Witam
![Szczęśliwy :)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_smile.gif)
[ to mój pierwszy post tutaj ]
Ostatnio zaszła potrzeba zbudowania urządzenia które wyświetla 3-cyfrowe liczny na kilku ekranach led. Koncepcja taka sama jak numerki z zamówieniami w barach.
Cały projekt wygląda tak że mamy sterownik matkę, który daje możliwość wprowadzenia liczby a potem jej wysłanie po magistrali I2C i wyświetlenie tej samej liczby na kilku wyświetlaczach, które to z kolei są przewodowo podłączone wraz z zasilaniem do sterownika.
Wymyśliłem że każdy osobny wyświetlacz (3x LED 7seg. ) będzie sterowany trzema rejestrami przesuwnymi, a po wysłaniu paczki, dane po prostu ostaną zatrzaśnięte.
Jestem zielony w temacie rejestrów, dlatego pytam: czy to zadziała? Czy jeżeli nadam takie same adresy rejestrom przes. odpowiednio dla liczby setek, dziesiątek i jedności to czy komunikacja nie będzie w jakiś sposób zaburzona ? Chodzi mi tutaj o to czy podłączanie więcej niż jednego wyświetlacza z takim samym adresem nie rozpaprze sygnału.
ps: Tak wg. to na co patrzeć przy wyborze rejestrów przesuw.? Może polecacie coś popularnego ?