Mam dwa krótkie pytania dot. transceiverów RFM73-D (czyli wersja "przewlekana).
1. Jeśli ktoś miał do czynienia z tymi modułami, to wie, że ich rozstaw nóżek jest mniejszy, niż rozstaw otworów płytki stykowej i jest problem z ich podpięciem do niej, a prowizoryczne "druciarstwo" jest kłopotliwe. Jest jakiś prosty sposób na to? Ja myślałem o dwóch rozwiązaniach. Pierwszy to znalezienie przewodów, które z jednej strony będą miały mniejszych rozmiarów żeńskie goldpiny (chyba rozumiecie, o co chodzi). Drugi pomysł to zrobienie przejściówki PCB - powiercenie otworów w laminacie, poprowadzenie ścieżek do goldpinów i podłączanie do stykówki przez przewody (typu: goldpin żeński --- goldpin męski). Pytanie tylko czy nie ma lepszych rozwiązań, albo czy nie pojawią się jakieś trudniejsze w filtracji zakłócenia w.cz. (nie jestem ekspertem od EMC, nie wiem czy mogą wystąpić), układy TRX pracują na 2.4 GHz. Ewentualnie można zrobić małą przejściówkę z goldpinami bezpośrednio wpinaną do płytki, bez przewodów.
2. W dokumentacji
http://www.hoperf.com/upload/rf/RFM73-D ... t-V2.0.pdf jest napisane "V2.0", natomiast na posiadanych przeze mnie modułach widnieje napis "1.0". Pytanie, czy są jakieś różnice czy to po prostu poprawiona wersja dokumentacji?