Michał82 napisał(a):
OK Panowie. Problem restartu modułu rozwiązany.Jeśli używacie zestawu ATB i przejściówki ATNEL AIR ESP i chcecie wykorzystać RTC który znajduje się na zestawie, to musicie mieć konwerter napięć na I2C.
Ja wykorzystałem ten wbudowany w ATNEL AIR ESP tylko musiałem moduł esp wyciągnąć z AIR ESP i podłączyć kabelkami więc tak:
piny I2C z modułu esp łączymy kabelkami do gniazda w AIR ESP pin SCL do GPIO0 PIN SDA do GPIO2 pozostałych pinów nie będę opisywał bo to stosunek 1 do 1. Aha jeszcze zakładamy zworki na module AIR ESP w sekcji ESP-ATB I2C i oczywiście podłączamy wyświetlacz LCD ja wykorzystałem wolne piny z pod OLEDa (SDA i SCL). Mam nadzieję, że mnie zrozumieliście bo pisałem to w pośpiechu aby jak najszybciej się tym odkryciem podzielić.
Poniżej zdjęcie mojej kabelkologi, tylko się nie wystraszcie
OOOOO! panie to niezła rozkminka !!!!!
chociaż przyznam, że sam ledwo łapię ... przecież na naszych modułach jest już wbudowana konwersja na I2C więc w czym miałeś problem? chyba się zakręciłem
------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]ale faktycznie jak ktoś ma np NodeMCU to tam I2C działa na 3V3 a jak do tego podłączy się LCD I2C zasilany 5V - to rzeczywiście może być lipka - MUSZĘ to zapamiętać żeby podpowiadać ludziom
------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]...nie - kurczę teraz pracuję na ESP-01Sm4 który nie ma konwersji, na matkopłycie też nie mam konwersji - działam bezpośrednio na pinach GPIO0 i GPIO2 wprost z ESP i są podłączone do LCD I2C zasilanego z 5V i to śmiga. Wiem nie powinno tak się robić no ale u mnie śmiga i może to jest tak że u jednych śmiga a u innych nie śmiga bez konwersji
------------------------ [ Dodano po: 12 minutach ]a niech to! właśnie przejrzałem schematy i o zgrozo nawet na Atnel AIR nie ma konwersji napięć na I2C !!!!
aż się sam dziwię więc że u mnie to działa. Jest mała skucha - powinna być konwersja napięć na I2C na matkopłycie Qurczę - ale nawet jak ty zrobiłeś połączenia tak jak opisujesz - to nadal nie ma konwersji
------------------------ [ Dodano po: 27 minutach ]aaaaaaaaaa dobra już się ODKRĘCIŁEM - bo napisałeś że wykorzystałeś konwerter I2C z ATNEL AIR ESP a tymczasem wykorzystałeś ten z ATB ESP SHIELD !!!! Bingo - TAK tam jest konwerter I2C
SUPER POMYSŁ - i mega - no MEGA CENNA ROZKMINKA I PODPOWIEDŹ - ja również dziękuję - bo jak mówię - wiadomo na co zwrócić ludziom uwagę. Przy okazji PRZYDAŁ SIĘ SZILDZIK ESP
www.youtube.com/mirekk36 ]