Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 4 kwi 2020, o 22:30


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: ATB-CAN Shield
PostNapisane: 22 mar 2020, o 21:34 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 sty 2018
Posty: 66
Pomógł: 0

Witam, mam pytanie, czy ktoś już podejmował próby łączenia się z jakąś swoją "biurkową" siecią CAN ?:) Zaczynam wdrażać kod z redbooka i mam oczywiście mase pytań ale no nei wszystko na raz :) Zasadnicze pytanie ,czy programując Shield , a dokładniej procka na nim ,używając zestawu ATB , należy wyciągnąc Atmege 32 będącą jego elementem ? Mówiąc szczerze troche zgłupłem i samo pytanie jest smieszne ale wole zapytać :) U mnie MkAVRCalc , wykrywa tylko ją , zatem jak wsad z Eclipsa ma trafić do niego ?:) Będe wdzięczny za każdą pomoc :)

------------------------ [ Dodano po: 21 minutach ]

Jeszcze chciałem dopytać , czy jeśli dopinam sie zestawem z CAN Shieldem , to czy w CanSharku powinno mi wykryć go mimo braku jeszcze odpowiedniego wsadu do komunikacji ? NA tą chwile , po podłączeniu zestawu ATB z Shieldem , nie mam nic :/ Jeśli ktoś już o to wszystkp ytał to proszę o link do tego wątku bo chyba ja tylko jestem tu taki nieogarnięty :P



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 mar 2020, o 22:00 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 lut 2014
Posty: 270
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 13

Tak, musisz wyciągnąć Megę z ATB



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 mar 2020, o 22:01 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2073
Pomógł: 98

W atb musisz mieć wyjęty procek skoro wsadzasz shielda z innym prockiem. Dual core'a chciałbyś mieć? ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 mar 2020, o 22:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 sty 2018
Posty: 66
Pomógł: 0

Ok dzięki tutaj teraz fkatycznei MkCalc pokazuje co trzeba :) A Can Shark ? Nadal próbuje sie łączyć i ....kicha ...nic :/

------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]

Czy chodzi o tą właśnie implementacje z redbooka by zapakować wsad na początek który tam jest?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 mar 2020, o 00:48 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25295
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 957

feniks_ napisał(a):
A Can Shark ? Nadal próbuje sie łączyć i ....kicha ...nic

Ale jaki ty masz moduł ? Zwykły ATB CAN SHIELD ? czy jeden z trzech niżej:

CAN DIAG LITE?
CAN DIAG STAR?
CAN DIAG GENETIX?

chodzi o nagrody z PP

Bo jeśli masz zwykły ATB CAN SHIELD no to nie dziwne, że CAN SHARK nie będzie chciał się z nim "zwąchać" niestety.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 mar 2020, o 11:05 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 sty 2018
Posty: 66
Pomógł: 0

CAN Diag Lite - zakupiony w pierwszej transzy na polaku potrafi

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Zamieszcze foto podłączenia , ale tak naprawde wyciagłem Atmege z zestawu , wpiałem Shield i podpiałem sie do kompa - w CAN Sharku go nie widzi :X po kliknieciu connect próbuje się łączyć , po czym po wczytywaniu się pasku przez chwile wyświetla się COM ON , i za chwilke off . MKAvRCalc tak jak pisałem widzi procka z zestawu



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 mar 2020, o 15:14 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 376
Pomógł: 19

Sprawdź jaki masz włożony kwarc w zestaw musi być 16MHz



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 mar 2020, o 15:36 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2017
Posty: 298
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 27

feniks_ napisał(a):
Zamieszcze foto podłączenia , ale tak naprawde wyciagłem Atmege z zestawu , wpiałem Shield i podpiałem sie do kompa - w CAN Sharku go nie widzi :X po kliknieciu connect próbuje się łączyć , po czym po wczytywaniu się pasku przez chwile wyświetla się COM ON , i za chwilke off . MKAvRCalc tak jak pisałem widzi procka z zestawu

A jak masz ustawione zworki od TX i Rx, zaraz przy module na płytce ATB? Tam musi być "fabryczne ustawienie" jeśli się nie mylę, tak by moduł FTDI komunikował się z CanDiagiem Lite - bo to chyba on "odwala" robotę przy komunikacji CanShark z modułem Can Diag Lite.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 mar 2020, o 19:14 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25295
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 957

feniks_ napisał(a):
w CAN Sharku go nie widzi

A jak ma widzieć jeśli nie wgrałeś wsadu CAN SHARK'iem ?

