Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 lis 2024, o 16:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: CUBE 4x4x4
PostNapisane: 2 wrz 2013, o 17:25 
Użytkownik

Mam takie fajne małe podstaweczki na wkręty 0.5 mm
Dlatego dziury zostawiłem sobie na koniec bo wszędzie je wcisnę

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 wrz 2013, o 21:33 
Użytkownik

Widzę że jednak zdecydowałeś się na klasykę, bez 74HC595 :)

PostNapisane: 2 wrz 2013, o 23:49 
Użytkownik

chyba tak ale to jeszcze nie jest ostateczna wersja

zastanawiam się jeszcze nad odległościami pomiędzy diodami

myślałem nad 2cm ale to chyba może być trochę za mało

No i nie wiem czy dać rezystory 330 czy trochę mniejsze żeby ładniej świeciły diody

PostNapisane: 3 wrz 2013, o 18:40 
Użytkownik

Ja w swojej kostce mam rezystory 220R, a odległość to po prostu długość anod LED. Zrobione tak aby na etapie montażu nie trzeba było się bawić w przycinanie elektrod.

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 14:39 
Użytkownik

Nie podoba mi się kwadratowa przelotka w górnej części płytki. Jak chcesz ją wywiercić?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Pod tulejki M3 daj w rogach otwory montażowe o średnicy 3.2mm

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 14:48 

Ledes napisał(a):
Nie podoba mi się kwadratowa przelotka w górnej części płytki. Jak chcesz ją wywiercić?
to jest przeciez tylko kształt padu, a otwór jest okrągły. Co innego ze ten pad pod zworę robi zwarcie do ścieżki.

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 15:03 
Użytkownik

Obrazek

Panowie dzięki za uwagi.

Zmiany:

Większe odległości między diodami.
Więc i płytkę większą dałem.
Przelotki na M3 dałem bo doszedłem do wniosku że chyba będzie lepszym rozwiązaniem niż plastikowe nakładki
Są jeszcze przemyślane uchwyty do radiatora ale to jest opcjonalna zmiana bo mam kilka do wyboru z różnymi mocowaniami więc to dobiorę na samym końcu.

I to chyba już więcej nie trzeba, przynajmniej tak mi się wydaje.

Jest jeszcze kwestia dobrania rezystorów do diod
Z dataset diod:
Spadek napięcia 2.4
Prąd 20mA

Więc jeżeli dobrze liczę przy zasilaniu 5 V Rezystory powinny mieć około 150 ohm
Dobrze myślę?

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 17:27 
Użytkownik

dobrze liczysz ;) napięcie zasilania - spadek napięcia na diodzie / prąd pracy diody (w Amperach), a poza tym możesz po prostować niektóre ścieżki, żeby ładniej wyglądało :) jednak nie zaszkodzi dać rezystorki ciut większe np. 220R

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 17:36 
Użytkownik

Nie będzie wtedy za słabo świeciło?

A co do ścieżek to chyba masz rację

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 17:54 
Użytkownik

różnica będzie praktycznie niezauważalna, z reszta sam popróbuj podłącz sobie dwie diody jedną z rezystorem 150R, a drugą z rezystorem 220R i sam zobacz :)

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 18:00 
Użytkownik

aha no w sumie to chyba może przedłużyć żywotność diod.

No to niech będzie 220

mam jeszcze pytanie odnośnie montażu diod na płytce

Po zlutowaniu wszystkich diod nie chcę montować ich na stałe tylko za pomocą pojedynczych wtyków.
Wydaje mi się ze to może być dobre rozwiązanie bo gdy jakimś cudem uszkodzi się struktura diod będzie łatwiej mi ją wyprostować

Czy to nie ma sensu?

