Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 4 maja 2025, o 12:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
    Autor Wiadomość
    PostNapisane: 30 paź 2023, o 16:53 
    Użytkownik

I już działa na nowym Firmware 1.20. U mnie scalak dochodził na Atmedze do 700kHz i dlatego na ESP przy wyższej prędkości były te problemy.

------------------------ [ Dodano po: 28 minutach ]

------------------------ [ Dodano po: 34 minutach ]

Działa na nowym Firmware 1.20. U mnie scalak PCF8574 pracuje do ok 700kHz i dlatego na ESP przy wyższej prędkości był problem z inicjalizacją wyświetlacza.

------------------------ [ Dodano po: 36 minutach ]

Michał82 napisał(a):
    Witam, mam ten sam problem co kolega Adriang200. Podłączyłem analizator stanów logicznych, aby podglądnąć co się dzieje na magistrali I2C.
    Przeglądając przebieg zauważyłem, że podczas startu modułu i przy odczycie PCF-a prędkość SCL jest 200kHz a potem 800kHz.W nocie wyczytałem, że prędkość I2C to 100kHz, może tu jest problem?.
    Chyba, że coś nie doczytałem albo pomieszałem. Dorzucam kilka fotek
    ObrazekObrazekObrazek

Działa na nowym Firmware 1.20. U mnie scalak PCF8574 pracuje do ok 700kHz i dlatego na ESP przy wyższej prędkości był problem z inicjalizacją wyświetlacza.

------------------------ [ Dodano po: 39 minutach ]

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 30 paź 2023, o 19:13 
    Moderator

Adriang200 napisał(a):
    I już działa na nowym Firmware 1.20.

SUPER !!! dziękuję za test i informację. No to się zagadka rozwiązała pomyślnie ;) extra

PostNapisane: 30 paź 2023, o 19:26 
    Nowy

Testy, Testy i jeszcze raz testy i zonk

Po wgraniu nowego firmware 1.20 inicjalizacja przebiegła pomyślnie.
    Obrazek

Następnie na tapetę poszły testy według poradnika z filmu o wyświetlaczach COG i LCD. Użyłem nowej komendy do włączania wyświetlaczy i tu nastąpił zonk. Komenda przyjęta terminal wyświetlił:
    Obrazek

nastąpił restart modułu a w terminalu
    Obrazek

i ciągłe restartowanie się modułu. Czy robię coś nie tak, czy ten mój PCF jest jakiś wyjątkowy?

PostNapisane: 30 paź 2023, o 21:14 
    Nowy

Podłączenie analizatora do I2C i oto odczyt zaraz po restarcie
    Obrazek
    prędkość SCK jest ok. Po odłączeniu wyświetlacza od magistrali moduł ESP przestaje się restartować

PostNapisane: 31 paź 2023, o 11:20 
    Użytkownik

U mnie jest tak samo jak u kolegi Michała82 po wysłaniu polecenia " AT+COGLCDEN=1,0,0 " - LCD nic nie wyświetla.
    Obrazek

PostNapisane: 31 paź 2023, o 16:53 
    Moderator

Józef 63 napisał(a):
    U mnie jest tak samo jak u kolegi Michała82 po wysłaniu polecenia " AT+COGLCDEN=1,0,0 " - LCD nic nie wyświetla.

Józef weź ty pobierz od nowa Firmware 1.20 bo cały czas masz coś nie tak i sprawdź

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Michał82 napisał(a):
    Podłączenie analizatora do I2C i oto odczyt zaraz po restarcie
    Obrazek
    prędkość SCK jest ok. Po odłączeniu wyświetlacza od magistrali moduł ESP przestaje się restartować

sorki ale teraz to ja nie wiem o co chodzi do końca z tej wypowiedzi i też powtórzę pobierz FW 1.20 - tylko proszę nie pisz że już pobierałeś - POBIERZ go jeszcze raz ok? i sprawdź i daj znać

