Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lis 2024, o 09:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 lut 2013, o 08:08 

Czy ktoś z kolegów zna nie tylko z opisów ten oscyloskop http://www.hantek.com.cn/english/produc ... p?unid=154
Zastanawiam sie nad zakupem analizatora i oscyloskopu w dowolnej konfiguracji, a więc albo dwa oddzielne urządzenia albo jak ten MSO5062D jako jedno urzadzenie - całość do ok. 2000 zł.
Biorę pod uwage również taki zestaw analizator LAP-C16032 http://www.atlantec.pl/analizator-logic ... -p-21.html - ma duzo protokołów darmowych (czego chyba oscyloskop hanteka nie ma wogóle) oraz do kompletu oscyloskop UTD2052CEL http://astronik.pl/oscyloskopy/238-oscy ... 50mhz.html .
Uwagi kolegów uzytkujacych w/w urzadzenia byłyby mile widziane :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 lut 2013, o 08:14 
Użytkownik

chcesz miec oscyloskop z analizatorem jako jedna skrzynka ?
Unit ten co podales jest qll mozesz kupowac.

PostNapisane: 18 lut 2013, o 08:29 

jachu napisał(a):
chcesz miec oscyloskop z analizatorem jako jedna skrzynka ?

No tak jak napisałem wyzej - konfiguracja dowolna :)

PostNapisane: 18 lut 2013, o 08:35 
Nowy

Mój pierwszy post na forum:), miło mi przywitać się ze wszystkimi uzytkownikami. Postaram się dorzucić kawałek mojej wiedzy do dużej bazy wiedzy społeczności tego forum. Gdyby okazało się, że szerzę herezje, to proszę o korektę mojego toku myslenia, za co będe wdzięczny. A teraz do rzeczy :).

Unit, rigol, owon - nie ma znaczenia który kupisz, wszystkie są podobnej jakości i mają podobne parametry. Mój dobry kolega ma oscyloskop OWON SDS6062 i jest zadowolony, pracuje z nim codziennie. Bierz Unit'a, chyba że na początek kupisz sam analizator, dozbierasz i póxniej zaopatrzysz się w używanego Tektronixa, do czego gorąco zachęcam.

Co do zestawu analizator + oscyloskop to kupowałbym osobno oscyloskop i analizator. Nie jest wygodnie obserwować więcej niż 4 przebiegi na 7" monitorze oscysloskopu, nie mówiąc o 16. Koniecznie sprawdź, czy to pasmo i częstotliwośc próbkowania tyczą się jednego kanału. Bo jeżeli tak, to warto wziąć ten analizator stanów. Natomiast jeżeli tak nie jest to przy jednoczesnym użyciu 16 kanałów masz próbkowanie ~6MHz/kanał, czyli maksymalne pasmo to ~3MHz/kanał. Trochę mało :(.

Pozdrawiam.

PostNapisane: 18 lut 2013, o 08:46 

Tez sie skłaniam chyba bardziej do dwóch oddzielnych urzadzeń. Co do oscyloskopu to pewnie bardziej Unit wejdzie w grę. Analizator w zasadzie juz wybrałem ten z Zeroplusa.
Co do uzywanych tektronixów to mam ale czysto analogowe 2445B i 2235 sa z drobnymi wadami ale nie oddam ich :) Pozbawione są jednak tych mozliwosci które maja cyfrowe a i kurcze za duzo na codzien miejsca zajmują.

PostNapisane: 18 lut 2013, o 08:54 

Jako doświadczony użytkownik analogowych oscyloskopów oraz średnio zaawansowany cyfrowego DPO2014 ;). Mogę śmiało powiedzieć, że najlepiej to na początek sprawdza się analog+ 16kanałowy analizator z dekodowaniem szyn danych np. Saleae Logic16 Analyzer.

Stricte cyfrowy przydaje się gdy dużo siedzimy przy przetwornicach, sterowaniu IGBT itp. jakieś projekty gdzie jest sporo "niespodzianek". Chociaż same przebiegi powtarzalne, czyli sterowanie nawet PWM, zegar, kluczowanie itp. wystarcza mi Analog C1-99 17,5kg czyli dwie podstawy czasu, możlwość, synchronizowania jedną, a rozciągnięcia kawałka przebiegu drugą podstawą czasu.

