Trafił do mnie do naprawy amplituner Sony STR-K785 w którym bardzo słabo świeci wyświetlacz VFD. Typ FUTABA 12BT 186 GNK, SONY nr 1-518-966-11. Zdjęcia pokazują ten wyświetlacz w trybie TEST kiedy można zapalić wszystkie segmenty - cześć tych najrzadziej używanych jest ok a częściej używane są strasznie blade.
Na początek wymieniłem wszystkie kondensatory w torze zasilania samego wyświetlacza i sterownika PT6315 jak i w samym zasilaczu, później sam sterownik VFD gdyż miałem kiedyś taki przypadek ze driver się uszkodził i cześć segmentów świeciła słabo a reszta ok. Tutaj wymiana nie pomogła. Napięcie 3,3V zmiennego do żarzenia, -20V i +5V do zasilania logiki są zgodne z dokumentacja. Może 3,3V jest minimalnie większe ze względu na wyższe niż kiedyś napięcie sieci zasilającej
Pytanie co może być ? Czy lampa straciła próżnie skoro geter jest czarny(mam inny wyświetlacz firmy FUTABA i widać minimalna zmianę, a w uszkodzonym innym VFD firmy NEC geter jest biały) a cześć segmentów działa ? Bo aż tak zajechanego VFD nie widziałem a mam kilka z początku lat 90 i póznijszych-działają jasno tzn tez te bardziej używane segmenty minimalnie słabiej świeca ale nie ma aż takiej kolosalnej różnicy jak tutaj. Problem jest duży gdyż nowy nie jest już dostępny w sprzedaży więc co można jeszcze sprawdzić aby wykluczyć sama lampę VFD ?