TYLKO PAMIĘTAJCIE obaj panowie że nawet jak ponownie pobierzecie FW 1.20 to KONIECZNE jest w tym wypadku AT+Z najpierw

czekam od Was na info

PostNapisane: 31 paź 2023, o 19:41 
    Nowy

Najnowszy firmware wgrany, wykonana komenda AT+Z
    Moduł ESP się uruchomił inicjalizacja LCD OK.
    Następnie chcę włączyć wyświetlanie na LCD używając do tego komendy AT+COGLCDEN=1,0,0. Komenda wysłana i potwierdzona w terminalu, po chwili restart modułu na wyświetlaczu mignie LCD I2C init OK i ponowny restart modułu i tak w kółko.
    Nie mogę wykonać tego samego co pan w wideo na youtube czyli wyświetlić zegarka czy temperatury bo moduł ciągle się restartuje

PostNapisane: 31 paź 2023, o 21:01 
    Nowy

OK Panowie. Problem restartu modułu rozwiązany.

Jeśli używacie zestawu ATB i przejściówki ATNEL AIR ESP i chcecie wykorzystać RTC który znajduje się na zestawie, to musicie mieć konwerter napięć na I2C.
    Ja wykorzystałem ten wbudowany w ATNEL AIR ESP tylko musiałem moduł esp wyciągnąć z AIR ESP i podłączyć kabelkami więc tak:
    piny I2C z modułu esp łączymy kabelkami do gniazda w AIR ESP pin SCL do GPIO0 PIN SDA do GPIO2 pozostałych pinów nie będę opisywał bo to stosunek 1 do 1. Aha jeszcze zakładamy zworki na module AIR ESP w sekcji ESP-ATB I2C i oczywiście podłączamy wyświetlacz LCD ja wykorzystałem wolne piny z pod OLEDa (SDA i SCL). Mam nadzieję, że mnie zrozumieliście bo pisałem to w pośpiechu aby jak najszybciej się tym odkryciem podzielić.
    Poniżej zdjęcie mojej kabelkologi, tylko się nie wystraszcie ;)

Obrazek

PostNapisane: 31 paź 2023, o 22:49 
    Moderator

Michał82 napisał(a):
    OK Panowie. Problem restartu modułu rozwiązany.

Jeśli używacie zestawu ATB i przejściówki ATNEL AIR ESP i chcecie wykorzystać RTC który znajduje się na zestawie, to musicie mieć konwerter napięć na I2C.
    Ja wykorzystałem ten wbudowany w ATNEL AIR ESP tylko musiałem moduł esp wyciągnąć z AIR ESP i podłączyć kabelkami więc tak:
    piny I2C z modułu esp łączymy kabelkami do gniazda w AIR ESP pin SCL do GPIO0 PIN SDA do GPIO2 pozostałych pinów nie będę opisywał bo to stosunek 1 do 1. Aha jeszcze zakładamy zworki na module AIR ESP w sekcji ESP-ATB I2C i oczywiście podłączamy wyświetlacz LCD ja wykorzystałem wolne piny z pod OLEDa (SDA i SCL). Mam nadzieję, że mnie zrozumieliście bo pisałem to w pośpiechu aby jak najszybciej się tym odkryciem podzielić.
    Poniżej zdjęcie mojej kabelkologi, tylko się nie wystraszcie ;)

OOOOO! panie to niezła rozkminka !!!!!

chociaż przyznam, że sam ledwo łapię ... przecież na naszych modułach jest już wbudowana konwersja na I2C więc w czym miałeś problem? chyba się zakręciłem :)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

ale faktycznie jak ktoś ma np NodeMCU to tam I2C działa na 3V3 a jak do tego podłączy się LCD I2C zasilany 5V - to rzeczywiście może być lipka - MUSZĘ to zapamiętać żeby podpowiadać ludziom

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

...nie - kurczę teraz pracuję na ESP-01Sm4 który nie ma konwersji, na matkopłycie też nie mam konwersji - działam bezpośrednio na pinach GPIO0 i GPIO2 wprost z ESP i są podłączone do LCD I2C zasilanego z 5V i to śmiga. Wiem nie powinno tak się robić no ale u mnie śmiga i może to jest tak że u jednych śmiga a u innych nie śmiga bez konwersji :(