W moim DPO2014 to najbardziej korzystam z funkcji analizy RS232/ i2c i SPI........niestety każdy taki moduł w Teku to koszt ok 650€ :(...... W rigolu też jest dodatkowo płatny, a w Saleae Logic16 Analyzer dostajemy w zestawie sporo różnych protokołów i w dodatku możliwość analizy kilku jednocześnie.

Saleae Logic16 Analyzer będę w "najbliższym" czasie kupował. Do amatorki mój analogowy C1-99 wystarcza w zupełności, a jako uzupełnienie Saleae kupię.

PostNapisane: 18 lut 2013, o 09:47 

Wiem juz od dystrybutora, ze oscyloskop Hanteka z analizatorem nie ma "wbudowanych dekoderów" transmisji co w porównaniu do analizatorów z Zeroplus czy Saleae wypada gorzej.

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

rezasurmar napisał(a):
Jako doświadczony użytkownik analogowych oscyloskopów oraz średnio zaawansowany cyfrowego DPO2014 ;). Mogę śmiało powiedzieć, że najlepiej to na początek sprawdza się analog+ 16kanałowy analizator z dekodowaniem szyn danych np. Saleae Logic16 Analyzer.(...)

No dla mnie nie sa to poczatki ;) tylko konieczność uzupełnienia warsztatu o urzadzenia z funkcjami, których mi analogowy oscyloskop niestety nie zastapi.

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

rezasurmar napisał(a):
(...) Saleae Logic16 Analyzer będę w "najbliższym" czasie kupował.(...)

Czy wogole porównywałeś analizator Zeroplus z tym Saleae ?

PostNapisane: 18 lut 2013, o 09:56 

Jeszcze nie, ale widziałem u SunRivera Saleae więc wiem, że to sprzęt sprawdzony, ale z chęcią rozważę inny model. Bo jeszcze decyzji nie ma o zakupie, na razie rzuciłem idee by rosła sobie powoli ;), jak wcześniej z DPO2014.......

Ten zeroplus faktycznie wygląda ciekawiej :). Muszę się, przyjrzeć, jak to jest z tymi szynami i2c, spi, rs232 u niego.

PostNapisane: 18 lut 2013, o 09:58 

Z informacji wynika ze protokoły sa darmowe w duzej liczbie.

PostNapisane: 18 lut 2013, o 10:04 

wojtek napisał(a):
Z informacji wynika ze protokoły sa darmowe w duzej liczbie.

No to by mnie urządzało...... Jak już bede tak daleko to na pewno głębiej wejde w temat.
Wysłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk

PostNapisane: 18 lut 2013, o 10:37 

Właśnie mam odpowiedź od dystrybutora:
Atlantec napisał(a):
Wbudowane są I2c,SPI,UART i 7-led,pozostałe do wykorzystania w ramach tych dodatkowych 30 darmowych

tych dodatkowych jest sporo.

PostNapisane: 18 lut 2013, o 11:39 

Dzięki za informację, w dodatku na pierwszy rzut oka ten zeroplus ma jednak większe możliwości.....

PostNapisane: 18 lut 2013, o 15:51 
Użytkownik

Używam na co dzień Saleae Logic i niema nic czego by nie zmierzył , przecież potrzebuję przechwycić próbki z magistrali , i widzę co jest , a informacja czy analizuję RS232 czy I2 jest zbędna bo przecież wiem do czego się podłączam.

Oprogramowanie Saleae się rozwija cały czas po za tym ma jedną zaletę ... jest mały i nie zajmuje dużo miejsca na blacie a to duża wygoda jak ci sie kolejna opasła skrzynia nie wala.

Na chwile obecną Logic obsługuje z automatu :

CAN, DMX-512, I2C, I2S/PCM, Manchester, 1Wire, Async Serial, SPI, Simple Par, UNI/O

mało ??

tak mało ale złudnie bo ja i tak z automatycznych analizerów nie korzystam zawsze
używam trybu FreeRun bo:

1. Wiem do czego się podpinam
2. Mam notę więc wiem czego się spodziewać (nie potrzebuje podpowiedzi)

Tak to wygląda w praktyce jeśli chodzi o Saleae.
i nie lećcie na reklame co co potrafi .... bo to taki sam śmiech na sali jak liczba benchmarków w kompie , ktora wysoka , a nic nie działa :)

Poza Logic używam też USbeeAX spisuje się tak samo dobrze ...

