NIEBO! napisał(a):
Proszę zatem stanąć na baczność i mi się tu ładnie tłumaczyć
Taaaak
.... w ogóle nie będę się tłumaczył i pisał, że w tym schemacie ATB to jest dobrze a w innym u kogoś to jest źle. I w tym moim schemacie też powinny być GND skierowane w dół. To że w boku - to już bez przesady
ale widać że też starałem się ułożyć bardzo duży schemat w jedną kostkę i w każdym module mam bardzo mało miejsca stąd pozwoliłem sobie na małe wyjątki. Ale pewnie zauważasz że są to wyjątki w stosunku do całości ...
Tu w tym schemacie jest KUPA miejsca że tak powiem to JEDNO ...
ale drugie dosyć niepokojące zjawisko jakie zauważam po moich poradnikach - to nagle przesadzanie w drugą stronę
z czym ?
otóż pokazałem taki styl z tworzeniem bloków schematu otoczonych przerywaną linią. Coraz więcej osób to stosuje i dobrze - tak samo etykiety
no ale czasem naprawdę przesadnie - bo wg mnie nie ma co rozbijać TOTALNIE wszystkich elementów ... teraz może troszkę przejaskrawię - ale idąc tą metodą rozbijania to można nawet każdy pojedynczy rezystor i kondensator dać w osobnym bloku i doczepiać do niego dwie etykiety
Z praktyki gdy np widzę, że ktoś stawia gołego procka i przy nim same etykiety - a filtracja, kwarc i wszystko wszystko jest w osobnych blokach to już robi się niechcący takie jakby wynaturzenie tego proponowanego przeze mnie sposobu.
REASUMUJĄC - wszystko można - nawet masę do góry nogami czasem postawić - no ale z głową
.... chociaż pewnie i w tym schemacie ATB dałoby radę jeszcze kilka rzeczy poprawić ...
NIEBO! ... nie zauważyłeś jeszcze masy do góry nogami na ATB przy wyświetlaczu LCD ... jeśli już szukać WSZYSTKICH szczegółów na nim
NA KONIEC .... to troszkę takie dziwne jest, żeby stawiać zarzut - że ja niby mówię o jakichś zasadach - i wyszukiwać że gdzieś tam, gdzieś .... jednak zrobiłem inaczej
i to ma oznaczać że źle gadam ?
no ale ja przecież nikomu nie narzucam swojego punktu widzenia - podpowiadam tylko co ja stosuję albo staram się stosować....
poza tym - w necie można znaleźć także dużo moich starszych schematów gdzie np nie używałem etykiet czy BUS'ów .... (ale GND w dół a VCC w górę zawsze się trzymałem poza jakimiś wyjątkami) ....
ale co to oznacza ? że ja nie mogłem się pomylić? popełnić błędu? A co ja? jakaś wyrocznia jestem ?
sam się wciąż uczę i dążę do doskonałości - ale spokojnie daleko mi jeszcze do tego
.... jestem tylko człowiekiem a nie electroRoboKocimCop'em
------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]arturf209 napisał(a):
Jednak faktycznie schemat ATB troszkę kłóci się z tym co zapamiętałem z video poradników Mirka o ładnych praktykach, odstępach etc.
Pisałem właśnie wyżej o tym
... ale jeszcze coś dodam ....
Po pierwsze to ten schemat ATB jest w ogóle narysowany niezgodnie z zasadami - bo rysowanie takiego dużego schematu w takich ramkach wcale nie jest standardem, powinno się stosować "sheets" czyli oddzielne arkusze na poszczególne bloki funkcjonalne .... tyle że wtedy na ekranie nawet mając wielki monitor nie zobaczy się wszystkiego NARAZ to po pierwsze. Za to też jest problem żeby to później np wydrukować bo jak się to zrobi na A4 to człowiek nie zobaczy tak małe to będzie ... więc coś za coś ...
mnie jednak się wygodnie ogląda tak w całości gdy można mieć widok na wszystko na monitorze i przybliżyć sobie wybrany fragment (powiększyć) a nie przełączać się pomiędzy "sheet'sami"
... Ale wiem że tu nie postępuję zgodnie z prawidłowymi zasadami - zdaję sobie przynajmniej z tego sprawę ...
Za to chyba WSZYSCY zapomnieli - po co były poradniki , na co one były odpowiedzią - na LAURKI .... a teraz gdy nagle już każdy się nauczył nie LAURKOWAĆ - to szuka śladów LAURKOWOŚCI w moich schematach łapiąc za słówka
tzn za GND do góry nogami, które gdzieś tam się przydarzyło
i pewnie źle że się przydarzyło - no ale wysnuwać na tej podstawie wniosek - że ja w poradnikach sam sobie przeczę ??? ... to chyba przesada - nie wiem ile razy jeszcze będę musiał teraz się tłumaczyć, że jestem tylko człowiekiem a nie SuperManem i też popełniam błędy ... ale widać że się uczę i staram dociągać aby było lepiej .... a przy okazji dzielę się tym co wiem .... WŁAŚNIE NIE Z POZYCJI BOGA, który wie najlepiej jak rysować schematy , tworzyć PCB czy też programować w C itp
arturf209 napisał(a):
A może Mirek w przygotowaniach i podczas kręcenia poradnika sam się douczył i zauważył, że mu coś przeszkadza a coś wygląda lepiej, przejrzyściej w innej formie?
O! .... i takie podejście to mi się podoba ....