To mój pierwszy post na tym forum więc najpierw chciałbym się przywitać.
Witam Wszystkich Użytkowników.
Piszę, ponieważ mam sprawę, w której nie jestem najlepszym specem...
Otóż jest oscyloskop do kupienia jak w temacie Hameg HM203. Jest jedno ale. Sprzedający sprzedaje go jako uszkodzono, ponieważ wie co to jest tylko dlatego, że syn tego używał. Właściciel umie to "coś" włączyć i nic więcej.
Po włączeniu oscyloskopu do zasilania ukazują się dwie poziome linie z racji, że jest dwukanałowy. Na zdjęciu(pierwsze z kolei) widać że górna linia opada w dół z prawej strony(jej prawa strona opada względem lewej). Nie jest to jakieś rzucające się w o czy, ale jest. Myślałem, że może to być spowodowane tym iż zdjęcie zrobione zaraz po włączeniu oscyloskopu a nie po odczekaniu chociaż kilku minut. Żeby sprawdzić jego stan na odległość napisałem do sprzedawcy łopatologicznie co trzeba zrobić aby choć troszkę sprawdzić jego działanie.
Oto mój email do sprzedawcy:
Proszę podłączyć oscyloskop do prądu. Niech Pan poczeka z 20 min aż lampa się rozgrzeje.
Proszę te dolne dwa czerwone pokrętła ustawić na 0.2 tak jak zaznaczyłem to zielonymi okręgami na zdjęciu.
Teraz ten wystający "mały bolce" zaznaczony czerwonym okręgiem proszę podłączyć do pierwszego żółtego okręgu po lewej stronie. To wejście jest opisane jako VERT. INP. I. Proszę zrobić zdjęcie całego panelu przedniego. Tak samo trzeba by zrobić z tym drugim wejściem zaznaczanym na żółto po prawej stronie, Czyli ten wystającym "mały bolec" zaznaczony na czerwono proszę podłączyć do wejścia na dole po prawej stronie zaznaczonego żółtym okręgiem i zrobić zdjęcie.. Do tych podłączeń służy ten czarny kabel. Czyli ten krokodylek taki zaznaczony czerwonym okręgiem trzeba podłączyć do tego małego bolca oznaczonego czerwonym okręgiem. A żółtą część tego kabla do żółtych wejść na oscyloskopie.
I zdjęcia:
![Obrazek](http://forum.atnel.pl/_obrazki/o/thumb/5241/f19b1f82efc64e935fb09cd498a64be9.jpg)
![Obrazek](http://forum.atnel.pl/_obrazki/o/thumb/5241/080bdabacc49b3f60d20830119d4e65f.jpg)
I oto odpowiedź sprzedającego:
A więc po wykonaniu tych ustawień i połączeń zgodnie z panską instrukcją przy prawym połączeniu wyjścia z bolcem dolna pozioma zielona kreska robi się trochę szersza i taka jakby rozmyta to samo jest po lewej stronie.
Niech wypowie się na ten temat ktoś kto się zna więcej niż ja, ponieważ chce kupić jakiś oscyloskop w dobrej cenie(350zł max) a za tego bym dużo nie zapłacił. A jeśli jest sprawny to powiedzcie ile jest wart.
Dzięki za uwagę.