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

idąc dalej tym tropem ....

wybór wcale nie jest taki oczywisty ... wszystko czym sie bawiłem , i najbardziej jednak
do gustu przypadło mi Saleae .....

Obrazek

a jeśli kogoś nie zadowala , albo za mało robi samodzielnie (bo przecież poza oprogramowaniem i obudową niczym się nie różnią pracują na tym samym cypresie lub cypresach (zależnie od liczby kanałów).
może sobie kupic polecany przeze mnie bo miałem okazje używać i jest to cudo :

Agilent 16801A

robi wszystko sam - no nie potrafi się podłączyć , ale resztę robi sam wraz z analiza i wydrukowaniem wniosków

dostępny tutaj:

http://www.hensleytech.com/agilent-1680 ... c-analyzer

------------------------ [ Dodano po: 11 minutach ]

PICKit2 leży tu bo tez ma analizator w sobie ... gwoli wyjaśnienia

PostNapisane: 18 lut 2013, o 17:58 

Dobra, jak dla mnie temat mozna zamknąć.
Powoli zaczynam się oduczać zadawać pytania na forum :)
Będę polegał na swoim własnym rozeznaniu.
Dziekuję za informacje.

PostNapisane: 18 lut 2013, o 18:30 
Użytkownik

Wojtek spokojnie , piszę tylko że że jest wiele możliwości ... i sprawdziłem każdą z dróg
kolekcja jak widzisz spora ... i wszystko takie samo na tych samych Cypresach
no 2 szt na Xylinxie , ale dalej nic to nie zmienia L:)
ma służyć i uzytkownik ma wiedzieć do czego służy i jak się posługiwać bo inaczej niema sensu

Agilenta przytoczyłem bo naprawdę jest świetny ... cena zabija , w pracy mam dwa HPki z kinolami
i tez sie dobrze spisują czasem można je za parę groszy wychaczyć na allegro , ale zajmują sporo miejsca.. dlatego wybieram poręczne rozwiązania , które dużo dają :) Logic jest sprawdzony w akcjach
i zdaje egzamin ... a co ciekawe praktycznie to samo co niby lepsza liga http://kamami.pl/index.php?ukey=product ... tID=196455

PostNapisane: 18 lut 2013, o 19:13 

Uwielbiam cie Sun jak już jakiś temat poruszasz to zawsze wszystko do cna wyjaśnisz :).

Jak bede kupować to sobie porównam.

Ps mnie sie przydaje analiza by na piechotę nie liczyć bitów tylko miec info odrazu w hex.

Wysłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk

PostNapisane: 18 lut 2013, o 19:36 
Użytkownik

wszystkie podają ... w hec w bin , w dec jak chcesz ... tyle że np niema analizy danego protokołu i musisz sam sobie pomyśleć który bit jest który i dojść jaka kolejność ... i to tyle

tu masz przykład analizy na Logic Saleae -- dla I2C

Obrazek

tu masz też I2C na Ikalogic -- wcześniejsza wersja Logica (na Atmedze168)

Obrazek

tu masz z USBEE RX

Obrazek

do innych nie wiem gdzie jest soft , niektóre chodzą pod UsBee Suite , a inne pod saleae
w efekcie dostajesz ten sam wynik .. lub zależnie od dokładności protokolanta lepszą lub gorszą analizę wartości -- ogólnie jeden czort ważne to co na ekranie resztę się policzy

PostNapisane: 19 lut 2013, o 13:11 

Mój wybór:
DST1102B
LAP-C16032
Dla mnie temat zakończony. :)

PostNapisane: 19 lut 2013, o 15:17 
Użytkownik

DST1102B dobry wybór
ZeroPlus ... porażka mam 2 i są cienkie
ale przecież ja się nie znam

PostNapisane: 19 lut 2013, o 15:20 

SunRiver napisał(a):
DST1102B dobry wybór
ZeroPlus ... porażka mam 2 i są cienkie
ale przecież ja się nie znam

Mógłbyś rozwinąć temat. Rzadko zdarza się ktoś z takim rozeznaniem sprzętu.

