Witajcie Zastanawiam się nad zakupem małego plotera/cnc/grawer (?) laserowego o mocy lasera ok 1,5W. Na YT znalazłem kilka przykładów w wykorzystaniu do przygotowania PCB. Zaznaczam odrazu że jestem świadomy tego że laser o tak malej mocy nie usunie warstwy miedzi i tak potrzebne jest strawienie. Cena takiego lasera to ok 400zł. Metoda 1- naklejenie foli na płytkę i wycięcie w foli miejsc które mają zostać wytrawione
Metoda 2 (od ok 9:00)- pomalowanie laminatu farbą i za pomocą lasera usunięcie farby z tych miejsc które mają zostać wytrawione.
W związku z czym mam kilka pytań 1. Czy ktoś korzystał z takiej metody? 2. Czy 1,5w to nie jest za mała moc do usunięcia zbędnej farby/foli? 3. Nie ma problemu z 2 warstwowymi płytkami?
Ciekawy pomysł z folią na pcb i ciecie laserem. Ale metoda raczej dla malo skomplikowanych projektów. Jeden błąd np odklejenie ścieżki i od nowa robota. Zawsze to jakas alternatywa do przenoszenia toneru.
Choć topik ma już pół roku chciałbym zauważyć, że laser, który można kupić w internecie, a który nadaje się do cięcia jest koloru niebieskiego. Zazwyczaj w granicach 405nm. Folia światłoczuła pracuje w tym zakresie. Ustawiając laser na minimum (żeby nie spalić)można wykorzystać go do naświetlania płytki/folii. A potem trawienie. W takim wypadku nie trzeba się bawić w drukowanie bo wszystko za nas laser zrobi. Problemem może być tylko (jeszcze nie testowałem ale mam laser CNC), dyfrakcja i odbicie od dolnej warstwy folii czyli od miedzi. To może (ale nie musi - kwestia szybkości naświetlania) skutkować rozmyciem ścieżek. Ale i tak wierzę,że warto spróbować. Będę to robił w przyszłym tygodniu.
Ja zdecydowanie polecam kalkę, laser, toner density i naświetlanie na laminacie pokrytym emulsją światłoczułą. Metoda pewna i szybka. Oczywiście jeśli potrzebujemy coś na szybko.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość