Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 mar 2025, o 00:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 maja 2014, o 09:09 
Nowy

Witajcie.
Jestem całkowitym świeżakiem jeśli chodzi o uC i ich programowanie. Tradycyjnie jak wszyscy zacząłem od migania diodą. Udało się i działa. Radość była wielka. :) Jednak postanowiłem pomigać czterema diodami podpiętymi do różnych portów. I tak diody podpięte do atmega8 poprzez R220om do pinów PB1, PB0, PD0, PC5.

Kod wygląda tak:
Kod:
#include <avr/io.h>
#include <util/delay.h>

int main(void) {

DDRB |= (1<<PORTB);
    DDRC |= (1<<PORTC);
    DDRD |= (1<<PORTD);

while(1){

const int t=5000;
      const int p=350;

PORTB |= (1<<PB1);
      _delay_ms(t);
      PORTB = (0<<PB1);
      _delay_ms(p);
      PORTD |= (1<<PB0);
      _delay_ms(t);
                PORTD = (0<<PB0);
      _delay_ms(p);
                PORTD = (1<<PD0);
      _delay_ms(t);
           PORTD = (0<<PD0);
      _delay_ms(p);
      PORTC = (1<<PC5);
      _delay_ms(t);
      PORTC = (0<<PC5);
      _delay_ms(p);

}
}

Teraz moje pytanie. Niby wszystko działa ale dlaczego tylko dioda PD0 działa prawidłowo (świeci pełną mocą) a pozostałe ledwo się jarzą ?

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 maja 2014, o 09:11 
Moderator

Kliknij tylko w googla hasło

"avr jtag"

i zobaczysz MILIARDY - wciąż powtarzanych na forach tego typu pytań i odpowiedzi jednocześnie - że fusebitu JTAG nie wyłączyłeś i dlatego nie wszystkie diody podłączone do PORTC ci działają ;)

PostNapisane: 27 maja 2014, o 09:20 
Nowy

Dzięki za odpowiedź, ale wiesz początki są trudne. Wszędzie jest pełno "zasadzków". Twoja odpowiedź wyjasniłą mi tylko dlaczego port PC5 nie działa ale dlaczego port PB0 i PB1 któy jeszcze przed chwilą działał prawidłowo - teraz lewo żyje ?

Ps. Kod mam w ogóle dobry ?

PostNapisane: 27 maja 2014, o 09:22 
Moderator

Powiedz mi pan co to wg ciebie znaczy ? ale tak dokładnie wyjaśnij :

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

bo już tu zaczyna się bonanza :(

PostNapisane: 27 maja 2014, o 09:33 
Nowy

Jak to zrozumiałem tak:
DDRB |= (1<<PORTB); <--- cały port B ma być wyjściem
DDRC |= (1<<PORTC); <--- cały port C ma być wyjściem
DDRD |= (1<<PORTD); <--- cały port D ma być wyjściem

A potem: PORTB |= (1<<PB1);
_delay_ms(t);
PORTB = (0<<PB1);

Konkretny pin portu B (PB1) ma zmieniać swój stan z wysokiego na niski po czasie t.

Ale chyba coś źle zrozumiałem z tego wynika ...

-----------------------------------

metodą prób i błędów zmieniłem na
DDRB |= (1<<PB1);
DDRC |= (1<<PC5);
DDRD |= (1<<PD0);
DDRB |= (1<<PB0);

i działa ale przyznam się szczerze, że nie rozumiem tego kiedy w tych DDRx deklaruje się konkretny pin a kiedy cały port ...

PostNapisane: 27 maja 2014, o 09:59 
Moderator

popatrz tak przy okazji co się przed chwilą ukazało ;) jeszcze ciepłe :lol:

http://mirekk36.blogspot.com/2014/05/mi ... rawki.html

a odnośnie twoich rozważań

Cytuj:
ŹLE niestety :(

DDRB |= (1<<PORTB); <--- cały port B ma być wyjściem
DDRC |= (1<<PORTC); <--- cały port C ma być wyjściem
DDRD |= (1<<PORTD); <--- cały port D ma być wyjściem

oj oj :( kolega mocno nie rozumie jeszcze operacji przesunięć bitowych << niedobrze .... dlatego z pełną odpowiedzialnością polecam przede wszystkim książkę

http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html

bo tam jest to wyjaśnione - a po to aby cały port B miał być wyjściem to robimy np tak:\

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

mówi to panu coś ? ;) (wszystkie bity rejestru DDRx ustawiamy na wartość = 1) ... jeśli jeszcze nie masz tej książki (bluebooka) to posiłkuj się chociaż poradnikami z mojego bloga w jakimś zakresie - tu na pewno przyda ci się ten:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/01/av ... stawy.html

PostNapisane: 27 maja 2014, o 10:05 
Nowy

Książkę zamówie za tydzień razem z programatorem. Na razie posiłkuje się różnymi tutorialami i właśnie na jednym z nich jest coś takiego:
Kod:
  int main(void){

DDRB |= (1<<PORTB);

while(1){

PORTB ^= (1<<PB0);

_delay_ms(1000);

}

}

Czy możesz mi wyjaśnić dlaczego w tym przypadku jest DDRB |= (1<<PORTB) a nie DDRB |= (1<<PB0) ?