PostNapisane: 19 lut 2013, o 15:23 
Użytkownik

za tą kase i i z taka reklamą spodziewałem sie czegoś lepszego ...
nie spełnia oczekiwań , czesto sie wiesza , oprogramowanie poza cukierkowością nic nie prezentuje
odkrywczego .... a naprawdę niema czasu co 4 pomiary odpinać od usb , albo kilowac procesy ,
suport to ściema szybciej cie obsłuży mikroshit ....

porażka...

drugi egzemplarz spisywał się lepiej , ale dalej uważam że strata czasu .. i kasy

PostNapisane: 19 lut 2013, o 15:27 

Czyli jednak Saleae :), jak to dobrze mieć cię na pokładzie :).

Jak tylko go zobaczyłem na twoim biurku wiedziałem, że to sprawdzony sprzęt.
Oj teraz by mi się bardzo przydał do uruchomienia tych bibliotek i2c_44780 bo dalej mam problem przy USE_RW 1 ;).

-- 1 minucie --

Co do drugiego pytania, nie odpowiem bezpośrednio, bo to pytanie do producenta bardziej, ale sporo rzeczy już parę lat temu chodziło na busybox i crossover office.

PostNapisane: 19 lut 2013, o 16:04 
Użytkownik

Gwyn tak znam ... jeet taki OS ale teraz ci nie powiem przypomnij mi sie na pw
zwykle analiza stanów logicznych jest w zakresie TTL do 5V prawda ?? nie widziałem jeszcze potrzeby analizowania analizatorem logicznym czegos ze 100V ??

PostNapisane: 19 lut 2013, o 17:19 

:arrow: GwynBleidD zastanawiałem się czy się wyrywać ale co tam w końcu zapoczątkowałem ten temat - zobacz na tą specyfikację http://www.zeroplus.com.tw/logic-analyz ... uct_id=253

PostNapisane: 19 lut 2013, o 18:02 

Sun jaki dokładnie miałeś model tego zeroplusa? Kurcze ale mnie korci by sobie kupić analizator już prywatnie.

PostNapisane: 19 lut 2013, o 19:09 
Użytkownik

LAB-C 16 i 32 kanałowy

PostNapisane: 19 lut 2013, o 21:47 

A co możecie powiedzieć o tym http://www.atlantec.pl/analizator-logic ... -p-28.html

PostNapisane: 20 lut 2013, o 12:12 

Zamieszczam obrazek z działajacego LAP-C 16032 - wypróbowałem najpierw na oprogramowaniu dostarczonym z urzadzeniem i zaktualizowanym, a nastepnie zainstalowałem nowsze oprogramowanie "smart+" bezpośrednio ze strony zeroplus - i to jest na zrzucie. Od 5h działa bez praktycznie przerwy w trybie powtarzajacych sie pomiarów (przerwy tylko na zrobienie zrzutu i podmianę softu) - zero zwieszeń, zacięć itp.
Jestem mile póki co zaskoczony.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

Ostatnio edytowano 23 lut 2013, o 12:03 przez wojtek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 20 lut 2013, o 12:21 

Sam od kilku dni rozważam tj. szukam funduszy ;) i "wybieram" z trzech

1. Zeroplus LAP16128 + do 32Mb Logic Century + 30 protokołów do wyboru
2. Analizator logiczny Acute TL2036 SPI I2C 180KB kilka protokołów, cały czas rozwijany, protokoły gratis + DEV do tworzenia własnych narzędzi

3. Polecany przez SunRivera Saleae Logic16 Analyzer - Najtańszy z tych trzech.
4. jest na uboczu, ale też brany pod uwagę Analog Discovery Digilenta ok 900zł czyli jeszcze tańszy niż Saleae....

Muszę zrobić zestawienie zalet i wad. jak również wielkość bufora na sampl itp.

PostNapisane: 20 lut 2013, o 15:20 
Użytkownik

Wojtec :

Cieszę się że jesteś zadowolony , może wreszcie w ewolucji coś się poprawiło , niemniej się sparzyłem i do sprzętu nie zamierzam wracać .. choćby dopłacali

Rezasurmar :

Nie polecam stwierdzam jedynie że działa stabilnie i niezawodnie , robi to co do niego należy bez zbędnych wodotrysków i nie zajmuje wiele miejsca na stole gdzie czasem jest masakra z plątaniną kabli
ADD będę miał na warsztacie wiec sprawdzę czy jest wart swojej ceny.. ale wniosków nie będę upubliczniał.

Dlatego też proszę nie brać pod uwagę żadnego z moich postów w tym temacie.
Najlepsza i najprostsza zasada przy wyborze sprzętu jest taka ...

Kup co ci się podoba , a potem .....

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1