Problem nie dotyczy kodu w Bascomie.
Wysyłam po kolei inicjalizację wyświetlacza po I2C wzorując się na inicjalizacji Pana Mirka w C (ponieważ jestem poza domem nie mam dostępu do kodu w Bacomie bo bym załączył).
Post napisałem ponieważ czytając forum odnośnie uruchamiania OLED-a parę postów było właśnie o podobnym efekcie czyli rysowanie w pamięci nie było w lewym górnym rogu 0,0 tylko w połowie czyli 0,32.
Myślałem że ktoś mi podpowie mi co w inicjalizacji decyduje o takim sposobie początku rysowania.
----
Problem rozwiązany.
1. Dorobienie resetu do LCD wg. opisu Pana Mirka pomaga w momencie dziwnych "zwisów" programowych wyświetlacza.
Objawiało się to tym że mimo już 100% dobrego programu wyświetlacz nie potrafił się zainicjalizować. Teraz inicjalizacja w 100% pewna. Tak więc nie tylko SPI ale i I2C ma te same bolączki. Do wylutowania elementy D1, R4, C7 i we wspólny punkt łączący te elementy na dole dolutować pin RST. Oczywiście w programie przy inicjalizacji na początku HI, LO, HI.
2. Resystory PullUp - wymagane wg. noty SSD1306 - u mnie okazały się być potrzebne przy jednym egzemplarzu, przy drugim nie ( obydwa OLED-y od Pana Mirka).
3. Najważniejsze. Poprawna inicjalizacja. Nie będę pisał tylko załączę prawidłowy kod. Może się komuś przyda.
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Pozdrawiam wszystkich.
Panie Mirku podgląd inicjalizacji u Pana przydał się + troszkę dodałem