Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 lis 2024, o 23:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 gru 2013, o 00:42 
Nowy

Witam :) [ to mój pierwszy post tutaj ]

Ostatnio zaszła potrzeba zbudowania urządzenia które wyświetla 3-cyfrowe liczny na kilku ekranach led. Koncepcja taka sama jak numerki z zamówieniami w barach.
Cały projekt wygląda tak że mamy sterownik matkę, który daje możliwość wprowadzenia liczby a potem jej wysłanie po magistrali I2C i wyświetlenie tej samej liczby na kilku wyświetlaczach, które to z kolei są przewodowo podłączone wraz z zasilaniem do sterownika.

Wymyśliłem że każdy osobny wyświetlacz (3x LED 7seg. ) będzie sterowany trzema rejestrami przesuwnymi, a po wysłaniu paczki, dane po prostu ostaną zatrzaśnięte.

Jestem zielony w temacie rejestrów, dlatego pytam: czy to zadziała? Czy jeżeli nadam takie same adresy rejestrom przes. odpowiednio dla liczby setek, dziesiątek i jedności to czy komunikacja nie będzie w jakiś sposób zaburzona ? Chodzi mi tutaj o to czy podłączanie więcej niż jednego wyświetlacza z takim samym adresem nie rozpaprze sygnału.

ps: Tak wg. to na co patrzeć przy wyborze rejestrów przesuw.? Może polecacie coś popularnego ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 gru 2013, o 01:14 
Moderator

http://mirekk36.blogspot.com/2013/09/re ... stawy.html

http://mirekk36.blogspot.com/2013/10/at ... robic.html

a do tego możesz jeszcze pomyśleć o ekspanderach I2C np:

PCF8574

albo 16-bitowy

PCF8575

albo jeszcze wielu wielu innych rejestrach

PostNapisane: 9 gru 2013, o 01:27 
Nowy

dziękuję za lekturę Panie Mirku, jutro tylko wrócę do domu to zabieram się za ogranianie tego :D

PostNapisane: 10 gru 2013, o 23:42 
Nowy

No właśnie, dość daleko bo przynajmniej 2m.
I tu się rodzi problem jak słusznie GwynBleidD zaznaczyłeś. SPI odpada, I2C tym bardziej.

Przychodzi mi do głowy jedynie rs232, tu da się [ chyba ] uzyskać ciut dłuższe odległości. Ale nawet jeśli, to może mi ktoś wytłumaczyć jaką rolę w komunikacji z rejestrem odgrywa magistrala po jakiej puszczamy dane. Mam na myśli to, czy każdy rejestr możemy sobie dowolnie z każdej magistrali obsłużyć ? Przypuszczam że nie, ale mógłby ktoś przybliżyć tematu.

PostNapisane: 10 gru 2013, o 23:47 
Moderator

bart266 napisał(a):
czy każdy rejestr możemy sobie dowolnie z każdej magistrali obsłużyć ?

Ja bym odpowiedział pytaniem. A oglądałeś chociaż jeden poradnik do których podałem linki ?

Wiesz dlaczego pytam - bo ty coś mi się zdaje traktujesz słowo "rejestr" jakoś zbyt uniwersalnie - jako jakąś czarną skrzynkę, którą można podłączać do wszystkiego .... :(

Myślę że warto raz wziąć notę PDF i zajrzeć do jakiegoś rejestru - nie mówię tego żeby cię zbyć - tylko jeśli nie oglądałeś tych poradników, i nic do tej pory nie przeczytałeś o rejestrach przesuwnych to dalej będziesz tak mocno teoretyzował .... a tymczasem jeden poradnik może ci w głowie wiele wyjaśnić ...

jak zobaczysz np jak się obsługuje rejestr 74595 to już ci się w głowie poukłada - bo na razie mieszasz pojęcia co nie co ...

więc polecam zajrzyj do poradnika z linków wyżej

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

ew zadaj pytanie czego nie rozumiesz z takiego poradnika - łatwiej będzie ci później nawet pytania zadawać dalsze na temat rejestrów przesuwnych.

PostNapisane: 10 gru 2013, o 23:52 
Użytkownik

No to dasz dwa procesory. Jeden bedzie wysylal po uarcie liczby, a drógi je odbierze i wysteruje odpowiednio wyswietlacze, np metoda multipleksowania. Gotowca masz w bluebooku. W ten sposob ominiesz rejestry przesuwne czy tez ekspandery portow.

PostNapisane: 11 gru 2013, o 00:03 
Moderator

Juffre napisał(a):
No to dasz dwa procesory. Jeden bedzie wysylal po uarcie liczby, a drógi je odbierze i wysteruje odpowiednio wyswietlacze, np metoda multipleksowania. Gotowca masz w bluebooku. W ten sposob ominiesz rejestry przesuwne czy tez ekspandery portow.

Dokładnie - wtedy można użyć sobie RS485 do komunikacji a jak się uprzeć to nawet RS232 ;)

PostNapisane: 11 gru 2013, o 00:31 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Albo nawet IR- wtedy łatwiej z okablowaniem.

PostNapisane: 25 gru 2013, o 13:17 
Nowy

tak też właśnie zrobię, po uarcie będzie najprościej, nie wiem czemu chciałem sobie tak skoplikować życie.

BTW. poradniki oglądałem Panie Mirku, nie wiem czemu palnąłem takie pytanie, po prostu tak jak Pan napisał - automatycznie wrzuciłem wszystko do jednego wora. Zenujący błąd.

ps. Tak z ciekawości zapytam, bo nie mogłem się doszukać w sieci, czy znacie jakiś rejestr, a może dekoder rs232, chodzi mi o zdekodowanie/odebranie rs232 bez użycia procka. Może głupie pytanie, ale nie daje mi to spać.

Strefa czasowa: UTC + 1