Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 lut 2025, o 15:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 sie 2014, o 10:50 
Nowy

Witam. Jestem w trakcie gruntownego remontu domu. Chciałbym przy okazji sprawić sobie dobre nagłośnienie domu. Wiem, że jeżeli nie zrobię tego teraz to później mogę żałować. Tylko nie wiem jak. Już trochę czuję się zmęczony tym planowaniem gdzie gniazdo, gdzie włącznik, jakie oświetlenie itd. Wczoraj wyczytałem że ktoś rozplanował sobie przewody pod głośniki. Jak? Co z kosztami? Zastanawiam się nad zatrudnieniem ekipy, która w profesjonalny sposób zajmie się instalacją tego wszystkiego. Kolega z pracy poleca mi http://............ Sam nie wiem już na co się zdecydować. Poradzicie???

Pierwszy post i już kryptoreklama? Może na początek wypadałoby się przywitać a nie linkami sypać.... -Sonix

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 sie 2014, o 16:34 
Użytkownik

Kolego, a jaki typ instalacji elektrycznej planujesz? -podtynkowy, wtynkowy, natynkowy (te nowoczesne listwy pcv-przeważnie białe)?

Co do planowania.. Masz pewnie gdzieś ogólny zarys budynku w dokumentach domu. Jak nie to MUSISZ pomierzyć długości i wysokości ścian, etc bo bez tego ani rusz. Potem kartka, ołówek i na papierze narysuj ogólny schemat całej kondygnacji/lub kilku kondygnacji, a następnie z góry schemat pomieszczenia - zwłaszcza tego gdzie mają być głośniki. To całe planowanie to nie jest takie coś jak pstryknięcie palcami i już jest i zgadzam się z Tobą, że to męczące jeśli robić samemu (zwłaszcza jak się nie ma jako-takiego pojęcia o elektryce). Ehhh... Projektując sieć elektryczną w domu trzeba brać kilka różnych rzeczy pod uwagę, bo inaczej projektujesz schemat sieci elektrycznej w łazience, a inaczej w sypialni, czy w warsztacie (napomnę, że po co komuś gniazda mocy w sypialni? -ale w warsztacie czy garażu przydadzą się). Teraz dodatkowo grubość i rodzaj kabli co ma niemałe znaczenie na szerokość kucia muru, lub szerokość listwy pcv... Dodatkowo te kable nie mogą od tak sobie leżeć jeden na drugim i byle jak się krzyżować - to są elementarne zasady.. Aby nie przedłużać i nie stwarzać wrażenia wymądrzania się (bo nie to jest moim celem), sugeruję:
- zdobyć DOKŁADNE plany budynku lub je zrobić DOKŁADNIE samemu
- wybrać pomieszczenie gdzie mają być głośniki i jak i ile ma być ich rozmieszczone
- zatrudnić elektryka, który WIE co robi, a nie byle "fachowca", tzw. "złotą rączkę", albo ryzykować i robić samemu, a potem po paru latach wdychać smród spalonej instalacji i od nowa rypać ściany (znaczy się tynki).

Pozdrawiam! J23

PostNapisane: 27 sie 2014, o 09:55 
Nowy

Przepraszam za link w pierwszym poście, ale potrzebowałem porady. Nie jest to oczywiście żadna reklama.

Planuję zrobić instalacje podtynkowe. Oczywiście zarys budynku mam i zgodnie z Twoimi wskazówkami wszelkie pomiary wykonałem. Wstępny plan budynku również, jednak to nie jest takie proste jakby się mogło wydawać... Za na mową kolegi poprosiłem już firmę <ocenzurowano> o wstępną wycenę inteligentnych instalacji. Nie jestem wstanie sam tego wykonać tak jak myślałem na początku. Muszę zatrudnić kogoś do pomocy. Dzięki j23 za wszelkie wskazówki :)

-- proponuje nie umieszczać linków i nazw firm które coś tam mają zrobić .... <ocenzurowałem> -- SunRiver

PostNapisane: 27 sie 2014, o 12:13 
Użytkownik

Jak nie link to nazwa firmy... aby wyszukiwarki zaindeksowały co?

PostNapisane: 28 sie 2014, o 01:28 
Użytkownik

rysiek_mela napisał(a):
Dzięki j23 za wszelkie wskazówki :)
Nie ma sprawy, ale jakbyś kliknął "pomógł" to by było miło ;)

Jeszcze taka sprawa co do instalacji podtynkowych, bo będziesz ładował kasę w kabel. Naprawdę niech najpierw plany domu odbejrzy elektryk i stwierdzi jaki kabel ma być i ile. To jest ważne, bo trzeba zrobić lekki zapas z uwagi na połączenia pod kątem prostym z tego co mi wiadomo. Potem jak już wszystko będzie zrobione możesz chcieć wiercić kołki rozporowe w ścianach, no i wtedy wychodzi na jaw sprawa z instalacją podtynkową. Jak połączenia są pod kątem prostym, to od puszki elektrycznej łatwo dość jak idą kable, a jak kabel leci "jak go starczyło" (czyli czasem na ukos), to wiercąc otwór na kołek możesz się władować w kabel np. trójfazowy... Acha, jeżeli to nie problem dla elektryka to niech zwróci uwagę na połączenia kabli, bo jak kabel jest luźny na jakimś złączu to mimo iż przewodzi prąd, to następuje lekkie zwarcie, co po pewnym czasie powoduje fajczenie się instalacji i ew. pożary. Ale jeśli to szanująca się firma to powinni o tym wiedzieć. Poza tym elektrycy jak każdy inny specjalista nie lubią jak patrzy im się na ręce ;) A jak to jest elektryk trochę starej daty, to zaproponowanie czegoś tak drobnego jak kawy/herbaty na pewno nie zaszkodzi a pomoże. ;)

Pozdrawiam! Jarek

Strefa czasowa: UTC + 1