Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 sty 2025, o 06:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 paź 2014, o 09:49 
Nowy

Witam !

Proszę o pomoc.
Postanowiłem do mojego projektu dołożyć wyświetlacz OLED 0,96" sterowany po I2C.
Ponieważ program napisany w bascomie przepisałem procedurę inicjalizacji wg. kodu z C

[ panie kolego a zapoznałeś się najpierw z tym: topic7402.html ??? ... czyli jak prawidłowo umieszczać kod na forum? .... druga sprawa, czy tak na chybił trafił wybierasz dział w którym piszesz post ? :( ... bo co ma ten wątek wspólnego z działem "Bascom AVR" ? - ok popraw najpierw kod wg tej instrukcji z linku - mirekk36 ]

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Mój problem polega na tym że wyświetlacz zaczyna rysować od połowy w dół a potem od góry dalej w dół.
Wiem że wg datasheet SSD1306 odpowiedzialny jest Set COM Pins Hardware Configuration (DAh) - tak mi się przynajmniej wydaje.
Próbowałem różnych ustawień może chaotycznie i nie potrafię tego ogarnąć.
Wszystko inne czyli samo wyświetlanie, regulacja kontrastu, inwersja, odświeżanie itd.
Problem tylko z ustawieniem adresu początku wyświetlania.

pozdrawiam
Paweł

ps.
wklejanie kodu poprawiłem
dział jest dobry

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 paź 2014, o 10:23 
Użytkownik

Wrzucasz wycinek kodu Mirkowego w C i liczysz ze ktoś znajdzie błąd u Ciebie w Bascomie? Ja nie potrafię tak.
Ale szukał bym raczej w okolicach set start line

PostNapisane: 29 paź 2014, o 10:40 
Moderator

pawelkiwi napisał(a):
dział jest dobry

ok przepraszam - spojrzałem tylko na kod ...

PostNapisane: 29 paź 2014, o 11:20 
Nowy

Problem nie dotyczy kodu w Bascomie.
Wysyłam po kolei inicjalizację wyświetlacza po I2C wzorując się na inicjalizacji Pana Mirka w C (ponieważ jestem poza domem nie mam dostępu do kodu w Bacomie bo bym załączył).
Post napisałem ponieważ czytając forum odnośnie uruchamiania OLED-a parę postów było właśnie o podobnym efekcie czyli rysowanie w pamięci nie było w lewym górnym rogu 0,0 tylko w połowie czyli 0,32.
Myślałem że ktoś mi podpowie mi co w inicjalizacji decyduje o takim sposobie początku rysowania.

----
Problem rozwiązany.
1. Dorobienie resetu do LCD wg. opisu Pana Mirka pomaga w momencie dziwnych "zwisów" programowych wyświetlacza.
Objawiało się to tym że mimo już 100% dobrego programu wyświetlacz nie potrafił się zainicjalizować. Teraz inicjalizacja w 100% pewna. Tak więc nie tylko SPI ale i I2C ma te same bolączki. Do wylutowania elementy D1, R4, C7 i we wspólny punkt łączący te elementy na dole dolutować pin RST. Oczywiście w programie przy inicjalizacji na początku HI, LO, HI.
2. Resystory PullUp - wymagane wg. noty SSD1306 - u mnie okazały się być potrzebne przy jednym egzemplarzu, przy drugim nie ( obydwa OLED-y od Pana Mirka).
3. Najważniejsze. Poprawna inicjalizacja. Nie będę pisał tylko załączę prawidłowy kod. Może się komuś przyda.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Pozdrawiam wszystkich.
Panie Mirku podgląd inicjalizacji u Pana przydał się + troszkę dodałem :)

Strefa czasowa: UTC + 1