Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 lis 2024, o 11:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 maja 2014, o 21:54 
Użytkownik

Witam, chciałbym przedstawić projekt lampki RGB, którą wykonałem wraz z kolegą na potrzeby lekcji zajęć praktyczno-technicznych(3 klasa gimnazjum) 8-) . Ogólny zamysł był prosty: lampka miała być po prostu zwyczajną lampką RGB sterowaną przez bluetooth, póki co przez komputer, w niedalekiej przyszłości może uda się stworzyć aplikację na system Android. Wspomnę jeszcze, że ja byłem odpowiedzialny za lampkę, a mój kolega za oprogramowanie na PC, którego głównym zadaniem jest wysyłanie ramki danych o wypełnieniu PWM (0-255) dla każdego koloru. Aplikacja pozwala na kilka "możliwości" : wybór koloru z windowsowego okienka wybierania kolorów, przejścia bezpośrednie, których czas możemy dowolnie zmieniać oraz płynne przejścia, które całkiem ładnie wizualnie wyglądają, tak jak przy zwykłych przejściach można zmieniać czas trwania tych przejść itd. Ciekawą opcją zamiast wpisywania sekund jest wybór godziny "realnej" :D . Program na PC został napisany w C++. Mózgiem lampki odbierającym te dane jest moja płytka PCB z atmegą 8 na pokładzie. Program na atmegę niestety jeszcze w Bascomie (najwięcej kodu zajmuje początkowa "animacja", która jest wykonana w oparciu o korekcję Gamma 8-) , czego nie udało się niestety zrobić w programie na PC):

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Głównym zadaniem tego programu jest po prostu odbiór ramki (np; 100200255[enter] dla R=100 G=200 B=255) oraz rozdzielenie tego na pojedyncze bajty oraz ustawienie odpowiedniego pwm'u.

Schemat pojawił się już na forum: ;tutaj;
Tutaj wersja końcowa schematu i PCB , z wyprowadzonymi kilkoma pinami "w razie czego"

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Jeśli chodzi o hardware to wszystko widać na schemacie, dodam tylko że kwarc to 16MHz, dioda RGB 3W i że bluetooth, to jakże wspaniała płytka ATB BTM-222 :) z diodą "migającą" wyprowadzoną na obudowę, aha i proszę mnie za bardzo nie krytykować jeśli chodzi o czystość PCB jest to moja trzecia płytka PCB oraz pierwsza smd - więc cieszę się że w ogóle podołałem i że nie ma żadnych zwarć. Jeszcze kilka zdjęć i oczywiście filmik z działania lampki :

W załączniku załączam poglądowy program( port com na stałe ustawiony na com 5 ), oraz pliki do Eagla :P
To tyle, zapraszam do komentowania oceniania oraz do kryki :?

>> edit dodałem nową wersję programu (program v2) (możliwość zmiany portu COM)

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

Ostatnio edytowano 13 paź 2014, o 20:43 przez MARCELOS, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 maja 2014, o 23:03 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Super, moim zdaniem świetnie to wygląda:)

PostNapisane: 29 maja 2014, o 23:08 
Moderator

MARCELOS napisał(a):
na potrzeby lekcji zajęć praktyczno-technicznych(3 klasa gimnazjum)

Jak na 3 klasę gimnazjum - to chyba bardzo zaawansowany projekt ;) .... mam nadzieję, że zebraliście z kolegą niezłe oceny.

Gratuluję

PostNapisane: 29 maja 2014, o 23:35 
Użytkownik

Super projekt. Gratulacje. Od początku do końca i jeszcze praca w dwie osoby.

PostNapisane: 30 maja 2014, o 00:18 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

MARCELOS napisał(a):
Witam, chciałbym przedstawić projekt lampki RGB, którą wykonałem wraz z kolegą na potrzeby lekcji zajęć praktyczno-technicznych(3 klasa gimnazjum)

Jak ja byłem w gimnazjum to nawet nie śniłem o elektronice... pozazdrościć wiedzy jak na tak młody wiek:)

Strefa czasowa: UTC + 1