Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 lis 2024, o 07:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 lis 2013, o 01:30 
Nowy

Witam,

Postanowiłem jakiś czas temu wykonać hobbystycznie mały projekcik zdalnego sterowania wyjściami Atmegi. Zakupiłem zestaw z pilotem 4-kanałowym z 5V na wyjściu i wszystko działa jak należy. W miarę zabawy jednak poprzychodziły mi do głowy nowe pomysły, aż w końcu ilość przewodów na płytce prototypowej mnie przerosła i postanowiłem zaprojektować PCB. Wykonałem schemat i chciałbym prosić o sprawdzenie, czy wszystko jest prawidłowo połączone oraz czy jest w ogóle szansa, żeby to zaprogramować.

Obrazek

Chciałbym uzyskać możliwość komunikacji po RS485 oraz Ethernet. Nie ma być to serwer HTTP, interesuje mnie, żeby kontroler słuchał na jakimś porcie sieciowym, a protokół komunikacyjny był identyczny z tym po stronie RSa. Dodatkowo chciałbym obsłużyć dwa typy wyświetlaczy, graficzny 2x24 znaki oraz TFT z panelem dotykowym. Upatrzyłem sobie wyświetlacz sterowany poprzez SPI zarówno w kwestii wyświetlania, jak i obsługi panelu dotykowego. Tutaj jego schemat.

Do tej pory, na płytce prototypowej udało mi się skomunikować z Atmegą poprzez RS232 i sterować wyświetlaczem tekstowym.

Zdaję sobie sprawę, że to dość spore wyzwanie i nie napiszę od razu wszystkiego co chciałbym docelowo osiągnąć, ale postaram się etapami wdrażać kolejne moduły. Płytkę chciałbym mieć przygotowaną i sprawdzoną w docelowej wersji, żeby później nie trzeba było czegoś poprawiać/dorabiać.

Jestem otwarty na wszelkiego rodzaju uwagi i sugestie,

z góry dziękuję za pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lis 2013, o 02:06 
Użytkownik

Fajnie się zapowiada!!! Mam nadziję, że uda CI się stworzyć do końca ten sterownik i wszystko wyjdzie!

Z mojej strony mam takie małe uwagi:
Przy scalaku 75176, brakuje rezystorów polaryzujących od jednej linii (A) do zasilania, od drugiej linii (B) do masy. Brakuje również rezystora końca linii, rezystora terminującego, ma on być na obu końcach sieci. Ma on być równy impedancji falowej danego przewodu. Tą wartość podaje producent dla skrętki UTP jest równa 120 ohm.
Jeżeli chodzi o rezystory polaryzujące to ja bym zrobił je opcjonalnie na goldpina'ch. Tylko master powinien mieć te rezystory.

Rozumiem, że w dalszej fazie chcesz połączyć te sterowniki w sieć?

PostNapisane: 11 lis 2013, o 02:25 
Nowy

Tak, jeżeli się uda wyprodukować więcej niż jeden i namówić ludzi żeby ich używali :) Dla moich prywatnych zastosowań zostanie zapewne sterowanie z pilota lub ekranu dotykowego, ponieważ ma być to w miarę mobilny produkt (potrzebny jedynie dostęp do 12V).

Zauważyłem, że nie na schemacie jest pewna nieścisłość. Do konwersji poziomów napięć na liniach sygnałowych chcę użyć 74LVC125, ale w Eaglu standardowo go nie ma, więc na potrzeby schematu użyłem innego scalaka o podobnej konstrukcji.

Kiedyś w pracy podłączaliśmy w ostatnim urządzeniu na lini RS485 rezystor bezpośrednio do zacisków, pomiędzy linię A i B (nigdy nie wiadomo, która płytka będzie ostatnią na linii). Czy to o ten rezystor chodziło ?

PostNapisane: 11 lis 2013, o 02:31 
Użytkownik

Tak o ten rezystor. Ten rezystor powinien być na początku oraz na końcu magistrali. Czyli jeżeli Twój sterownik będzie urządzeniem master to musi mieć taki rezystor. W ostatnim urządzeniu na linii też powinieneś dać taki rezystor.
Służą one po to aby nie było zakłóceń sygnałów- odbić na magistrali.

PostNapisane: 11 lis 2013, o 02:39 
Nowy

Moje urządzenie będzie jednym z wielu na linii (przynajmniej w założeniu :)), a masterem będzie komputer, który będzie mógł odczytać stan z IO lub wysterować wyjścia i ewentualnie co mi tam jeszcze przyjdzie do głowy. W takim przypadku wystarczy jedynie rezystor na końcu linii, a pozostałe, o których pisałeś powinny znajdować się po stronie komputera, np. w przejściówce USB <=> RS485 ?

PostNapisane: 11 lis 2013, o 02:54 
Użytkownik

Tak dokładnie, rezystory polaryzujące powinny znajdować się w jednym "punkcie" linii. Jeżeli będziesz miał przejściówkę USB->RS485, możesz od razu na tej przejściówce zamontować 3 rezystory. Jeden końca lini a 2 polaryzujące. Wówczas w twojej magistrali użyjesz tylko jednego rezystora (terminatora) na końcu linii.

Strefa czasowa: UTC + 1