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 18:32 
Użytkownik

każdy pomysł jest dobry, jednak myślę że w tym przypadku, lepiej przylutować te diody na stałe, bo jak na to nie spojrzeć umieszczenie ich w podstawkach, może powodować, chwianie się konstrukcji, zobacz sobie jak wygląda podstawka pod kwarc w zestawie ATB, myśle że takie rozwiązanie mogło by się sprawdzić

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 18:39 
Użytkownik

właśnie o takim czymś myślałem

zwłaszcza ze mam sporo takich "wtyczek"

no zobaczę jeszcze

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 18:49 
Użytkownik

skoro masz takie gniazda pod ręką, to szkoda bylo by nie spróbować, do odważnych swiat należy :)

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 18:55 
Użytkownik

W sumie to niczym nie ryzykuje bo jak będzie kiepsko się sprawowało to wylutuje je i wlutuje normalnie

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 22:46 
Użytkownik

Obrazek

No to już ostateczna wersja

Dołożyłem jeszcze dzielnik napięcia do potencjometru bo i tek będę korzystał z napięcia odniesienia 2,65 więc dzięki temu będę miał większą rozdzielczość.

z tym że nie wiem czy dobrze połączyłem te rezystorki.

PostNapisane: 5 wrz 2013, o 06:19 
Moderator

No na pewno niedobrze podłączyłeś te rezystorki :(

PostNapisane: 5 wrz 2013, o 09:48 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Popraw ten dzielnik bo któryś z początkujących pomyśli że tak może być.

Zobacz np. tutaj:

http://youtu.be/Mx23m0U0lDc?t=6m10s

PostNapisane: 5 wrz 2013, o 14:13 
Użytkownik

W sumie nie rozumiem co jest źle, bo jest prawie tak samo jak na filmie z tą tylko różnicą że dzielnik jest podłączony przed potencjometrem.

Czy może jest problem z ułożeniem rezystorów na projekcie PCB

PostNapisane: 5 wrz 2013, o 14:20 

A po co dajesz rezystor równolegle z potencjometrem??

Dalej nie widzisz różnicy?

PostNapisane: 5 wrz 2013, o 14:25 
Użytkownik

Obrazek

Czy chodzi o coś takiego?

PostNapisane: 5 wrz 2013, o 14:27 

Na schemacie...

PostNapisane: 5 wrz 2013, o 23:43 
Użytkownik

Panowie sory za moją nieuwagę ;P
Obrazek

Nie wiem jakim cudem zrobiłem taki błąd, już poprawiłem. Mam nadzieję że teraz jest ok.

PostNapisane: 6 wrz 2013, o 00:21 
Moderator

gronoarona napisał(a):
Panowie sory za moją nieuwagę

Taka uwaga - i mówiłem o tym w poradnikach VIDEO przy schematach ...

GND rysujemy skierowane zawsze w dół a VCC w górę ... a u ciebie jak się patrzy na schemat i te poprzewracane masy i VCC do góry nogami - to wydaje się jakby się patrzyło na tzw "figury niemożliwe". Uwierz to strasznie zaciemnia schemat .... warto poprawić nawet dla samego siebie...

PostNapisane: 6 wrz 2013, o 00:43 
Użytkownik

W sumie nie pomyślałem o tym ale skoro tak mówisz to tak będę robił. Bardzo sobie cenie wasze rady bo gdyby nie one chyba bym tak szybko nie ruszył z elektronika. Dopiero dwa miesiące a tu juz drugi projekcik.

PostNapisane: 6 wrz 2013, o 08:43 
Moderator

No dokładnie to tylko przecież taka porada a nie jakaś tam kocia krytyka ... przecież zmieniać nic nie musisz .... ale jak zmienisz i się przyzwyczaisz do tego - to później i tak zrozumiesz - że wcześniej dziwnie wyglądają takie schematy

gronoarona napisał(a):
Dopiero dwa miesiące a tu juz drugi projekcik

no i o to chodzi ;) widać że szybko idziesz do przodu a schematy już na tym etapie to nie LAURKI ;)

