Janadamis napisał(a):
Witam
Mama takie pytania:
1. Jak odczytać plik excel zapisany na karcie SD? Czy ten program co odczytuje plik tekstowy nada się do tego?
Tu trzeba odpowiedzieć pytaniem na pytanie - a kto ten plik zapisał do formatu Excela ? O jaki plik ci chodzi poza tym że w Excelu - skąd on pochodzi - bo piszesz, że "TEN plik" - ten? to znaczy jaki? skąd?
Janadamis napisał(a):
2. Jak są w tablicy poukładane te komórki?
W jakiej znowu tablicy ? co ma wspólnego jakaś z kolei tablica z plikiem Excel ?
Janadamis napisał(a):
3. Czy jeśli na komputerze do komórki A1 wstawię liczbę 6 a do komórki B1 wstawię =A1*A1
To wynik będzie oczywiście 36 i czy taki wynik uc odczyta czy ten ciąg znaków(=A1*A1)?
No tu kolega raczy żartować - żeby uC miał sobie w lot odczytywać pliki zapisane w formacie Excela
nie ma takiej możliwości - tzn pewnie i jest ale napisanie obsługi formatu pliku XLS dla procka - tak małego procka będzie graniczyło z cudem
i nonsensem.
Janadamis napisał(a):
4. Oraz gdy przez uc zamienię zawartość komórki A1 na np. liczbę 4 to czy uc odczyta z komórki B1 liczbę 16?
Da się tak zrobić? I czy będzie to działać?
W związku z tym co napisałem powyżej - pewnie że nie będzie działać.
-------------------------------------------------------------------------
Najpierw trzeba odróżniać co to są formaty plików. Bo plik XLS to format dość skomplikowany żeby można było go obrabiać za pomocą uC.
Jak kolega pisze - to proponuję podawać informacje jaśniej żeby nie trzeba było zgadywać - ale ok - jeszcze raz spróbuję zgadnąć ?
czy przypadkiem nie chodzi koledze o zapis plików na kartę przez uC tak jak pokazałem to w książce drugiej ????
Jeśli tak - to jest tam WYRAŹNIE napisane, że plik zapisywany jest przez procesor w formacie CSV. A format CSV to już zjadliwy format dla procka ponieważ można go także najzwyklejszym notatnikiem windowsowym otworzyć i zobaczyć dane. Format panie, CSV oznacza że dane w pliku oddzielone są jakimś separatorem. A separatorem może być przecinek, średnik lub jakikolwiek znak który uznasz za stosowny. Czyli wpisanie 3 liczb do pliku może wyglądać po prostu tak:
88,4,192
to wszystko - trudne ? toż to zwykły plik tekstowy i jak mu dasz rozszerzenie *.txt to otworzysz i zobaczysz go w NOETEPAD.EXE a jak mu zmienisz rozszerzenie na *.CSV to spokojnie po kliknięciu w windows dobierze się do niego Excel i pokaże ci te 3 liczby w 3 oddzielnych komórkach
czy można je modyfikować ? pewnie że można. Czy odczyta to procek po modyfikacji ? pewnie że odczyta ale TRZEBA wejść w opcję "ZAPISZ JAKO" i zapisać z Excela plik także z rozszerzeniem CSV a nie przypadkiem XLS
wtedy nadal będzie to plik tekstowy tylko że rozszerzenie csv. A co to za różnica dla procka jakie rozszerzenie - i tak dobieramy się do tego pliku tak jak zwykle czyli bajt po bajcie.
www.youtube.com/mirekk36 ]