Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 sty 2025, o 13:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 kwi 2013, o 01:00 
Nowy

Cześć,
mam nadzieję, że może ktoś tu jeszcze zaglądnie z dłużej praktykujących i obeznanych na rynku ;)
1. Czy możecie się wypowiedzieć odnośnie firm: ATTEN , KADA , HAKKO ? Jak są postrzegane na rynku z uwagi na bezawaryjność, serwis czy dostępne zamienne części czy inne opinie ?

2. Z innego doświadczenia niż lutowanie wiem, że nie ma sprzętu do wszystkiego. Sprzętu który byłby tani i dobry a zarazem dla amatora i profesjonalisty. Zakup b. dobrego dla początkującego byłoby przerostem formy nad treścią ;) Rozglądam się i rozglądam i mam mieszane uczucia czy kupić: ATTEN AT8502D, KADA 852D+ czy też prosty HAKKO FX-888 i nim spędzić kilka "chwil" a potem wybrać coś innego. Ale z drugiej strony dokładając trochę więcej będę miał możliwość również nauki z HotAir-em. A może ten wątek nie ma sensu z uwagi iż w ww. firmy nie warto inwestować.

Dzięki za podzielenie się swoimi spostrzeżeniami.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 kwi 2013, o 07:59 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja kupiłem stacje ZD-98 - do zastosowań amatorski. Na lisie można kupić grot 0.5mm. Za takie pieniądze sprzęt jest wręcz super.

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 08:06 
Użytkownik

Mam zd-98 ale przesiadlem sie ostatnimi czasy na WEP 898D+ (wersja z kolba hekko). Roznica ogromna na korzysc WEP'a. A do tego w bonusie hotair. Warto bylo zainwestowac te 260 PLN.

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 08:20 

Mam ZD939L (sam hot -air) ale jak dla mnie do warunków domowych okazała sie za głośna (zona słyszy nawet jak komar leci w drugim zamknietym pokoju :shock: ) - więc nabyłem Zhaoxin 898D (kolbówka i hotair) i wreszcie dostałem akceptacje na poziom szumu jaki sie z niej wydobywa :lol:
Polecam wiec Zhaoxin 898D (lub podobne np. WEP898D+ kolegi z postu wyżej) dla zastosowań domowych jak najbardziej.

PostNapisane: 29 sie 2013, o 19:01 
Użytkownik

Ja mam WEP 968DB+ , powiem szczerze zależało mi na tym żeby mieć wyciąg oparów dlatego zakupiłem coś takiego, niemniej jednak od razu jak tylko kupiłem musiałem wprowadzić szereg udoskonaleń (min. wyrzuciłem orginalną kolbę do lutowania wraz z podstawką i wpiołem się tylko orginalnym przewodem wyciągu oparów ze stacji Weller'a (pasował jak orginał)), tak więc lutuję orginalnym Wellerem, tyle tylko że dodatkowo jeszcze mam wyciąg oparów, dymu. Ominołem również wskaznik ciśnienia (ten z kulką ), przyznam szczerze czasem denerwowało mnie "podskakiwanie i hałasowanie" tej kulki, pozatym delikatnie obciążała ona kompresor, tak więc eliminując go od razu odczuwalnie zwiększył się ciąg, czy też nadmuch przy korzystaniu z funkcji Hot Air. Odłączyłem również niebieskiego ledzika (tego od podświetlania wskaznika cisnienia), bo stacja trochę z tym podświetleniem jak dla mnie miała jakby to delikatnie powiedzieć, odpustowy wygląd, oprócz tego według mnie zbyt jasno świeciła co nieraz nawet przeszkadzało. Pozatym do tego modelu , być może do tego egzemplarza, mam jeszcze kilka uwag. Po pierwsze stacja jak tylko przyszła, rozpakowałem, i okazało się że zapach z niej był nie do zniesienia (nie wiem z jakiejś farby, gumy, toksyny czy czegoś innego jeszcze może), wyniosłem na trzy dni na balkon przewietrzyć, od razu pomogło. Kolejnym mankamentem okazał się wyświetlacz LED (ten z lewej strony), zaczeły przygasać segmenty, to się rozjaśniać w czasie pracy, niezależnie od tego czy stacja była zimna czy też nagrzana. Tej usterki jeszcze nie udało mi się wyeliminować, ale nie sądze żeby był z tym wielki problem (tj. z naprawą). No i jeszcze agregat, wcześniej posiadałem stację Aoyue i tamten lepiej pracował tj, ciszej , pozatym miał mocniejszy ciąg, czy też nadmuch w drugą stronę (słyszałem już opinię że to zależy dużo od egzemplarza na jaki się trafi). Ta stacja którą mam teraz jest zrobiona na 8-io bitowym mikrokontrolerze Samsunga ( wsadu jak narazie nie próbowałem zczytywać ;) ) , natomiast ta którą miałem poprzednio, o ile dobrze pamiętam była na starej 51'e w dip'ie Atmela.
To by było tyle uwag na temat tej stacji, może komuś się przyda ;)))

