Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 gru 2024, o 22:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 cze 2014, o 23:22 
Użytkownik

Chciałbym się doradzić w jaki sposób w Bascomie mogę zrealizować procedurę odbierającą dane przez port szeregowy. Mam połączone dwie atmegi8 (1 Tx -> 2 Rx), gdy w pierwszej wciskam przycisk powinna wysłać bajt, a druga powinna go odebrać, przetworzyć i czekać na wysłanie kolejnego bajtu. O ile z wysyłaniem nie ma problemów, o tyle mam zagwozdkę z systematycznym ich odbieraniem. Stosowałem komendy Waitkey oraz Inputbin, ale one po odebraniu bajtu kończą swoje działanie i kolejne dane nie są już odbierane. Potrzebuję procedurę, która będzie czekała na nadchodzącą transmisję i jednocześnie nie będzie blokowała pracy programu, po odebraniu bajtu przypisze go odpowiedniej zmiennej. Czy ktoś zechce mi pomóc? :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 cze 2014, o 02:13 
Użytkownik

Jeśli ma oczekiwać i zarazem nie blokować to chyba przerwanie było by odpowiednie. Popatrz do help w polskiej wersji, tam coś jest napisane, poza tym pamiętam że tam nawet jakies przykłady były.

PostNapisane: 4 cze 2014, o 08:49 
Użytkownik

moze to cos pomoze :)

http://avrhelp.mcselec.com/index.html?c ... rialin.htm

PostNapisane: 4 cze 2014, o 11:35 
Użytkownik

Wypróbowałem już wszystkie możliwości i poza jednokrotnym odbiorem komendami waitkey, input, czy inputbin nic nie działa. Nawet komenda ischarwaiting nie funkcjonuje, a powinna. Dodam, że w programie mam przerwanie od licznika timer1.

PostNapisane: 4 cze 2014, o 11:57 
Moderator

maryushr napisał(a):
Wypróbowałem już wszystkie możliwości i poza jednokrotnym odbiorem komendami waitkey, input, czy inputbin nic nie działa. Nawet komenda ischarwaiting nie funkcjonuje, a powinna. Dodam, że w programie mam przerwanie od licznika timer1.

Skoro NIC koledze nie funkcjonuje to można byłoby wysnuć DWA wnioski, tylko dwa wnioski:

1. albo te polecenia nigdy nie działały i nie działają w Bascomie, a wszyscy którzy ich używają i piszą że są ok - to kłamią w żywe oczy łącznie z autorem Bascoma

2. albo kolega coś źle robi ... i to totalnie źle robi ....

Którą opcję wybierasz ?

PostNapisane: 4 cze 2014, o 12:28 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Skoro NIC koledze nie funkcjonuje to można byłoby wysnuć DWA wnioski, tylko dwa wnioski:

1. albo te polecenia nigdy nie działały i nie działają w Bascomie, a wszyscy którzy ich używają i piszą że są ok - to kłamią w żywe oczy łącznie z autorem Bascoma

2. albo kolega coś źle robi ... i to totalnie źle robi ....

Wolałbym żeby była to odpowiedź druga, bo błędy można poprawić.
Zamieszczam kod programu:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Kody wklejamy przy pomocy syntax=basic4gl - Różowo-zielony J.

PostNapisane: 4 cze 2014, o 13:17 
Moderator

maryushr napisał(a):
Wolałbym żeby była to odpowiedź druga, bo błędy można poprawić.

No ale widać, że zakładasz - że jest możliwa w ogóle pierwsza opcja .... więc przy takim podejściu to jeszcze dłuuuuuuuuuuga droga przed kolegą ... :(

PostNapisane: 4 cze 2014, o 14:50 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
No ale widać, że zakładasz - że jest możliwa w ogóle pierwsza opcja .... więc przy takim podejściu to jeszcze dłuuuuuuuuuuga droga przed kolegą ... :(

Wolałbym się skupić bardziej nad kodem programu, niż nad tym co zakładam, a czego nie zakładam, bo nie ma to wpływu na poprawność działania tego programu. Ale skoro już temat został podjęty, to im dłuższa droga tym więcej można się nauczyć i zagłębić w tematykę, nikt przecież nie jest fenomenalny. Jedyne co się traci, to czas, a pogoda ładna, zamiast siedzieć przy komputerze można pójść na spacer lub robić coś innego. Tak, czy inaczej cel wymaga osiągnięcia, a droga może być długa ;)

PostNapisane: 4 cze 2014, o 15:17 
Użytkownik

maryushr napisał(a):
Wolałbym się skupić bardziej nad kodem programu, niż nad tym co zakładam, a czego nie zakładam, bo nie ma to wpływu na poprawność działania tego programu.

Rozumiem że kolega pisze program na żywca bez żadnych założeń... a tu Mirek dobrze mówi, bo czasami jak sobie wbijesz że u Ciebie na bank dobrze że coś gdzieś źle to nigdy nie zauważysz swojego błędu... a jak Ci sarkastycznie Mirek zasugerował skoro wszystkim to działa i piszą w tym języku od lat a Tobie nagle nie działa to raczej ty masz coś źle... więc pomyśl nad swoimi założeniami, weź kartke, rozrysuj co i jak, dopasuj kod do narysowanych kwadracików i po nitce do kłębka znajdziesz co masz źle... tak tak... masz... bo zazwyczaj błąd jest po naszej stronie.... ;)
A jak na chwilę obecną masz ciemność i wszystko wydaje Ci się ok to może lepiej wykorzystać pogodę, pójść na spacer, dotlenić to co się przydaje przy programowaniu i wrócić do tematu wieczorem... ;)

PostNapisane: 4 cze 2014, o 15:26 
Moderator

No ale widzisz - właśnie O TO CHODZI, bo gdy ktoś nie widzi własnych błędów - tylko szuka ich u producentów a to oprogramowania a to części elektronicznych to nawet ciężko coś takiej osobie z takim nastawieniem podpowiadać - bo z góry i tak jest to skazane na porażkę ....

