Witam,
Postanowiłem jakiś czas temu wykonać hobbystycznie mały projekcik zdalnego sterowania wyjściami Atmegi. Zakupiłem zestaw z pilotem 4-kanałowym z 5V na wyjściu i wszystko działa jak należy. W miarę zabawy jednak poprzychodziły mi do głowy nowe pomysły, aż w końcu ilość przewodów na płytce prototypowej mnie przerosła i postanowiłem zaprojektować PCB. Wykonałem schemat i chciałbym prosić o sprawdzenie, czy wszystko jest prawidłowo połączone oraz czy jest w ogóle szansa, żeby to zaprogramować.

Chciałbym uzyskać możliwość komunikacji po RS485 oraz Ethernet. Nie ma być to serwer HTTP, interesuje mnie, żeby kontroler słuchał na jakimś porcie sieciowym, a protokół komunikacyjny był identyczny z tym po stronie RSa. Dodatkowo chciałbym obsłużyć dwa typy wyświetlaczy, graficzny 2x24 znaki oraz TFT z panelem dotykowym. Upatrzyłem sobie wyświetlacz sterowany poprzez SPI zarówno w kwestii wyświetlania, jak i obsługi panelu dotykowego.
Tutaj jego schemat.
Do tej pory, na płytce prototypowej udało mi się skomunikować z Atmegą poprzez RS232 i sterować wyświetlaczem tekstowym.
Zdaję sobie sprawę, że to dość spore wyzwanie i nie napiszę od razu wszystkiego co chciałbym docelowo osiągnąć, ale postaram się etapami wdrażać kolejne moduły. Płytkę chciałbym mieć przygotowaną i sprawdzoną w docelowej wersji, żeby później nie trzeba było czegoś poprawiać/dorabiać.
Jestem otwarty na wszelkiego rodzaju uwagi i sugestie,
z góry dziękuję za pomoc.