SunRiver napisał(a):
pin z RW też sobie ponadto wyprowadź na wolne piny żebyś mógł go użyć jak dasz RW na GND
i sobie tam dodaj jeszcze jeden goldpin --- bedzie RW pin na środku z lewej PIN z prawej GND
SunRiver napisał(a):
--- wywal RW na stałe na GND (i tak nie bedziesz robił odczytu z LCD) więc szkoda pina prawda ??
no nie wiem.. podobno Mirek mówił w poradniku ze szybciej sie tak jakby wyswietlacz odswieza jak mam RW do uC przypiete.... nie chodizło mi o odczyt
SunRiver napisał(a):
a faktycznie ..... po co to tak podłączyłeś ??
hmmm podłaczyłem tak samo jak pin od kontrastu.... ale fakt rzeczywicie neipotrzebnie podłaczam nózke jedną do VCC, tzn. moze zostać tylko nózka do GND i srodkowa a trzecia wisciec w powietrzu?
------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]SunRiver napisał(a):
przy pull_upie masz stały ustalony na pinie poziom HI i wyłapywany jest tylko poziom LO (pod warunkiem że czytasz CNY Cyfrowo) jak robisz to analogowo to w istocie możesz nic nie mieć na wyjściu...
polega to na tym że w takim układzie przy czyfrowym odczycie -- na linii to LOW (wykryta) , a poza nią HI (brak w zasięgu)
hmmm ja odczytuje cyfrowo.. bo nie uzywam do odczytu ADC. Dobrze to rozumiem ?
czyli jesli ten rezystor jest, to moge tylko odczytac stan niski ? wiec po co go dawac? jak moge wyłpywac stan niski i wysoki bez niego i ustawiac sobie w kodzie czy przy odkryciu czy przy zakryciu wykonywać akcję. Moze ja czegoś nie rozumiem ?
gdy dałem ten rezystor 10Ktak jak na schemacie co podałes i zmieniłem w kodzie by wykrywało stan niski... to zasieg spadł z 50 cm... do 3 mm.....
dlaczego tak się dzieje? wszytko przemawia by wywalic ten rezystor.. ale wszedzie na schematach on jest...nie rozumiem go- celu w jakim jest podłączony