Mam jeszcze starą poczciwą transformatorówkę z ZDZ'tu rodzimej produkcji, i muszę się przyznać mam do niej sentyment, chociaż coraz rzadziej z niej już korzystam, no a oprócz tego jeszcze kolejnego Weller'a ale już z innym grotem żeby nie przekładać ;)

PostNapisane: 31 sie 2013, o 02:06 
Użytkownik

"Kazda myszka swoj ogonek chwali" i kazdy ma racje "bardziejsza" od racji blizniego :)
Powiem Ci ze nie znajdziesz sprzetu do "amatorskich zabaw", kazda lutownica czy stacja, nawet ta najtansza "ostatniego kibla" bedzie sprzedawana jako produkt przeznaczony do zadan PRO. Jest to zrozumiale, kazdy chce swoj produkt sprzedac i kazdy kto kupi nie napisze ze kupil "kupe", a tym bardziej jak "kupa" bedzie jego pierwszym zakupem. Ja jak przesiadlem sie z solomona na wellera, to doznalem "lutowniczej" nirwany i nie wyobrazalem sobie lepszego sprzetu. Ale kupujac Solomona ewoluowalem z czegos innego, wtedy to wlasnie on byl "naj"...

Tak mozna bez konca debatowac czy lepszy jest Pace czy Metcal, czy lepiej jezdzic dieslem czy benzyna i co jest bardziej- pies czy kot.

Kup sobie kolego LUTOWNICE i skup swoja uwage (i fundusz) na jakosci spoiwa (cyny), topniku, czystosci grota etc...

Temat przypomina troche walke uzytkownkow puszek Nikona i Canona, a prawda jest taka ze najpierw jest fotograf, pozniej obiektyw, a puszka ma najmniejsze znaczenie. Dobry kucharz nie musi miec dobrych garnkow :)

PostNapisane: 31 sie 2013, o 14:42 
Użytkownik

Racja przecież jeśli się ma doświadczenie to cena sprzętu ma drugorzędne znaczenie, ale oczywiście nie jest bez znaczenia jeśli cena sprzętu idzie z jakością bo nie zawsze tak jest :)

Osobiście polecam z tanich PT936 chyba teraz sprzedają to pod nazwą YH - 936 u mnie funkcjonowała jakieś 3 lata za te pieniądze rewaluacja grzałka się nie przepaliła jedyne co robiłem to jak skończyła się gwarancja to dokręcałem trafo bo zaczynało buczeć.

Ostatnio wreszcie pozwoliłem sobie na ZD-931 i ją polecam zakupiłem na all... z zestawem 3 grotów bardzo szybko się nagrzewa i wygląda na to że pokazywana temperatura zgadza się.

Minusem może być brak podświetlenia ale mogę to wybaczyć ponieważ nad stołem podczas pracy świeci świetlówka

Pozdrawiam

PostNapisane: 31 sie 2013, o 14:46 
Użytkownik

stachu napisał(a):
Minusem może być brak podświetlenia ale mogę to wybaczyć ponieważ nad stołem podczas pracy świeci świetlówka

to dziwne gdyż wszystkie do tej pory miały niebieskie podświetlenie

PostNapisane: 31 sie 2013, o 14:50 
Użytkownik

Aż zaraz sprawdzę w instrukcji obsługi chyba że to się gdzieś włącza ?

Niestety niema podświetlenia ale po gwarancji może będzie miała :D

PostNapisane: 31 sie 2013, o 15:51 
Użytkownik

Ja rowniez polecam ZD-931. Gdybym teraz mial kupowac stacje to wybralbym z hot-airem. No ale nie spodziewalem sie ze tak szybko bede lutowal smd.
ZD ma podswietlenie? Ja niczego takiego nie zobaczylem. Zreszta po co to komu jak i tak pod lampka sie lutuje.

PostNapisane: 31 sie 2013, o 17:10 
Użytkownik

Hmmm... coś mi się wydaje Panowie że zostałem chyba zle zrozumiany. Ja nie pisałem po to o stacji a takiej czy innej którą posiadam żeby się pochwalić, tylko po to, żeby jeśli ktoś będzie się wachał i rozważał zakup właśnie takiego modelu, to mógł poznać min. moją o nim opinię tj. o wadach i zaletach. A jeśli chodzi o dwie stacje Weller'a które posiadam to przyznam szczerze normalnie nigdy na takie stacje bym sobie nie mógł sobie pozwolić (ze względu na cenę) i pewnie bym nigdy takich nie kupił, ale że nadarzyła się okazja kupić niewiele używane więc je kupiłem , no i teraz nie mogę powiedzieć żebym narzekał.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1