PostNapisane: 6 wrz 2013, o 09:12 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
GND rysujemy skierowane zawsze w dół a VCC w górę ... a u ciebie jak się patrzy na schemat i te poprzewracane masy i VCC do góry nogami - to wydaje się jakby się patrzyło na tzw "figury niemożliwe". Uwierz to strasznie zaciemnia schemat .... warto poprawić nawet dla samego siebie...
Drogi Mirku ale na Twoim schemacie ATB też jest bardzo dużo GND i VCC lezących bokiem - to mi akurat nie przeszkadza, bo wiem że wynika to z braku miejsca i dobrze w sumie, że tak jest ... ale przy dzielniku napięcia AGND jest skierowane do góry i tutaj już konsekwencji w działaniu nie widzę bo tu było miejsce żeby poobracać. Nie żebym się wymądrzał, bo nie godzien jestem, a być może z czegoś to wynika o czym nie wiem. Proszę zatem stanąć na baczność i mi się tu ładnie tłumaczyć :)

Czuwaj! :)

gronoarona - będziesz w tym wątku prezentował również oprogramowanie do Twojej kostki? Albo chociaż efekty końcowe w postaci filmiku? Bo początek prezentuje się obiecująco :)

PostNapisane: 6 wrz 2013, o 09:21 
Użytkownik

NIEBO! napisał(a):
ale przy dzielniku napięcia AGND jest skierowane do góry i tutaj już konsekwencji w działaniu nie widzę bo tu było miejsce żeby poobracać.

Przy karcie MMC/SD też jest GND do góry.

Można powiedzieć: co z tego? I tak wiadomo o co chodzi :)

Jednak faktycznie schemat ATB troszkę kłóci się z tym co zapamiętałem z video poradników Mirka o ładnych praktykach, odstępach etc. A może Mirek w przygotowaniach i podczas kręcenia poradnika sam się douczył i zauważył, że mu coś przeszkadza a coś wygląda lepiej, przejrzyściej w innej formie?

PostNapisane: 6 wrz 2013, o 09:29 
Moderator

NIEBO! napisał(a):
Proszę zatem stanąć na baczność i mi się tu ładnie tłumaczyć

Taaaak ;) .... w ogóle nie będę się tłumaczył i pisał, że w tym schemacie ATB to jest dobrze a w innym u kogoś to jest źle. I w tym moim schemacie też powinny być GND skierowane w dół. To że w boku - to już bez przesady ;) ale widać że też starałem się ułożyć bardzo duży schemat w jedną kostkę i w każdym module mam bardzo mało miejsca stąd pozwoliłem sobie na małe wyjątki. Ale pewnie zauważasz że są to wyjątki w stosunku do całości ...

Tu w tym schemacie jest KUPA miejsca że tak powiem to JEDNO ...

ale drugie dosyć niepokojące zjawisko jakie zauważam po moich poradnikach - to nagle przesadzanie w drugą stronę ;) z czym ?

otóż pokazałem taki styl z tworzeniem bloków schematu otoczonych przerywaną linią. Coraz więcej osób to stosuje i dobrze - tak samo etykiety

no ale czasem naprawdę przesadnie - bo wg mnie nie ma co rozbijać TOTALNIE wszystkich elementów ... teraz może troszkę przejaskrawię - ale idąc tą metodą rozbijania to można nawet każdy pojedynczy rezystor i kondensator dać w osobnym bloku i doczepiać do niego dwie etykiety ;)

Z praktyki gdy np widzę, że ktoś stawia gołego procka i przy nim same etykiety - a filtracja, kwarc i wszystko wszystko jest w osobnych blokach to już robi się niechcący takie jakby wynaturzenie tego proponowanego przeze mnie sposobu.

REASUMUJĄC - wszystko można - nawet masę do góry nogami czasem postawić - no ale z głową ;) .... chociaż pewnie i w tym schemacie ATB dałoby radę jeszcze kilka rzeczy poprawić ...

