Witam, chciałbym przedstawić projekt lampki RGB, którą wykonałem wraz z kolegą na potrzeby lekcji zajęć praktyczno-technicznych(3 klasa gimnazjum) . Ogólny zamysł był prosty: lampka miała być po prostu zwyczajną lampką RGB sterowaną przez bluetooth, póki co przez komputer, w niedalekiej przyszłości może uda się stworzyć aplikację na system Android. Wspomnę jeszcze, że ja byłem odpowiedzialny za lampkę, a mój kolega za oprogramowanie na PC, którego głównym zadaniem jest wysyłanie ramki danych o wypełnieniu PWM (0-255) dla każdego koloru. Aplikacja pozwala na kilka "możliwości" : wybór koloru z windowsowego okienka wybierania kolorów, przejścia bezpośrednie, których czas możemy dowolnie zmieniać oraz płynne przejścia, które całkiem ładnie wizualnie wyglądają, tak jak przy zwykłych przejściach można zmieniać czas trwania tych przejść itd. Ciekawą opcją zamiast wpisywania sekund jest wybór godziny "realnej" . Program na PC został napisany w C++. Mózgiem lampki odbierającym te dane jest moja płytka PCB z atmegą 8 na pokładzie. Program na atmegę niestety jeszcze w Bascomie (najwięcej kodu zajmuje początkowa "animacja", która jest wykonana w oparciu o korekcję Gamma , czego nie udało się niestety zrobić w programie na PC):
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Głównym zadaniem tego programu jest po prostu odbiór ramki (np; 100200255[enter] dla R=100 G=200 B=255) oraz rozdzielenie tego na pojedyncze bajty oraz ustawienie odpowiedniego pwm'u.
Schemat pojawił się już na forum: ;tutaj; Tutaj wersja końcowa schematu i PCB , z wyprowadzonymi kilkoma pinami "w razie czego"
Jeśli chodzi o hardware to wszystko widać na schemacie, dodam tylko że kwarc to 16MHz, dioda RGB 3W i że bluetooth, to jakże wspaniała płytka ATB BTM-222 z diodą "migającą" wyprowadzoną na obudowę, aha i proszę mnie za bardzo nie krytykować jeśli chodzi o czystość PCB jest to moja trzecia płytka PCB oraz pierwsza smd - więc cieszę się że w ogóle podołałem i że nie ma żadnych zwarć. Jeszcze kilka zdjęć i oczywiście filmik z działania lampki :
W załączniku załączam poglądowy program( port com na stałe ustawiony na com 5 ), oraz pliki do Eagla To tyle, zapraszam do komentowania oceniania oraz do kryki
>> edit dodałem nową wersję programu (program v2) (możliwość zmiany portu COM)
Załączniki:
Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości