Witam, tak to jakoś wyszło że moje drogi z mikrokontrolerami rozeszły się na ponad rok, teraz chciałem wrócić do tej pięknej pasji, ale napotkałem problem z LCD(przed przerwą nie było żadnego problemu z jego obsługą) dwa dni już próbuje okiełznać ten wyświetlacz ale nadal nie widać na nim nawet przeprowadzonej poprawnej inicjalizacji(na wyświetlaczu widnieje tylko rząd 16 czarnych prostokątów) Wyświetlacz ma wymiar 16x2. Testowane na dwóch mikrokontrolerach Atmega16 i 32 taktowane kwarcem 110592. Biblioteka której używam to ta z niebieskiej książki. To co już robiłem na podstawie chociażby innych wątków:
- aktualizacja biblioteki z strony atnel
- wyłączenie JTAGA
- Testowałem zarówno na swojej starej, własnej roboty płytce prototypowej jak i spróbowałem podłączyć wszystko na płytce stykowej
- Sprawdzałem zarówno z R/W podłączonym do mikrokontrolera jak i podłączonym na stałe do masy(oczywiście zmieniałem parametr "USE_RW" )
Mój plik main którego używam do testów:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Pliki od obsługi wyświetlacza takie jak z niebieskiej książki. Ma ktoś jakiś pomysł co może tutaj być nie tak? Bo ja już naprawdę nie mam pojęcia. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.