Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 sty 2025, o 18:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 maja 2014, o 11:44 
Nowy

Witam, to mój pierwszy post więc się przywitam, hej. Jakiś czas temu kupiłem bluebooka i postanowiłem nauczyć się C, ale doszedłem do połowy i byłem przerażony tymi, tymi..."<<<, >>>,==,++,}},%%,##" krzaczkami, a chyba tylko dlatego, że wcześniej pisałem w bascomie. Po pierwszym zniechęceniu zakupiłem Arduino Uno, i zaczynam się bawić i czasami wspomagam się się książką pana Mirka. Ale do rzeczy zaczynam pisać program do obsługi multipleksowanie wyświetlaczy 7 segmentowych i napotkałem na pierwszy problem. API arduino wypluwa mi błąd iż zmienne SegA, SegB, SegC, SegD, SegE, SegF i SegG są nie zdeklarowane w funkcji 'Liczba' i nie wiem dlaczego bo są na samym początku programu i z mojej wynika, iż są to zmienne globalne.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 maja 2014, o 12:27 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

To jest program na PC?

PostNapisane: 31 maja 2014, o 13:23 
Użytkownik

Błąd jest taki że zmienna nazywa się segA a ty piszesz SegA, pamiętaj że wielkość liter ma znaczenie.

Tutaj masz poprawiony kod, i to nie jest C# :)

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 31 maja 2014, o 16:36 
Moderator

MaxD23PL napisał(a):
i czasami wspomagam się się książką pana Mirka

i to jest błąd "że czasami" się wspomagasz - bo efekty wtedy są opłakane jak widać na załączonym obrazku ... tym bardziej, że to nie jest książka do arduino a wyrywkowo czytane fragmenty książki tym bardziej doprowadzą cię na skraj rozpaczy i stwierdzisz pewnie niedługo że książka jest do ..... Y ... no właśnie ...

Druga sprawa - nawet nie zdajesz sobie jeszcze sprawy, że arduino to nie jest ani czysty C ani czysty C++ .... i to kolejny powód do twojej frustracji bo mało rzeczy z Bluebooka będzie ci działać w arduino ....

------------------------------

Stąd moja propozycja - weź ty lepiej poświęć czas po to aby RAZ - JEDEN RAZ przeczytać tę książkę tak w całości od początku do końca - sam zobaczysz ile ci to da, i WCALE mi nie chodzi o to że ktoś zaraz się po jednokrotnym przeczytaniu z niej wszystkiego nauczy - ale ... przynajmniej zobaczy jaką drogą nauki w ogóle iść żeby się nie miotać tak jak ty teraz - od arduino, poprzez C, poprzez C++ do tego co teraz robisz ....

nawet na tej swojej płytce arduino będziesz mógł testować wtedy programy z książki, ale wszystko po kolei i małymi kroczkami .... Taki sposób to dużo większa pewność - że się nie zniechęcisz i zobaczysz że tak jak wielu czytelnikom w końcu zacznie wszystko wychodzić ...

PostNapisane: 31 maja 2014, o 21:35 
Nowy

osa1313 napisał(a):
Błąd jest taki że zmienna nazywa się segA a ty piszesz SegA, pamiętaj że wielkość liter ma znaczenie.

Tutaj masz poprawiony kod, i to nie jest C# :)

Dziękuje, bardzo czyli jak zwykle jakaś pierdoła. Oczywiście czytam to forum i inne tego typu i widzę po wypowiedzi pana Mirka, że już zostałem sklasyfikowany i wrzucony do jednego wora...
Oczywiście zaczynam z innym językiem(bo z bascoma trudno się przesiąść ) ale nie jestem młodocianem który po mruganiu diodą chce oprogramować wyświetlacze 7" do tego kartaSD, i jak starczy miejsca w uK to jeszcze GPS. Co do książki, to nie mam zamiaru jej tak oceniać jak pan pisze to jest ona bardzo dobra. A ja nie wspomagam się kodami, tylko samą ideą działania bo pan to bardzo fajnie opowiada.

Co do kodu to zostało mi jeszcze ustawić Timer1 i rozdzielić liczbę na 0,10,100,1000. I mam jeszcze takie pytanie czy jeśli uda mi się skończyć ten kod to czy trudno z niego bedzie wykonać bibliotekę do arduino

PostNapisane: 31 maja 2014, o 22:10 
Moderator

MaxD23PL napisał(a):
że już zostałem sklasyfikowany i wrzucony do jednego wora...

Ja nikogo nie klasyfikuję, tylko podpowiadam, .... ale jeśli to problem to ok, już nie będę ...

Strefa czasowa: UTC + 1