Witam, na kanał ADC5 podpięty mam czujnik temperatury TMP36. Na razie udało mi się odczytać wartość liczb całkowitych. Problem w tym ,że teraz muszę uzyskać wartość po przecinku i nie wiem jak zrobić to poprawnie. Próbowałem zmienną "voltage_value" dzielić przez 10 i odejmować, 500 ale to nic nie daje. Jak ma to wyglądać od strony kodu, żeby wyświetlić poprawną wartość temperatury po przecinku? Mikrokontroler, którego używam to Atmega32A-PU.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Cytuj:
#define F_CPU 1000000UL .... TEGO NIGDY NIE ROBI SIĘ W KODZIE PROGRAMU ! - mirekk36
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
------------------------ [ Dodano po: 38 minutach ]Witam, wprowadziłem pewne zmiany w kodzie. Mam pytanie czy teraz będzie on poprawnie realizował swoje zadanie? Wydaje mi się, że dobrze to zrobiłem, ale nie jestem pewien dlatego pytam.
język c
Cytuj:
#define F_CPU 1000000UL .... TEGO NIGDY NIE ROBI SIĘ W KODZIE PROGRAMU ! - mirekk36
język c