Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 23:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lis 2013, o 13:52 
Użytkownik

Witam

Mam takie pytanie, czy ktoś może wie, zetknął się, używał, wymieniał itp.
Czujnik ciśnienia gazu w istalacji gazowej w samochodzie.
Czujnik ten spełnia funkcję wskaźnika ilości paliwa LPG w zbiorniku. No i u mnie zachowuje się on conajmniej dziwnie.
Jakiego typu jest to czujnik? Czy jest to z punktu widzenia ukłądu pomiarowego dzielnik napięcia, który jak sądzę podaje proporcjonalne do ciśnienia napięcie na wejście ADC ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lis 2013, o 14:00 
Użytkownik

prawdopodobnie któryś MPX tam siedzi ale głowy nie daję mam gazowstręt , w każdym razie to najprostsze
co można tak zastosować i miarodajne i tanie rozwiązanie

https://www.google.pl/search?q=czujnik+ ... 33&bih=635

do wyboru do koloru

PostNapisane: 10 lis 2013, o 14:13 
Użytkownik

Podłączając się się RSem do sterownika gazowego, znalazłem w ustawieniach możliwość zmiany typu tego czujnika.
Ustawiony jest jako "wysokoomowy 10 k".
Zamierzam się sam za to zabrać, przynajmniej w zakresie moich możliwości, bo przekonałem się już jak tzw. "specjaliści" robią w konia.
Jak podłączyłem pierwszy raz komputer, to sterownik nie był nawet skalibrowany, był na fabrycznych ustawieniach. Bez doświadzcenia udało mi się skalibrować go w 10 minut.

PostNapisane: 10 lis 2013, o 23:47 
Użytkownik

sq8dsr - tobie chodzi o czujnik ilości gazu w zbiorniku czy ciśnienia gazu czy ciśnienia kolektora

bo mi się zdaje ze się pytasz o czujnik w zbiorniku , jeśli tak to masz na pewno zwykły potencjometr i jego wskazania zależą od:

- napięcia w instalacji
- poprawności wyskalowania w programie
- osadzenia w gnieździe (takie 2 śrubki ustalają pozycję )
- wygięcia drutu pływaka w zbiorniku
- humoru

Powiem tak ustaw jak się da i olej sprawę bo to jest wskaźnik a nie miernik. Z założenia to on miał pokazywać rezerwę a nie stan paliwa.
Oczywiście są drogie wersje tego czujnika ale niewiele one zmieniają jeśli instalator źle dogiął drut pływaka

A z tym szybkim ustawieniem instalacji w 10 minut to nie przesadzaj (sama auto kalibracja to nie ustawienie instalacji lpg) bo trzeba troszkę przysiedzieć aby ocenić co w instalacji pyszczy tzn. ocenić wydajność wtryskiwaczy (rozmiar dyszy i skok tłoka), wydajność reduktora i markę , rozmiar przewodów miedzianych, umiejscowienie wielo zaworu , miejsce odwiertów wkrętek w kolektorze dolotowym itp jak ocenisz to wszystko dopiero bierz się za majstrowanie.

Zdało by się mieć interfejs diagnostyczny i podejrzeć po strojeniu korekty krótko i długo terminowe ecu pb a potem jeszcze zobaczyć od jakiego obciążenia sterownik przechodzi w pętle otwartą bo może się okazać że bez sondy AFR strojenie po mapach i korektach będzie słuszne tylko do 50% obciążenia a potem sterownik przechodzi w pętle otwartą i leje z sztywnych map.

Zapraszam na forum http://lpg-forum.pl// tam ci panowie powiedzą co i jak, jest 10 -15 super instalatorów - moderatorów i dzielą się wiedzą.

Strefa czasowa: UTC + 1