będą takie fajne podstawki, żeby była możliwość zmiany dzielnika, tak samo jak pod kwarc :) podczas relacji z wykonywania wrzucę zdjęcia

co do zajmowania wyjść mikrokontrolera przyciskami: na tym porcie i tak jest złącze programowania i uznałem, że w najbliższej przyszłości nie będę go jakoś wybitnie potrzebował, zrezygnowałem z diody na rzecz wyprowadzenia pozostałych pinów ADC na goldpiny, natomiast coś takiego jak programowalne switche uważam, że na płytce być musi, ponieważ będę ich używał w praktycznie każdym programie i chcę je mieć na stałe w bibliotece i jednocześnie ograniczyć liczbę kabelków do pomylenia.

Obrazek

Po poprawieniu błędów i zmodyfikowaniu PCB powstała już chyba ostateczne wersja płytki, pogłowiłem się nad rozmieszczeniem elementów i udało się zmniejszyć wymiary o 2cm na jednym boku :)

Proszę o ostateczne komentarze i jeżeli będzie znośnie to biorę się za produkcję.

PostNapisane: 2 lis 2014, o 21:23 
Użytkownik

Ja bym proponował zwiększyć izolację wylanej masy na większą.

PostNapisane: 2 lis 2014, o 21:42 
Nowy

Ja proponuje ścieżkę pod prockiem od R1 L1 Przesunąć bardziej do dołu do tej drugiej. Będzie większe pole masy mod prockiem.

PostNapisane: 2 lis 2014, o 22:31 
Nowy

rafalstauer napisał(a):
Ja bym proponował zwiększyć izolację wylanej masy na większą.

Izolację czyli pole 'isolate' we właściwościach polygonu?

Nie wiem właśnie jak prawidłowo ustawić ten parametr, próbowałem różnych ustawień i w sumie na oko wybrałem 0.6096.

maju454 napisał(a):
Ja proponuje ścieżkę pod prockiem od R1 L1 Przesunąć bardziej do dołu do tej drugiej. Będzie większe pole masy mod prockiem.

Czyli, że im większe pole masy pod prockiem tym lepiej? Jeżeli tak to oczywiście ścieżkę przesunę.

Mógłbym jeszcze prosić o jakiś komentarz co do prowadzenia ścieżek zasilania? Bo prowadziłem je bardziej zważając na ergonomię ułożenia elementów i jak najmniejszą ilość przelotek niż na właściwości elektryczne uzasadniając to sobie znikomym prądem pobieranym przez procesor.

PostNapisane: 2 lis 2014, o 22:48 
Użytkownik

Tak chodzi o 'Isolate' zwiększając ten parametr zauważysz że zniknie ci masa między ścieżkami.

PostNapisane: 3 lis 2014, o 11:04 
Użytkownik

Jeśli płytka ma być tworzona metodą "żelazkową" polecam parametr isolate ustawić na 0.032 inch.
Przeplotki również polecam prowadzić w linii prostej. Otwory na przeplotki możesz powiększyć. Standardowo jest chyba 0.6mm. Przeplotka przy gnieździe ISP jest za blisko. Wyrównaj gniazda ARK - najlepiej jakbyś je połączył ze sobą.

Pozdrawiam!

PostNapisane: 3 lis 2014, o 18:01 
Nowy

D3vill napisał(a):

Czyli, że im większe pole masy pod prockiem tym lepiej? Jeżeli tak to oczywiście ścieżkę przesunę.

Lepiej, ale zwróć również uwagę na to jak wąskim "przesmykiem" masa dostaje się na pin 31 Atmegi a może być lepiej więc można przesunąć.

Strefa czasowa: UTC + 1