PostNapisane: 27 maja 2014, o 10:08 
Użytkownik

Wlasnie przez takie pseudoporadniki wielu poczatkujacych sie zniecheca, dlatego tez kupuj ksiazke i czytaj

Wysłane z mojego DRIVE przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 27 maja 2014, o 10:10 
Moderator

aren napisał(a):
Na razie posiłkuje się różnymi tutorialami i właśnie na jednym z nich jest coś takiego:

ale wiesz co ? no sorki ja jednak nie będę się rozwodził na temat - "dlaczego ktoś w jakimś tutorialu w internecie pisze takie mega bzdury" :(

Cytuj:
DDRB |= (1<<PORTB); // mega KICHA :(

Pokazuję tobie jak zrobić to dobrze jeśli chcesz ustawić cały port jako wyjście czyli

język c

albo jeśli chcesz ustawić TYLKO jeden pin jako wyjście:

język c

a tobie polecam jak najszybciej zamknąć ten swój tutorial w internecie i do niego więcej nie zaglądać bo jak widzisz będziesz miał więcej przez to szkody niż pożytku. Bo wiesz - dzisiaj jest moda na poradniki - każdy je robi ... tylko nie każdy początkujący potrafi ocenić jakość każdego z tych poradników .... i często wybiera ten największy pasztet :( ..... (niezależnie jakiej dziedziny to dotyczy czy programowania, czy samochodów, czy szydełkowania czy gotowania) ....

a ty sam też powinieneś pójść po rozum do głowy - że jeśli tobie nie wychodzi z tutoriala w internecie coś tak mega prostego - to chyba znaczy że coś jest nieteges z tym tutorialem ..... delikatnie mówiąc

PostNapisane: 27 maja 2014, o 10:18 
Nowy

Może podam linka do tego gdzie ja to znalazłem i zobacz czy może zostało to użyte w innym celu:
[ edytowano: ------------- nie będzie LINKU na naszym forum do takich tutoriali (ze względu na ten właśnie poziom) - ZAPOMNIJ kolego, przykro mi ----- mirekk36 -------------- ]

Czyli podsumowując nigdy nie wstawia sie w DDR Portu tylko konkretny pin ?

Jeszcze jedno ostatnie pytanie mam. Czy jak mam np 4 piny portu B musze je wypisywać jedno pod drugim po kolei czy mozna je wypisać po jakimś przecinku czy średniku ?

PostNapisane: 27 maja 2014, o 10:39 
Użytkownik

aren napisał(a):

DDRx - to jest rejestr portu x, ktory określa które piny są wejściami a które wyjściami.
odpowiednio DDRA - portA, DDRB - portB itd

Rejestr ma 8 bitów, każdy bit odpowieda jednemu pinowi w porcie. Zero oznacza wejście, jeden oznacza wyjście:
00000000 - wszystkie piny wejściowe
11111111 - wszytkie piny wyjściowe
00000010 - pin1 wyjście reszta wejście
10000001 - pin0 i pin7 jako wyjścia reszta wejścia.

DDRB = 0xFF ustawia w całym rejestrze jedynki czyli cały port (8 pinów jest wyjściami)
Równie dobrze można napisać DDRB = 255; Bo liczba 0xFF (hex) to jest to samo co 255 dziesiętnie i to samo co 11111111 binarnie

DDRB |= (1<<PB0) ustawi jedynkę TYLKO na pinie zerowym
Jest to równoważne z PORTB |= (1<<0);

------------------------ [ Dodano po: 11 minutach ]

Widziałem ten poradnik, do którego link podałeś. No muszę powiedzieć, że takich bzdur dawno nie widziałem.
To jest lepsze od teorii ognia piekielnego na stykach przycisków...

PostNapisane: 27 maja 2014, o 11:07 
Moderator

aren napisał(a):
Może podam linka do tego gdzie ja to znalazłem i zobacz czy może zostało to użyte w innym celu:
[ edytowano: ------------- nie będzie LINKU na naszym forum do takich tutoriali (ze względu na ten właśnie poziom) - ZAPOMNIJ kolego, przykro mi ----- mirekk36 -------------- ]

Bardzo cię proszę na przyszłość - nie wklejaj linków na tym forum do takich tutoriali - chcesz? proszę bardzo ucz się z tego tutoriala.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

aren napisał(a):

Panie kochany - czy zajrzałeś CHOCIAŻ RAZ do tego linku ?

http://mirekk36.blogspot.com/2012/01/av ... stawy.html

(podawałem ci go już wyżej) ....

bo widzę że nie .... więc jeśli nie chcesz się uczyć, a wolisz dalej wypisywać bzdury ze swojego ulubionego tutoriala do którego skasowałem link to proszę cię bardzo .... tylko proszę bez rozpowszechniania tych bzdur na forum ok ? to moja gorąca prośba.

