Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 lis 2024, o 18:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 mar 2017, o 23:31 
Nowy

Witam, tak to jakoś wyszło że moje drogi z mikrokontrolerami rozeszły się na ponad rok, teraz chciałem wrócić do tej pięknej pasji, ale napotkałem problem z LCD(przed przerwą nie było żadnego problemu z jego obsługą) dwa dni już próbuje okiełznać ten wyświetlacz ale nadal nie widać na nim nawet przeprowadzonej poprawnej inicjalizacji(na wyświetlaczu widnieje tylko rząd 16 czarnych prostokątów) Wyświetlacz ma wymiar 16x2. Testowane na dwóch mikrokontrolerach Atmega16 i 32 taktowane kwarcem 110592. Biblioteka której używam to ta z niebieskiej książki. To co już robiłem na podstawie chociażby innych wątków:
- aktualizacja biblioteki z strony atnel
- wyłączenie JTAGA
- Testowałem zarówno na swojej starej, własnej roboty płytce prototypowej jak i spróbowałem podłączyć wszystko na płytce stykowej
- Sprawdzałem zarówno z R/W podłączonym do mikrokontrolera jak i podłączonym na stałe do masy(oczywiście zmieniałem parametr "USE_RW" )
Mój plik main którego używam do testów:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Pliki od obsługi wyświetlacza takie jak z niebieskiej książki. Ma ktoś jakiś pomysł co może tutaj być nie tak? Bo ja już naprawdę nie mam pojęcia. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 mar 2017, o 23:35 
Użytkownik

Podaj jaką masz konfiguracje pinów w pliku .h i pokaż zdjęcia jak to podłączyłeś.

PostNapisane: 7 mar 2017, o 23:59 
Nowy

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Aktualnie podłączone jest na stykówce :
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

PostNapisane: 8 mar 2017, o 02:15 
Nowy

Właśnie sprawdzałem połączenie kilkakrotnie,tak jak napisałem łączyłem na swojej płytce prototypowej jak i na stykowej, połączenia sprawdzałem za pomocą brzęczyka w multimetrze nawet przykładając sondy bezpośrednio do nóżek mikrokontrolera i wyprowadzeń wyświetlacza żeby wykluczyć możliwe luźne styki/gniazda po drodze. Zwarcia też sprawdzałem tą samą metodą :/

PostNapisane: 8 mar 2017, o 08:13 
Nowy

Na pin kontrastu mam podłączony suwak potencjometru , a dwa pozostałe piny potencjometru podłączone są do zasilania.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 8 mar 2017, o 09:47 
Użytkownik

Sprobuj lcd_locate(0,0); kontrast tak by ledwo widoczne byly kwadraty, sprawdz linie danych czy masz dobrze czy odwrotnie przypadkiem

Sent from my SM-A510F using Tapatalk

PostNapisane: 8 mar 2017, o 11:47 
Użytkownik

x21 napisał(a):
Na pin kontrastu mam podłączony suwak potencjometru , a dwa pozostałe piny potencjometru podłączone są do zasilania.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Jak do zasilania? Jeden pin do Vcc a drugi do masy? czy obydwa do Vcc?
Mam dla Ciebie propozycję - rozłącz wszystko w pinechę, sprawdź w MkAVRCalculatorem czy procek się zgłasza jeżeli tak to na spokojnie podłącz wszystko jeszcze raz, sprawdź konfigurację pinów w pliku "lcd.h" i na bibliotekach z książki musi działać

PostNapisane: 8 mar 2017, o 11:56 
Użytkownik

Z obrazka wynika , że wyświetlacz nie jest raczej zainicjalizowany . Ostatnio uruchamiałem LCD na mikrokontrolerze PIC, może znajdziesz jakieś natchnienie w tym artykule :
http://strefapic.blogspot.com/2017/02/h ... czymy.html.
W najprostszym przypadku sprawdź dokładnie połączenia m.in czy są przejścia na piny wyświetlacza z końcówek kabli i poprawność tych połączeń etc.

PostNapisane: 8 mar 2017, o 13:05 
Nowy

mczarny - oczywiście że jeden pin potencjometru do vcc a drugi do masy. Procek zgłasza się bez problemu zarówno MkAVRCalculator go wykrywa jak i eclipse gdy chociażby w zakładce AVR\Targed Hardware klikam "Load from MCU" bez problemu wykrywa jaki procek jest podłączony.
wat1970- sprawdzałem połączenia przejściem bezpośrednio od pinów wyświetlacza do pinów procesora. (tak samo czy nie ma zwarć)

------------------------ [ Dodano po: 28 minutach ]

Sam już nie wiem co robić, może coś źle mi się kompiluje czy coś. Nie byłby ktoś wstanie skompilować i wysłać mi gotowego hexa na podstawie biblioteki Pana Mirka? Wtedy miałbym pewność że soft jest 100 procentowo dobry. Prosiłbym żeby tylko inicjował LCD 16x2 i wyświetlał jakiś napis żeby było wiadomo, że wszystko działa. Program potrzebowałbym na Atmege 16 taktowaną kwarcem 110592.
piny procka w hd44870.h ustawione tak:
język c

Jeśli ktoś miałby chwilę to bardzo bym prosił. Z góry dziękuje.

PostNapisane: 8 mar 2017, o 13:39 
Użytkownik

x21 napisał(a):
mczarny - oczywiście że jeden pin potencjometru do vcc a drugi do masy. Procek zgłasza się bez problemu zarówno MkAVRCalculator go wykrywa jak i eclipse gdy chociażby w zakładce AVR\Targed Hardware klikam "Load from MCU" bez problemu wykrywa jaki procek jest podłączony.
wat1970- sprawdzałem połączenia przejściem bezpośrednio od pinów wyświetlacza do pinów procesora. (tak samo czy nie ma zwarć)

Kolego x21 jeżeli jesteś pewny, że połączenia procesor-wyświetlacz są prawidłowe (linie D4-D7,RS,RW,E) i masz dobrze skonfigurowany plik "lcd.h"
a regulacja kontrastu nic nie daje to pozostaje podmienić wyświetlacz.
Sprawdź może jeszcze czy zmienia się napięcie na pinie nr.3 wyświetlacza gdy kręcisz potencjometrem.

PostNapisane: 8 mar 2017, o 13:43 
Nowy

mczarny- napięcie na pinie 3 na pewno się zmienia gdyż wraz z kręceniem potencjometrem zmniejsza się intensywność czarnych prostokątów do momentu aż w ogóle ich nie widać.

PostNapisane: 8 mar 2017, o 15:31 
Użytkownik

Więc regulacja kontrastu działa i w momencie gdy znikają prostokąty powinien pojawić się napis.
Czy jesteś pewien, że wyświetlacz masz podłączony do portu "A" ?

PostNapisane: 8 mar 2017, o 15:48 
Nowy

Ja nie mogę, okazało się że wyświetlać rzeczywiście był zepsuty, użyłem innego i wszystko zaczęło działać :) No masakra jakaś dwa dni kombinowania a tu uwalony wyświetlacza. No ale najważniejsze, że działa. Dziękuje za pomoc wszystkim, którzy udzielili się w tym wątku :)
Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1