Wystarczy jednak zmiana nastawienia i łatwiej się rozmawia bo DOKŁADNIE jak mówisz .... tzn piszesz wyżej

---------------------

wracając więc do meritum .... proponuję ci po pierwsze odchudzić i napisać ten kod od nowa - taki testowy - tylko do odbierania danych i np ich wyświetlania na LCD albo nawet do odsyłania przez UART - wersja testowa. Bo generalnie cały program to niezły tzw bajzelek (bez obrazy) ale i to rozumiem bo każdy się uczy ...

polecenie Ischarwaiting możesz umieścić w pętli głównej i oczekiwać na nadlatujące znaki ale ....

ALE MUSISZ pamiętać o tym, że nie możesz wykonywać żadnych dłuższych operacji pomiędzy tym sprawdzaniem bo od razu rozwali ci to właśnie ten odbiór

druga sprawa - potestuj sobie to NAJPIERW na terminalu czyli komunikacja z kompem przez RS232 - od tego się zaczyna naukę tworzenia komunikacji RS232, bo jak ty to odpalasz od razu na dwóch prockach - to jak widzę nie masz ŻADNEJ kontroli nad tym co się dzieje ....

a gdybyś chciał mieć - to co za problem wpiąć się pinem RX jakiejś przejściówki w jedną albo drugą linię transmisyjną pomiędzy prockami i podsłuchiwać na terminalu co się dzieje - nie sądzisz że będzie łatwiej ...

tylko .... no właśnie - tylko ZAPOMNIJ wtedy o przesyłaniu jakichś tam bajtów o wartości = 1 bo to kompletnie bez sensu do testów z terminalem, a dla ciebie żadna różnica jeśli będziesz np przesyłał kod ASCII znaku 1 czyli bajt o wartości 49 i już na terminalu będziesz mógł podglądać jak procki między sobą gadają ...

jeśli wydaje ci się to mało zrozumiałe z tym ASCII to zajrzyj proszę tutaj:

http://mirekk36.blogspot.com/2014/06/ja ... ascii.html

PostNapisane: 4 cze 2014, o 15:38 
Użytkownik

Doszedłem do wniosku, że zacznę jednak od podstawowej komunikacji pomiędzy procesorami, czyli tylko i wyłącznie odbiór wysyłanych znaków z wykorzystaniem zwykłego LCD, w projekcie mam zastosowany LCD 3,5 cyfry. Myślę, że przyczyną jest właśnie obsługa tego wyświetlacza, która rozwala mi komunikację. Ale to się okaże. Dziękuję za pomocne odpowiedzi.

PostNapisane: 4 cze 2014, o 18:33 
Użytkownik

Można wykorzystać polecenia prinbin oraz inputbin lub serin i serout. Musisz doczytać.

PostNapisane: 6 cze 2014, o 23:05 
Użytkownik

Możliwości jest wiele a rozwiązań tyle co programistów.
Można użyć znaków ASCII co może być czytelne dla oka i łatwe do testowania z terminala poprzez wklepywanie kolejnych znaków.
czyli w pętli głównej piszesz:

język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Można tez użyc petli while -wend przykład dla drugiego portu
język basic4gl

powyższe załatwia odbiór znaków ascii trzeba to teraz jakoś rozróżnić i zareagować.
Pasuje po grupować te znaki w jakieś komendy:

język basic4gl

Żeby było jeszcze prościej i dla potomnych dla komend można zastosować stałe i łatwo sobie je edytować.

Każde z wczesniej opisanych select CASE mozna sobie teraz łatwo edytować bez żmudnego przewijania w kodzie.
Zmieniając stałe poniżej.
język basic4gl

Rozwiązanie z printbin
Przydała by się tablica żeby odebrać dane ciurkiem.
Podzielić na w bajty itp.

język basic4gl

Część nadawcza:

język basic4gl

To są wycinki najważniejszych fragmentów można z tego posklejać co nie co.
Paweł

PostNapisane: 7 cze 2014, o 22:03 
Użytkownik

Niveasoft napisał(a):
PS. Uart może być też buforowany

Ja bym powiedział że MUSI być buforowany.

PostNapisane: 9 cze 2014, o 20:41 
Użytkownik

Niveasoft napisał(a):
Funkcja Ischarwaiting nie działa gdy włączymy buforowanie w Config serialinn.

Nie zgodzę się z tobą nie działa jak używasz software uart.
Jak używasz Hardware Uart działa bo sama nazwa mówi is char waiting -czyli jeśli znak czeka gdzie w buforze.
I dokładnie jest to zademonstrowane w przykładzie do ischarwaitng
język basic4gl

PostNapisane: 11 lip 2014, o 20:02 
Użytkownik

Widzę że autor już zdążył zapomnieć o swoim problemie bo ani "bee" ani "mee" na nasze odpowiedzi.

Strefa czasowa: UTC + 1