Żeby ułatwić sobie z nim pracę i zapewnić możliwość współpracy jego z napięciem 5V i co za tym idzie wyświetlaczem LCD zrobiłem konwerter napięć 3,3V/5V zbudowany na układzie MAX3378 wraz z popularnym stabilizatorem napięcia 3,3V LM1117. Dodatkowo na module dodałem dwa piny do podłączenia analizatora stanów logicznych, które ułatwiły mi dogadywanie się z czujnikiem.
Schemat oraz zdjęcia poglądowe konwertera (w załączniku dodaję pliki z Eagla):
Do obsługi wyświetlacza LCD i sprzętowej komunikacji I2C wykorzystuję biblioteki Mirka z Blue Booka, wszystko jest wpięte w sposób standardowy do zestawu ATB. Za PINY sterujące wyświetlaczem LCD odpowiada PORT A, a do komunikacji z czujnikiem wykorzystuję PINY PC0 (SCL) i PC1 (SDA).
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Starałem się żeby program był czytelny a opis jego działania zawarłem w komentarzach. Jeśli jednak jest coś nie zrozumiałe oraz ktoś dostrzega błędy w programie/konwerterze napięć, ma uwagi bądź widzi co by można poprawić zmienić czy udoskonalić to oczywiście proszę o sugestie. Należy jeszcze wspomnieć iż owy akcelerometr komunikuje się również przez magistralę SPI oraz ma bardzo ciekawe dwa wyjścia przerwań INT1 i INT2, ja na razie tego nie oprogramowałem ale możliwe że zrobię kolejną wersję programu testowego bądź już takiego co robi coś konkretniejszego i wtedy stosowna implementacja ich obsługi w kodzie się pojawi, póki co w planach mam połączenie go z matrycą diod LED 8x8, która zapalała by odpowiednie diody podczas poruszania, prace nad tym w zasadzie już trwają.
Dodaję poniżej jeszcze filmik poglądowy działania obecnej wersji w/w programu:
Załączniki:
Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości