Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 31 sty 2025, o 14:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 lis 2012, o 00:24 
Użytkownik

Wrzuciłem tu bo nie wiedziałem gdzie zapytać, a pewnie wszyscy wiedzą tylko nie ja, może jestem leniwy :( a i Mirka nie chciałem męczyć prywatnym mailem.
Szukałem sobie dziś mikrokontrolera do projektu który mam zamiar zrealizować założyłem sobie, że ma mieć przynajmniej 64kB flash i 8kB SRAM. Znalazłem Atmegę 1284 i się ucieszyłem 128kB flash, 16kB SRAM - można szaleć :P . No ale powstał problem bo w sklepie jest Atmega1284-AU i Atmega1284P-AU. Jakie różnice wprowadza literka "P" w oznaczeniu, układ P-AU jest o 15zł :shock: droższy więc za jakieś bajery chyba zapłacić musimy ??

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 lis 2012, o 00:30 
Użytkownik

Różnica pomiędzy ATmega644 a ATMegi644P jest taka, że ta druga ma dwa UARTy. To jest chyba jedyna różnica:) Czyli CHYBA ta literka P oznacza więcej UART ów.

ATmega 644 - 1UART
ATMega 644P - 2 UART

PostNapisane: 26 lis 2012, o 00:47 
Moderator

Panowie - oba procki

ATmega644

i

ATmega644P

różnią się dość mocno i nie tylko że jeden ma 2 UARTY a drugi tylko 1 UART

różnią się rejestrami i bitami w wielu miejscach tzn m644P posiada nowe rejestry a niektóre ze starych (tych co są m644) zostały przeniesione w inne miejsce chociaż nazwy zostały takie same

na pewno nie ma Timera3

generalnie należy je traktować jak dwa dość mocno różne procki a na pomoc zawsze można pobrać dokument porównawczy z Atmela

http://www.atmel.com/Images/doc8038.pdf

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Rafciu napisał(a):
Wrzuciłem tu bo nie wiedziałem gdzie zapytać, a pewnie wszyscy wiedzą tylko nie ja, może jestem leniwy :( a i Mirka nie chciałem męczyć prywatnym mailem.
Szukałem sobie dziś mikrokontrolera do projektu który mam zamiar zrealizować założyłem sobie, że ma mieć przynajmniej 64kB flash i 8kB SRAM. Znalazłem Atmegę 1284 i się ucieszyłem 128kB flash, 16kB SRAM - można szaleć :P . No ale powstał problem bo w sklepie jest Atmega1284-AU i Atmega1284P-AU. Jakie różnice wprowadza literka "P" w oznaczeniu, układ P-AU jest o 15zł :shock: droższy więc za jakieś bajery chyba zapłacić musimy ??

no właśnie płacisz za nowość, za 2 UARTy i za wersję PICO-POWER

jeśli nie potrzebujesz 2 UARTów to spokojnie wciągaj tą bez literki P jeśli cena jest istotna

PostNapisane: 26 lis 2012, o 11:01 
Użytkownik

Cytuj:
no właśnie płacisz za nowość, za 2 UARTy i za wersję PICO-POWER

jeśli nie potrzebujesz 2 UARTów to spokojnie wciągaj tą bez literki P jeśli cena jest istotna

Nie, cena nie jest aż tak istotna bo w sumie nie kupuję tego procka na jeden raz mimo, że jakiś tam projekt sobie założyłem to robię to dla siebie i jak coś nie wypali, czy po prostu mi się znudzi to zawsze można procek wykorzystać do czegoś innego, a nie wywalić do kosza, choć 20zł netto, a 35zł to też różnica nie mała.

Strefa czasowa: UTC + 1