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

sq8dsr napisał(a):
Widziałem ten poradnik, do którego link podałeś. No muszę powiedzieć, że takich bzdur dawno nie widziałem.
To jest lepsze od teorii ognia piekielnego na stykach przycisków...

Ja swego czasu obejrzałem kilka tych "ala poradników" .... no myślałem że z krzesła spadnę. Jednym z "lepszych" jest tam (tzn na kanale youtube tego człowieka) .... recenzja pewnej książki do nauki C .... Jakby ktoś chciał umrzeć ze śmiechu to fakt - warto obejrzeć, i dowiedzieć się co to znaczy dla dzisiejszej młodzieży słowo "recenzja" .... CAŁKIEM nowe znaczenie ..... :lol: ... chyba że już to skasował ....

więc masz rację sq8dsr ---> mogą być lepsi od tych co to straszą ogniem piekelnym na stykach mikrosłiczy :lol:

PostNapisane: 27 maja 2014, o 11:44 
Nowy

Spokojnie. Wstawiając tego linka chciałem, żeby ktoś zerknął czy ja coś źle zrozumiałem, czy cały tutorial jest zły. Nie chciałem to robić nim jakiejś konkurencji dla Twoich tutoriali :) Okej usuwam ze swojej pamięci to co tam zobaczyłem i biore się za Twój tutorial o diodach.

PostNapisane: 27 maja 2014, o 11:53 
Moderator

aren napisał(a):
Nie chciałem to robić nim jakiejś konkurencji dla Twoich tutoriali

Uwierz mi, link do dobrego tutoriala może spokojnie być na naszym forum ... sam niejednokrotnie podaję linki np dotutoriali czy to o elektronice czy programowaniu do edw.pl (tam był super tutorial do języka C) .... I nie traktuję takich linków jako konkurencję .... im więcej dobrych tutoriali w necie tym lepiej dla wszystkich .... No ale .... ale coś takiego na co ty się powołałeś - to już jest poniżej krytyki .... Polecam ci zapamiętaj sobie gdzieś ten link i zajrzyj tam za kilka miesięcy gdy już się nauczysz chociaż troszkę języka C ... to wtedy sam się zdziwisz i wręcz zbaraniejesz gdy usłyszysz co w tym tutorialu "twoim" się dzieje .....

PostNapisane: 27 maja 2014, o 17:33 
Nowy

Dzisiejszy tutorial rewelacja. Znałem sposób matematyczny ale tablicowy to jest rewelacja :) Super przekazana wiedza i podoba mi się, że jak coś nie wychodzi to nie robisz ciach i film stop tylko na bieżąco "naprawiasz: błąd.
Od strony technicznej tutorial mega profesionalny.

Aż się nie mogę doczekać BB żeby doczytać więcej ...

PostNapisane: 28 maja 2014, o 07:51 
Nowy

W ramach zadania domowego odnośnie migania diodami wymyśliłem sobie że diody będą zaświecały się od środka linijki i rozchodziły się na prawo i lewo i znowu do środka. Jednak działają tylko diody od 5-8 a 1-4 nie świecą. Możesz zerknąć na kod ?
język c

Czy to co ja sobie wykombinowałem czyli dodanie drugiej tablicy i wrzucenie jej do pętli jest prawidłowe ?

PostNapisane: 28 maja 2014, o 08:28 
Użytkownik

kolego a nie lepiej to zrobić za pomocą jednej tablicy?
język c

Tylko, że ja mam podłączone wszystkie diody do portu A i w zależności od tego jak masz podłączone diody musi być ~tab[i] bądź tab[i]

PostNapisane: 28 maja 2014, o 08:36 
Użytkownik

Wstaw za
język c
jakieś opóźnienie bo teraz to dane z tab1 wyświetlają ci się na bardzo krótka chwilę.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 28 maja 2014, o 08:42 
Nowy

No rzeczywiście, za dużo kombinowałem a nie pomyślałem o najprostszym... opoźnienie ..... ehhh

PostNapisane: 28 maja 2014, o 11:30 
Użytkownik

można by też

język c

zamienić na
język c

;)

PostNapisane: 3 sie 2014, o 20:03 
Nowy

Jeśli można też chciałbym zademonstrować swój kod :) widziałem na YT ćwiczenia z led i z chwila wolnego czasu wróciłem do książki po długiej przerwie :)
oczywiście program działa zgodnie z oczekiwaniami
język c

Problem z którym nie mogę sobie poradzić zaczyna się w momencie gdy chce na atmega8 płynnie migac diodami między Portami
będę wdzięczny za kod do przeanalizowania w którym np 3 diody będą płynnie biegać od PORTD do PORTB. Na pewno jest na to prosty sposób a ja kombinuje jak zwierze na 2 litery pod gore ;]

PostNapisane: 3 sie 2014, o 23:09 
Użytkownik

Użyj timera PWM

PostNapisane: 6 sie 2014, o 14:01 
Użytkownik

Poda ktoś linka do tej recenzji? Obejrzałem już wszystkie kabarety na jutubach i nie mam co robić :(

wziąść - braść

Strefa czasowa: UTC + 1