------------------------ [ Dodano po: 12 minutach ]

a niech to! właśnie przejrzałem schematy i o zgrozo nawet na Atnel AIR nie ma konwersji napięć na I2C !!!! ;) aż się sam dziwię więc że u mnie to działa. Jest mała skucha - powinna być konwersja napięć na I2C na matkopłycie Qurczę - ale nawet jak ty zrobiłeś połączenia tak jak opisujesz - to nadal nie ma konwersji

------------------------ [ Dodano po: 27 minutach ]

aaaaaaaaaa dobra już się ODKRĘCIŁEM - bo napisałeś że wykorzystałeś konwerter I2C z ATNEL AIR ESP a tymczasem wykorzystałeś ten z ATB ESP SHIELD !!!! Bingo - TAK tam jest konwerter I2C

SUPER POMYSŁ - i mega - no MEGA CENNA ROZKMINKA I PODPOWIEDŹ - ja również dziękuję - bo jak mówię - wiadomo na co zwrócić ludziom uwagę. Przy okazji PRZYDAŁ SIĘ SZILDZIK ESP :)

PostNapisane: 1 lis 2023, o 13:43 
    Nowy

mirekk36 napisał(a):
    aaaaaaaaaa dobra już się ODKRĘCIŁEM - bo napisałeś że wykorzystałeś konwerter I2C z ATNEL AIR ESP a tymczasem wykorzystałeś ten z ATB ESP SHIELD !!!! Bingo - TAK tam jest konwerter I2C

Tak zgadza się wykorzystałem konwerter z ATB ESP SHIELD, wkradł się błąd podczas pisania.

mirekk36 napisał(a):
    ...nie - kurczę teraz pracuję na ESP-01Sm4 który nie ma konwersji, na matkopłycie też nie mam konwersji - działam bezpośrednio na pinach GPIO0 i GPIO2 wprost z ESP i są podłączone do LCD I2C zasilanego z 5V i to śmiga. Wiem nie powinno tak się robić no ale u mnie śmiga i może to jest tak że u jednych śmiga a u innych nie śmiga bez konwersji :(

Tak samo jest z ATNEL AIR ESP gdy mam podłączony sam wyświetlacz LCD bezpośrednio do ponów I2C to działa a gdy dodam RTC który też jest na 5V to już nie działa. Dopiero gdy podłącze przez konwerter napięć to wszystko powraca do normy.
    Tak przydał się SZILDZIK ESP i zestaw ATB :D

Cieszę się, że w jakimś stopniu pomogłem, choć niektóre moje wcześniejsze posty były trochę chaotyczne i nie zrozumiałe.
    Ale wspólnymi siłami dotarliśmy do celu

PostNapisane: 1 lis 2023, o 15:31 
    Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
    ...nie - kurczę teraz pracuję na ESP-01Sm4 który nie ma konwersji, na matkopłycie też nie mam konwersji - działam bezpośrednio na pinach GPIO0 i GPIO2 wprost z ESP i są podłączone do LCD I2C zasilanego z 5V i to śmiga.

Czy to znaczy że ESP-01Sm4 obsługuje już I2C??? To jest super wiadomość dla mnie. ( i pewnie dla innych posiadaczy tego modułu też).
    Mirku czy miałeś do tych prób jakiś swój własny "eksperymentalny" firmware czy standardowy, który można zainstalować z AtnelWiFiTools.

PostNapisane: 1 lis 2023, o 17:53 
    Moderator

Michał82 napisał(a):
    Ale wspólnymi siłami dotarliśmy do celu

Nie bądź taki skromny - cała zasługa to TWOJA praca, analiza i pomysły - szacuneczek !!!!

jarekt napisał(a):
    Czy to znaczy że ESP-01Sm4 obsługuje już I2C??? To jest super wiadomość dla mnie. ( i pewnie dla innych posiadaczy tego modułu też).

Od wersji FW 1.21 już będzie to możliwe - wprawdzie na razie określę to jako eksperymentalne rozwiązanie - no ale póki co śmiga ! :)

jarekt napisał(a):
    Mirku czy miałeś do tych prób jakiś swój własny "eksperymentalny" firmware czy standardowy, który można zainstalować z AtnelWiFiTools.

No oczywiście, że mowa o STANDARDOWTM Atnel WiFi ESP Firmware ;) który dostanie właśnie nowe życie jak chodzi o ESP-01Sm4 oczywiście

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1