Hej ludziska mam jakiś zastój w głowie. Da się może na strukturach (albo inaczej) zrobić przypis pól bitowych do konkretnej wybranej zmiennej?
Już naświetlam sprawę... Mam zmienną z tablicy powiedzmy o nazwie REJESTR[0] gdzie jej pierwszy bit ma być pierwszą niezależną zmienną, np. ZMIENNA_S, 3 kolejne można by nazwać ZMIENNA_A, i ostatnie 4, np. ZMIENNA_B. Zależy mi aby dostęp do nich był natychmiastowy bez zbędnych przesunięć bitowych czy tworzenia dodatkowych indeksowanych funkcji czyli w programie chciałbym z nich korzystać, np. tak:
[
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
...przy czym bity 0:2 zmiennej 'a' mają wskoczyć na miejsce 1:3 w ZMIENNA_A i analogicznie bity 0:3 zmiennej 'b' mają wskoczyć na miejsce 4:7 w ZMIENNA_B.
Wiem, że przesunięciami robi się to bez problemu, bo zawsze tak robiłem, ale w tym przypadku będę miał "pływający" rejestr z tablicy - będzie modyfikowany w zależności od konfiguracji gotowego programu i takie rozwiązanie jak wyżej ułatwiło by mi sporo roboty. bo zawsze podział bitowy by mi pozostawał. Uprzedzając pytania - tak, wiem czego chcę (zrodził mi się pewien pomysł) i pytam tylko czy tak się da
![Szczęśliwy :)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_smile.gif)