NIEBO! ... nie zauważyłeś jeszcze masy do góry nogami na ATB przy wyświetlaczu LCD ... jeśli już szukać WSZYSTKICH szczegółów na nim ;)

NA KONIEC .... to troszkę takie dziwne jest, żeby stawiać zarzut - że ja niby mówię o jakichś zasadach - i wyszukiwać że gdzieś tam, gdzieś .... jednak zrobiłem inaczej ;) i to ma oznaczać że źle gadam ? ;) no ale ja przecież nikomu nie narzucam swojego punktu widzenia - podpowiadam tylko co ja stosuję albo staram się stosować....

poza tym - w necie można znaleźć także dużo moich starszych schematów gdzie np nie używałem etykiet czy BUS'ów .... (ale GND w dół a VCC w górę zawsze się trzymałem poza jakimiś wyjątkami) ....

ale co to oznacza ? że ja nie mogłem się pomylić? popełnić błędu? A co ja? jakaś wyrocznia jestem ? :lol: sam się wciąż uczę i dążę do doskonałości - ale spokojnie daleko mi jeszcze do tego :lol: .... jestem tylko człowiekiem a nie electroRoboKocimCop'em :lol:

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

arturf209 napisał(a):
Jednak faktycznie schemat ATB troszkę kłóci się z tym co zapamiętałem z video poradników Mirka o ładnych praktykach, odstępach etc.

Pisałem właśnie wyżej o tym ;) ... ale jeszcze coś dodam ....

Po pierwsze to ten schemat ATB jest w ogóle narysowany niezgodnie z zasadami - bo rysowanie takiego dużego schematu w takich ramkach wcale nie jest standardem, powinno się stosować "sheets" czyli oddzielne arkusze na poszczególne bloki funkcjonalne .... tyle że wtedy na ekranie nawet mając wielki monitor nie zobaczy się wszystkiego NARAZ to po pierwsze. Za to też jest problem żeby to później np wydrukować bo jak się to zrobi na A4 to człowiek nie zobaczy tak małe to będzie ... więc coś za coś ...

mnie jednak się wygodnie ogląda tak w całości gdy można mieć widok na wszystko na monitorze i przybliżyć sobie wybrany fragment (powiększyć) a nie przełączać się pomiędzy "sheet'sami" ;) ... Ale wiem że tu nie postępuję zgodnie z prawidłowymi zasadami - zdaję sobie przynajmniej z tego sprawę ...

Za to chyba WSZYSCY zapomnieli - po co były poradniki , na co one były odpowiedzią - na LAURKI .... a teraz gdy nagle już każdy się nauczył nie LAURKOWAĆ - to szuka śladów LAURKOWOŚCI w moich schematach łapiąc za słówka :lol: tzn za GND do góry nogami, które gdzieś tam się przydarzyło ;) i pewnie źle że się przydarzyło - no ale wysnuwać na tej podstawie wniosek - że ja w poradnikach sam sobie przeczę ??? ... to chyba przesada - nie wiem ile razy jeszcze będę musiał teraz się tłumaczyć, że jestem tylko człowiekiem a nie SuperManem i też popełniam błędy ... ale widać że się uczę i staram dociągać aby było lepiej .... a przy okazji dzielę się tym co wiem .... WŁAŚNIE NIE Z POZYCJI BOGA, który wie najlepiej jak rysować schematy , tworzyć PCB czy też programować w C itp

arturf209 napisał(a):
A może Mirek w przygotowaniach i podczas kręcenia poradnika sam się douczył i zauważył, że mu coś przeszkadza a coś wygląda lepiej, przejrzyściej w innej formie?

O! .... i takie podejście to mi się podoba ....

PostNapisane: 6 wrz 2013, o 09:45 
Użytkownik

Mirku niepotrzebnie odniosłeś się do części mojego postu dot. ATB ponieważ powinieneś taktować mój post jako całość. :) Tak jak napisałem, pewnie podczas kręcenia poradników sam się czegoś nauczyłeś, wpadłeś na nowe pomysły etc.

W żadnym wypadku nie zamierzałem wytykać komuś błędów etc. Chciałem bardziej koledze pokazać, że nie jest to tylko w jednym miejscu a jednak i tak nadal jest czytelnie moim zdaniem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1