Poza tym co napisali koledzy wyżej - sprawdź to czyli i kwarca i zworki na ATB

to musisz wgrać Firmware i masz do tego opcję w CAN SHARK. I bez obaw później możesz spokojnie skasować firmware i bawić się szildem do swoich celów a później znowu wgrać wsad CAN SHARK'iem ;) ile wlezie

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 mar 2020, o 20:41 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 sty 2018
Posty: 66
Pomógł: 0

No więc tak, faktycznie zestaw ATB ma standardowo 11 Mhz , zatem zmieniłem na 16 i faktycznei postęp jest - wgrał się firmware :) Pod tym względem faktycznie postęp i dziękuje za to :) Ale z CAN Sharkiem dalej się nei łączy , znaczy po kliknięciu na connect , leci pasek ładowania i bez zmian. Czy tak ma być nadal nawet po wgraniu firmware?RX i TX na zestawie mam zwarte tzn dokładniej piny JP6 i JP7.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 mar 2020, o 23:56 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 sty 2018
Posty: 66
Pomógł: 0

co moge jeszcze dodać, podczas ładowania paska wczytywania się - miga dioda RX na zestawie , TX nic



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 mar 2020, o 06:45 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25295
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 957

feniks_ napisał(a):
co moge jeszcze dodać, podczas ładowania paska wczytywania się - miga dioda RX na zestawie , TX nic


Oj ... to niedobrze - ale spokojnie, wszystko da się doprowadzić do porządku, tylko musisz się już dalej ze mną na maila skontaktować biuro@atnel.pl w tej sprawie

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 mar 2020, o 21:04 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 03 sie 2019
Posty: 5
Pomógł: 0

Czyli nie można wgrać firmware z Can Sharka do CAN Shielda?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 mar 2020, o 21:15 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25295
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 957

k3be napisał(a):
Czyli nie można wgrać firmware z Can Sharka do CAN Shielda?

A dlaczego niby nie można ? kto koledze tak powiedział ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 mar 2020, o 21:20 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 03 sie 2019
Posty: 5
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
feniks_ napisał(a):
A Can Shark ? Nadal próbuje sie łączyć i ....kicha ...nic

Ale jaki ty masz moduł ? Zwykły ATB CAN SHIELD ? czy jeden z trzech niżej:

CAN DIAG LITE?
CAN DIAG STAR?
CAN DIAG GENETIX?

chodzi o nagrody z PP

Bo jeśli masz zwykły ATB CAN SHIELD no to nie dziwne, że CAN SHARK nie będzie chciał się z nim "zwąchać" niestety.


Wywnioskowałem z tego postu, widocznie nie zrozumiałem kontekstu.

W sumie miałbym pytanie odnośnie któregoś z tych Shieldów. Można ich użyć w CAN Sharku odnośnie magistrali LIN?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 mar 2020, o 11:02 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25295
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 957

k3be napisał(a):
Wywnioskowałem z tego postu, widocznie nie zrozumiałem kontekstu.

Do zwykłego CAN SHIELDA, który nie był kupiony jako jeden z trzech wyżej wymienionych np CAN DIAG LITE, może sobie wgrać wsad ale i tak nie będzie on działał z CAN SHARKIEM rozumiesz?

Żeby CAN SHIELD działał z CAN SHARKiem musiał być kupiony jako CAN DIAG LITE itp

-----------------

k3be napisał(a):
Można ich użyć w CAN Sharku odnośnie magistrali LIN?

A w jaki sposób skoro nie mają ani drivera LIN ani obsługi LIN w procku AT90CAN128 ?

do LIN'a jest: ATB CAN SHIELD M1, który ma procka ATmega64M1 czyli ze sprzętową obsługą LIN'a i jest driver LIN'a. Oczywiście to szield do własnych testów i zabaw bo z CAN SHARKiem nie będzie on działał.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 mar 2020, o 19:35 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 sty 2018
Posty: 66
Pomógł: 0

Witam! po wielu testach na szczeście z Panem Mirkiem doszliśmy do rozwiązania mojej sprawy :) Tak jak pisałem firmware się sciągał , ale nie chciał sie shield łączyć . Podejrzewaliśmy różne sprawy , ale ostatecznie sprawa się okazałą najprostsza z możliwych :) Rezonator 16 MHz który zastosowałem był trefny :) Rzadko się to zdarza ale jednak . Podmiana na inny nowy zrobiła robote ! NA dzień dzisiejszy śmiga shield pieknie :) Polecam dla wszystkich któryz nie mogą się połączyć z CAN Sharkiem , aby sprawdzili co najmniej jeszcze jeden kwarc :) Słowa uznania dla Pana Mirka za pomoc w sprawie :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 mar 2020, o 20:37 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25295
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 957

Dziękuję za opinię n/t pomocy technicznej ale zwrócę uwagę, że ku mojemu zaskoczeniu miałem ostatnio aż dwa takie zgłoszenia - że dziwnie nie działa niby szild - i w obu przypadkach niezależnie w różnych częściach Polski okazało się to samo ;) wadliwy kwarc 16 MHz ;) niezły numer - no ale zdarza się

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO