Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 lis 2024, o 21:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: USBasp problem
PostNapisane: 10 maja 2013, o 21:48 
Nowy

Witam. Proszę o pomoc, bo mój USBasp zakupiony z książką dzięki filmom pana Mirka(pozdrawiam i proszę o więcej filmów :D) na początku to znaczy 2-3 dni użytkowania przez nowicjusza AVR działał bez zarzutów, potem czasami działał a czasami nie(działał bezpośrednio po zresetowaniu komputera), teraz tzn. dzisiaj pozwolił mi na zaprogramowanie tylko raz ATmega32. Sterowniki zainstalowane prawidłowo według instruktarzu p.Mirka i w menadżerze urządzeń jest lib.. - Usbasp bez wykszyknika.
A chcąc odczytać w MKavrcalculator mikrokontroler wyskakuje błąd:
avrdude.exe: set SCK frequency to 187500 Hz
avrdude.exe: error: usbasp_transmit: libusb0-dll:err [control_msg] sending control message failed, win error: Urządzenie dołączone do komputera nie działa.

strasznie mnie to irytuje i zniechęca do zabawy z mikrokontrolerami, proszę o pomoc czy mogłem go zepsuć, czy nadaje się do wymiany gwarancyjnej czy może jakaś zniżka na nowy u p.Mirka :D ,czy jeszcze cos innego

aha dzisiaj zaobserwowałem ze gdy sprawdzam podłączony mikrokontroler w juz nowym MKAvkalkulatorze to sie caly czas świeci czerwona(do rozłączenia z USB) dioda(jak by sie zawiesił- bo jak działał to czerwona dioda tylko migneła) i błąd oczywiscie wyskakuje, na drugim komputerze tez wyskakuje błąd.

PostNapisane: 11 maja 2013, o 05:29 
Nowy

Co do tego programatora, to też.mam z nim trochę przygód. Programy pisze od prawie 10 lat i kojarze sprawy fusebitow itp ale to co można zepsuć tym programatorem to druga sprawa. Czesto mam że mam cały czas podpiety programator i za którymś razem nagle okazuje się ze nie może rozpoznać procesora. Wtedy restarty zmiany programów nic nie pomagają. Znalazłem taki sposób że podlaczam swoj stary programator robie erase i jest ok:) Nie wiem czemu tak się dzieje. Często pomaga też przepiecie zworki na low frequency i wtedy idzie ale dlugo program sie niestety ładuje.

PostNapisane: 11 maja 2013, o 05:59 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

cnc4you napisał(a):
ale to co można zepsuć tym programatorem to druga sprawa

Banialuki opowiadasz (łagodnie mówiąc).

Trzeba wiedzieć co się robi i tyle. NIGDY nie miałem problemów z USBasp ani nie zablokowałem sobie układu.

PostNapisane: 11 maja 2013, o 07:12 
Moderator

ortegus - jaka zniżka ? no chyba ze chcesz na kazde zaprogramowanie kupowac nowy a stary wyrzucac ? nie rozumiejac o co chodzi przez 10 lat jak kolega cnc4you :( programator musi dzialac a jak by byl uszkodzony to bezwzglednie do wymiany itp

powiedz mi ortegus czy nie mozesz znalezc telefonu do mnie ? albo skype ? i skontaktowac sie w tej sprawie ??? :( czy ja jakos gryze ??? programator MUSI DZIALAC a nie tam takie banialuki jak pisze cnc4you (dobrze Jaglarz napisal)

oczywiscie mogloby sie takze okazac ze i z programatorem zdarzylo sie cos nie tak no ale na ZEUSA jak mam pomoc jak ktos ani nie zadzwoni ani maila nie napisze ?????

ja na twoim miejscu juz po pierwszym takim przypadku bym sie kontaktowal z producentem i dal mu szanse zeby mi pomogl ;)

PostNapisane: 11 maja 2013, o 21:13 
Nowy

Widzę że tu ktoś po zjadał wszystkie rozumy. Szkoda, ale źle oceniłem ludzi na tutejszym forum. Po pierwsze jeżeli ktoś pisze z pytaniem to na pewno nie liczy na takie teksty krytyki. Po drugie skoro uważasz że piszę banialuki nie pytając o szczegóły to też o czymś świadczy. Dlatego pożegnam się z forum i strony polecać też nie mam zamiaru. Kolega grzecznie pytał a ja też bezpodstawnie nie piszę. Wcześniejszy programator miałem z dobre 7 lat i poza męką ze sterownikami to wszystko było ok. Tym razem jest inaczej i według Was nagle zacząłem inaczej się z nim obchodzić? A z drugiej strony nie mam zamiaru się tłumaczyć. Co do poradników też jest wiele zastrzeżeń i jakoś nie wymyślam nikomu przez to. Instalacja Eclipsa akurat według Waszego poradnika nie miała szans na powodzenie dopiero logiczne myślenie i poradnik ze strony której nie będę zachwalał wskazał błędy.

PostNapisane: 11 maja 2013, o 22:11 
Użytkownik

aż się nie chce komentować ... po prostu to przykre zachowanie ...
ale złej baletnicy .... i tak dalej

PostNapisane: 11 maja 2013, o 23:11 
Moderator

cnc4you jakos autor skontaktowal sie ze mna na skype i juz spokojnie ustalamy co i jak bez zadnych pretensji. Widac tylko ty masz pretensje do wszystkiego i wszystkich. Skoro takie zle to forum i poradniki to zrob ja napisales czyli pozegnaj sie z nami zycze szczerze powodzenia nie bedziemy sie wspolnie dalej meczyc.

PostNapisane: 11 maja 2013, o 23:16 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

ortegus napisał(a):
strasznie mnie to irytuje i zniechęca do zabawy z mikrokontrolerami,

oj, ja u siebie muszę na przykład dość często eclipse "reinstalować" (w cudzysłowie- bo tylko kopiuję na dysk od nowa ) ale nie piszę że to mnie zniechęca- wiem że to mój system coś "modzi" :)
cnc4you napisał(a):
Widzę że tu ktoś po zjadał wszystkie rozumy. Szkoda, ale źle oceniłem ludzi na tutejszym forum. Po pierwsze jeżeli ktoś pisze z pytaniem to na pewno nie liczy na takie teksty krytyki. Po drugie skoro uważasz że piszę banialuki nie pytając o szczegóły to też o czymś świadczy. Dlatego pożegnam się z forum i strony polecać też nie mam zamiaru.

kolego,
Cytuj:
ale złej baletnicy .... i tak dalej

to nie jest po złości- chłopaki na TYM forum nie raz czytali o moich problemach... ale zawsze wychodziło że ja coś "spierniczyłem" albo mój komp ;) Tu się nie obrażamy, nie banujemy- tylko trzeba sprawdzić wszystko.

cnc4you napisał(a):
Instalacja Eclipsa akurat według Waszego poradnika nie miała szans na powodzenie dopiero logiczne myślenie i poradnik ze strony której nie będę zachwalał wskazał błędy.

No proszę... dziwne, ja będąc lamerem od razu odpaliłem wszystko- problem z postrzeganiem i oglądaniem ze zrozumieniem?

PostNapisane: 31 maja 2013, o 17:13 
Nowy

wątek zamknięty. Jak by ktoś miał taki problem jak ja to niech się kontaktuje z p.Mirkiem(lub z dostawca swojego programatora) i po sprawnie hehe ;)

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1